Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 9 februarie 2016


A murit Academicianul ALEXANDRU VULPE, 
Directorul Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" din Bucureşti,
Istoric şi Arheolog, Doctor în Istorie,
Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române şi Membru titular al Academiei Române din anul 2009. 
Mărturisesc că am avut onoarea, în perioada în care trăia şi onorabila doamnă Magdalena Vulpe, soţia domniei sale, să zăbovesc o perioadă la masa şi în casa domniilor lor, bucurându-mă de toată atenţia unor oameni pe care dacă ai norocul să-i întâlneşti o dată în viaţă te poţi considera privilegiat.
O extrem de scurtă biografie a domniei sale:
Alexandru Vulpe a absolvit Facultatea de istorie a Universității București, studiind istoria antică și filologia clasică. Din 1965 devine cercetător științific al Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" din București, iar în 1968 obține titlul de doctor în istorie cu lucrarea "Necropola hallstattiană de la Ferigile" (conducător științific Ion Nestor).
Începând cu 1976 devine membru corespondent al Institutului Arheologic German și membru al Consiliului Permanent al Uniunii Internaționale de Științe Pre- și Protoistorice (U.I.S.P.P.). În 1990 devine șeful secției de arheologie preistorică din cadrul Institutului de arheologie și profesor asociat al Facultății de Istorie din Universitatea București. Din 1991 este membru al Comitetului Executiv al U.I.S.P.P., iar din 1999 este director al Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan".
A susținut prelegeri la universitățile din Heidelberg, Berlin, Bonn, Frankfurt am Main, Marburg, Münster, Giessen, Saarbrücken.În anul 2000 a fost decorat cu ordinul "Steaua României" în grad de comandor, iar din 2009 a fost membru titular al Academiei Române și președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie.
Este fiul regretaților arheologi Radu și Ecaterina Dunăreanu Vulpe (finii de cununie ai marelui Vasile Pârvan).
DUMNEZEU SĂ-L IERTE!
sursa foto: http://www.acad.ro


Niciun comentariu: