Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

miercuri, 30 noiembrie 2016

"Bucovina – file de istorie”, ediţia a XVIII-a

🗽 În perioada 28-29 noiembrie 2016, Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a organizat simpozionul internaţional “Bucovina – file de istorie”, ediţia a XVIII-a.
Simpozionul a marcat cei 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu România şi a avut loc pe patru secțiuni: Istorie Veche și Arheologie; Istorie Medievală; Istorie Modernă și Contemporană și Conservare-Restaurare. Este cel mai important simpozion, ca participare, pe care îl organizează anual cele două instituții. Aşadar, timp de două zile, au poposit la Suceava cercetători Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Sibiu, București, Ploiești, Cluj și Timișoara, precum și din Ucraina și Republica Moldova.
Tot cu acest prilej a fost lansată și medalia comemorativă “Karl A. Romstorfer”, marcând astfel 100 de ani de la moartea importantului arhitect austriac, căruia sucevenii îi datorează începuturile lucrărilor de restaurare la Cetatea de Scaun a Sucevei, săpăturile de la Mănăstirea Putna şi o serie de restaurări, între care cele mai importante sunt: Biserica “Sf. Gheorghe” a Mănăstirii “Sf. Ioan”, Biserica Mirăuți și chiar, în zona Neamțului, Mănăstirea Neamțului.
În deschiderea simpozionului a fost vernisată și expoziția permanentă în Sala “Ion Nistor”, unul dintre principalii artizani ai unirii României cu Bucovina.
Oaspeţii sosiţi la simpozion, care nu au avut până acum ocazia, au putut admira de asemeni înfăţişarea deosebită a Muzeului de istorie, a cărui proces de restaurare a fost închiat cu succes anul acesta precum şi expoziţia “Aurul şi argintul antic al României”.
Le mulţumim colegilor de la Suceava pentru frumoasa organizare, găzduire, amabilitate şi pentru lucrurile noi, interesante pe care am avut prilejul de a le afla.
Mulţumiri suplimentare şi speciale domnului director Ursu Constantin-Emil şi doamnelor Pinzaru Cristina şi Benonia Jitariuc care s-au îngrijit de buna desfăşurare a lucrărilor secţiunii de Istorie Modernă și Contemporană.
Să ne revedem cu bine la a XIX-a ediţie!






Niciun comentariu: