Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 7 noiembrie 2016

Podul lui Ion Grigorescu

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu au reuşit să ajungă astăzi la ora 17:00, la Galeriile Karo din Bacău (Str. Oituz Nr. 45) la vernisajul expoziţiei personale Ion Grigorescu, intitulată „Podul lui Ion Grigorescu”, vă putem spune vă expoziţia rămâne deschisă publicului şi în perioada următoare şi vă recomandăm să nu o rataţi.
În cadrul expoziţiei veţi descoperi expuse uimitoare lucrări de pictură, grafică, sculptură si fotografie, toate foarte riguros selecţionate, pentru o prezentare cât mai exactă a operei complexe a artistului.
Ion Grigorescu s-a născut la 15 martie 1945. Ȋn anul 1969, devine absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia pictură. Este un pictor, desenator și eseist român, contestatar al regimului și sistemului comunist, critic al societății comuniste de azi, personalitate de prim rang a artei plastice românești și europene.A fost profesor de desen într-o școală, apoi s-a orientat către restaurare. Ȋncepȃnd cu anul 1989, expune alături de Grupul Prolog .Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputația sa traversând granițele României numai după 1990 odată cu căderea regimului communist când începe sa fie cunoscut şi în afara ţării prin participări la numeroase expoziţii personale şi de grup, în toată lumea. În 1997, participă în pavilionul central al României la Bienala de la Veneţia cu o instalaţie intitulată „La Nave”.A abordat toate domeniile artei, opera sa cuprinzând lucrări de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie şi artă video. A publicat şi texte teoretice, pagini de jurnal, studii de istoria fotografiei în revistele, Arta, Secolul 20. În prezent este considerat un artist de excepție, iar operele sale, repere prețioase în peisajul artistic contemporan. Ion Grigorescu a abordat teme precum sexualitatea, corpul uman, peisajul și mai ales omniprezența politicului.
„Pot numi artă și perioada de așteptare, pregătire, judecată. Ideile vin cînd vor ele, sînt judecate pentru raritatea lor, sînt judecate la ce servesc în primul rînd. Trebuie să gă¬sesc rostul artei. Pentru aceasta îmi trebuie să găsesc rostul unui șir lung de obiecte – camera, lampa, fereastra, ceea ce le face să se instaureze – un ritual poate. Arta e imagine? Atunci imaginea este a ritualului, a vieții mele în cameră, tot șirul e impregnat de corpul și mintea mea (om, familie)“(Ion Grigorescu).
Aşadar, şi de această dată, gazdele evenimentului, totodată curatorii expoziţiei şi proprietarii Galeriilor, Carmen si Constantin Tinteanu, au dăruit oraşului, iubitorilor de artă şi de frumos, o altă expoziţie menită să ne încânte privirea si sufletul.











Niciun comentariu: