Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 4 august 2017

Costeşti-Cier, o nouă cărămidă la recontrucţia unei epoci

 De curând s-a încheiat campania de săpături arheooogice  din localitatea ieşeană Costeşti (situată la aproximativ 50 kilometri de Iaşi).Este vorba de o aşezare datată acum aproximativ 6.500 de ani înainte de Hristos ), loc în care a fost un habitat locuit de comunităţile cucuteniene .
  De reamintit că, înca din anul 2012 s-au reluat cercetarile în acest loc. Situl de la Costeşti, cunoscut sub denumirea de  Costeşti - Cier este cunoscut încă din perioada interbelică, datorită cercetărilor efectuate de către   Vasile Ciurea,   preotul arheolog Constantin Matase, Ecaterina Vulpe (prima femeie arheolog din România şi Europa)  si  Miluţa Marin. După cel de Al II-lea Razboi Mondial, el se ruinează, acum putând vorbi doar despre o treime din suprafaţa lui de altădată.
   Aşadar, în acest loc, conf. univ. dr. Dumitru Boghian de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava – unul dintre cei mai valoroşi arheologi ai ţării - alături de Sergiu Enea, un talentat şi dedicat  arheolog,  profesor de istorie la un liceu din oraşul Târgu Frumos, alături de câţiva studenţi, au reînviat istoria acestui sit, încercând să salveze şi în acest an,  secvenţe extrem de importante din trecutul preistoric al acestui spaţiu.Aşa că, fie ploaie, fie vânt cu crengile la pământ, fie vreme caniculară, domnii Boghian şi Enea nu au cedat nici un centimetru de pământ şi şi-au derulat campania de două săptămâni consecutive de săpături.
Costeşti 2017 s-a terminat. Colectivul de cercetare doreşte să aducă mulţumiri şi pe această cale tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea acestui şantier: studenţilor Facultăţii de Istorie de la Suceava, voluntarilor Alex Pascariu, Sile Guțu, Alina Elena, domnilor primar Ion Vatamanu şi viceprimar Vasile Sarafinceanu (oraşul Târgu Frumos) pentru materialele furnizate, domnilor primar Aurel Doacă şi viceprimar Stelică Palade (comuna Costeşti) pentru sprijin necondiţionat, dnei director Andreea Prisacariu-Alexa pentru găzduire (Şcoala Costeşti), domnului Dragos-Alexandru Atomei pentru transportul materialelor, colegilor Andrei Asăndulesei şi Tencariu Felix de la UAIC Iaşi pentru tehnologie .Un şantier foarte important pentru Preistoria ţării, pentru înţelegerea culturii Cucuteni, şi o campanie în care am reuşit să facem necesarele precizări stratigrafice şi să ne completăm imaginea asupra comunităţilor care cândva au vieţuit în punctul Cier. Tuturor....mulţumiri.” a scris la finalul campaniei pe contul personal de facebook,  Sergiu-Constantin Enea.
Într-o lume în din ce în ce mai importantă pare a fi doar viața, mergând de la îmbelșugată la extravagantă, consumatorismul  şi concediile cât mai exotice, preocupările unui arheolog pot părea lipsite de pragmatism. Și totuși, în ciuda tendinței generale spre materialism, există şi astfel de  oameni care se dedică unor cauze neaflate “in top”, ale cărui câștiguri financiare nu sunt  nici pe departe spectaculoase, ba, de multe ori, sunt nevoiţi să pună bani din buzunar pentru a plăti câţiva muncitori cu ora sau ziua.
Pentru astfel de oameni, cum ar fi domnii Boghian şi Enea, câștigul constă în satisfacția descoperirii și în plăcerea de a practica o meserie care te determină să cercetezi continuu, fără să îți epuizeze variantele de interpretare, de dezlegare a unor enigme și de cercetare a altora.Cum să nu ne exprimăm toată admiraţia pentru astfel de oameni?şi cum aş putea să ratez ocazia de a mă “lăuda” din nou, că în timpul studenţiei, domnul Dumitru Boghian mi-a fost profesor echidistant şi îndrumător?
    Pentru aceşti minunaţi arheologi, urmează peste câteva săptămâni o nouă provocare, alte două săptămâni de cercetare intensă, de această dată pe şantierul archeologic de la Tăcuta, jud Vaslui,  punând astfel o altă “cărămidă la reconstruţia unei epoci”, aşa cum spunea marele istoric Nicolae Iorga.
   Vom reveni la timpul potrivit cu amănunte.

Niciun comentariu: