Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 9 octombrie 2017

Ediţia din acest an a Simpozionului Național ” Vasile Pârvan” sub semnul aniversărilor şi comemorărilor

   Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, în parteneriat cu Arhivele Nationale Bacau, a organizat , în perioada 5-6 octombrie 2017, o noua editie a Simpozionului National „Vasile Pârvan”, manifestare de traditie, plasata sub egida marelui carturar, de la nasterea caruia s-au împlinit 135 de ani de la naştere si care a trecut la cele vesnice acum 90 de ani.Să ne reamintim şi faptul că tot în acest an, la 1 aprilie, intituţia băcăuană a împlinit 60 de ani de existenţă.
Astfel, băcăuanii iubitori de istorie, s-au putut bucura și în acest an de  această manifestare   de mare ţinută cultural-ştiinţifică.
Activitatea   fost deschisă de Mariana Popa, manager al instituţei, care a prezentat temele simpozionului şi invitaţii.A fost păstrat un moment de reculegere în memoria istoricului şi arheologului prof. dr. Ioan Mitrea, trecut la cele veşnice în urmă cu câteva luni.
Totodată, cu acest prilej au fost aniversate şi comemorate diferite personalităţi ale muzeografiei şi istoriei locale.  Au fost lansate şi revistele celor două instituţii de cultură, "Carpica" şi "Acta Bacoviensia" dar şi "Varianta ocolitoare Bacău.Diagnosticul arheologic".Dealtfel, volumul “Carpica”,editat de Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” a fost un volum in honorem dedicat anul acesta fostului director al instituţiei Viorel Căpitanu, care a  aniversat în acest început de lună octombrie,  85 de ani de viaţă.
Volumul, „Carpica”, vol. XLVI, (a fost prezentat de dr. Anton Coşa), „Varianta Ocolitoare Bacău. Diagnosticul arheologic” (autori dr. Lăcrămiora-Elena Istina, dr. Dănuţ Prisecaru, dr. Petre Colţeanu, Andrei Horoiu), a fost supus atenţiei celor prezenţi de prof.univ.dr. Lucreţiu Mihăilescu-Bârliba, şi „Acta Bacoviensia” (nr. XII/2017), a beneficiat de o  recenzie prezentată de  Vasile Stancu.
Un moment deosebit a fost marcat de vernisajul expoziţiei „Viorel Căpitanu – patru decenii de arheologie băcăuană”, cercetător, arheolog, fost director al Muzeului de Istorie,  unul dintre cei mai importanţi arheologi băcăuani, de numele căruia se leagă importante descoperiri arheologice de pe teritoriul regiunii şi judeţului Bacău.
Incursiunea  în  cultură a continuat , în aceeași zi, de la ora 15.30, respectiv vineri, 6 octombrie de la ora 9, cu prezentarea lucrărilor pe 5 secțiuni: „Arheologie , Istorie,  Muzeografie/Personalităţi, Viaţa spirituală şi Arhivistică.
 Printre invitații din acest an ai manifestării s-au aflat  specialiști din centre universitare importante   precum şi și specialiști din cadrul Arhivelor Naționale, reprezentanți ai unor instituții de cercetare și muzee din toată țara (Vaslui, Iaşi, Piatra Neamţ, Bucureşti, Brăila etc)
               Mihaela Băbuşanu 



Niciun comentariu: