Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 16 octombrie 2018

Monografia orașului Târgu Frumos lansată cu prilejul aniversării a 570 de ani de atestare documentară

De curând, Târgu Frumos a îmbrăcat haine de sărbătoare. Pe 5 octombrie s-au implinit  570 de ani de atestare documentară a localităţii şi 50 de ani de reatestare a oraşului. Din acest motiv, administraţia locală a pregătit o serie de evenimente.
  Programul dedicat aniversării a 570 de ani de atestare documentară a localității Târgu Frumos (5 octombrie 1448)  și a 50 de ani de reatestare a sa ca localitate urbană (1968) a cuprins inaugurarea  sălii de sport la Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos în prezenta invitaţilor: deputat prof. dr. Camelia Gavrilă, senator Victorel Lupu, senator Vasile Toma, deputat Vasile Câtea, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa, inspector școlar pentru educaţie fizică şi sport Sorin Popovici.Ulterior invitații au participat la prezentarea protocolului de înfrățire între Oraşul Târgu Frumos şi localitatea Rignano sull`Arno, Provincia Florenţa, Regiunea Toscana din Italia.
  Evenimentul central însă, înscris în festivitatea organizată de Primăria Orașului Târgu Frumos, a fost  lansarea volumului Monografia orașului Târgu Frumos, o lucrare ştiinţifică deosebită înglobând istoria şi geografia micro-regiunii din preistorie şi până la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, purtând girul vicepresedintelei Academiei Romane prof. univ. dr. Victor Spinei, care semnează prefaţa volumului.Proiectul acestui demers ştiinţific deosebit a fost iniţiat de Asociaţia Societas Pro Patrimonium din Târgu Frumos şi s-a derulat pe parcursul mai multor ani de investigaţii desfăşurate atât pe teren  în cadrul campaniilor de cercetări arheologice, prin studierea materialelor aflate în diferite colecţii muzeale, a celor aflate în colecţia Muzeului şcolar Mihai Constantin din cadrul Liceului Teoretic Ion Neculce din Târgu Frumos, în fondurile arhivistice şi biblioteci, inclusiv digitale, documente inedite, lucrări ştiinţifice, ziare de epocă, precum şi corespondenţă ştiinţifică, rezultând o importantă bază documentară  valorificată ştiinţific de autorii volumului: prof.univ.dr. Dumitru Boghian, prof.dr. Sergiu Enea, conf.univ.dr. Ionut Minea, dr.Marius Chelcu şi colaboratorii: prof. Ion Alexa-Anghelus, prof. Dan Fripis, Manuel Stănescu. De menţionat că această lucrare deosebită, de referinţă (atât în ceea ce priveşte  volumul să fizic, ea înglobând 700 de pagini dar şi din punct de vedere ştiinţific), a apărut sub egida prestigioasei edituri a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi tot de acolo va putea fi procurată.
  Tot cu acest prilej, s-a conferit şi titlul de cetăţean de onoare al Oraşului Târgu Frumos, domnului profesor universitar doctor Ursulescu Nicolae, pentru promovarea Oraşului Târgu Frumos în ţară şi străinătate prin cercetările arheologice de la “Baza Pătule”, timp de 16 ani (1990-2006) şi prin studiile ştiinţifice care valorifică săpăturile efectuate.
  Evenimentul a fost încheiat cu o recepţie acompaniată de membrii Cenaclului “Flacăra”,  care au realizat un remember al mişcării culturale din perioada anilor `80.
Felicitări autorilor!
                                                                                                  Mihaela Băbuşanu





Niciun comentariu: