Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 22 aprilie 2019

„101 VASLUIENI DE ANI” /VALORI IDENTITARE VASLUIENE: SEMNAL SPIRITUAL LA CENTENAR”

📚
  Fără îndoială sunt mulţi cei care aparţin acestui spaţiu identitar cultural vasulian însă, în acest volum, regăsim personalităţi ale timpului prezent, care şi-au intersectat parcursul la un moment dat cu cel al autorului. Cu toţii facem referire sau nu suntem de acord cu un anume corpus de valori, suntem de acord sau nu cu anumite standarde de valori care contribuie la categorisirea şi acceptarea anumitor indivizi drept personalităţi. În oricare dintre aceste două categorii ne-am afla, cred că  putem  admite  aproape în unanimitate, că acest volum poate fi un instrument de lucru care poate fi citat, analizat, corectat ulterior, adaugit, înbunătăţit şi care are rolul de a aşeza la locul cuvenit personalităţile vasluiene în marele context al culturii naţionale şi lumii contemporane.Nu este o listă a elitelor, pentru că urmărim dimensionarea în spațiu și timp, cu ce avem la îndemână pe bază de dovezi directe și concrete (opera) pentru o idee: stimularea celor de astăzi, bază de studiu pentru cei de - 14 - mâine, dovada muncii cu valențe „naționale” la începutul mileniului III”.
   În orice caz,  fie doar si simplul fapt de a încerca să faci un asemenea dicţionar, este unul care poate fi considerat îndrăzneţ şi cu siguranţă nu poate fi decât benefic şi util.„Este o altă încercare, după …77…Noduri culturale, Dicționar selectiv, 2018, care să sintetizeze prezența în cultura națională și a lumii a unor contemporani dintre cei mai reprezentativi, activi, deci vii, în 2018”. Regăsim aşadar în acest volum personalități vasluiene cu doctorate în științe, profesori cercetători, pictori, poeți și prozatori, monografiști, jurnaliști de rang național și local, primari și șefi de instituții locale, personalități a căror aport eficient au contribuit la culturalizarea și spiritualizarea locului şi care la un moment dat s-au intersectat în parcursul lor cu autorul, Dumitru V. Marin.
 Justificarea autorului este cât se poate de clară şi cuprinzătoare: “AICI este meritul lor cu totul deosebit, esențial, relevant. Cuprindem în Dicționar numai pe cei care și-au legat destinul de județ, au muncit aici, și au contribuit mai presus de puterile dar nu și de talentul lor lor la progresul concetățenilor. Fatalmente a trebuit să includem dintre cei care acoperă cât mai mult timp din suta de ani, deci mai vârstnicii. Sunt și dintre cei care au jucat un rol în preajma Revoluției, dar care din neputinți omenești nu mai apar ca activi în ultima perioadă, ca Petru Necula, Paul Munteanu, M. Proca, C.Bârsan, Brândușa - 9 - Dobriță, Dorina Stoica, ș.a. Am încercat, însă, să dăm și nume dintre cei tineri care POT să-și concretizeze mai târziu aspirațiile. Lucrarea de față este fotografia spirituală a momentului vasluian fără a fi exhaustivă sau să întrunească elemente de analiză definitivă. E un semnal, în care deliberat n-am inclus nici un politician (clasa politică este cel mai discreditat segment social, astăzi)(….)Toți cei incluși în acest Dicționar al valorilor vasluiene au contacte, cel puțin periodice, cu o masă de oameni, care să ia, reia, să conștientizeze prezența lor, aici, pe plaiuri vasluiano-moldoveano-românești, ca într-un eșantion național. În ce măsură prezența unui academician este comparabilă cu a acelui lucrător în presă care FACE jurnalism cultural și „social-politic” e de analizat, pentru că cei de aici pot face concret ceva, orice, dar aici, pentru cei de aici, dintr-un județ mereu văduvit de valori (și) din cauza asta rămas sărac și înfeudat”.
 Îi reamintesc aici, într-o ordine aleatorie, doar pe unii dintre ei : Lucian Pârvoiu,  Cătălin Striblea, Marcel Anghel, Felicia Atanasie, Ioan Baban, Nicolae Balan, Siomion Bogdănescu, Costin Clit , Theodor Codreanu, Oltea Răşcanu Grămăticu, Serghei Coloşenco, Năstasă Forţu, Daniela Gîfu, Marcel Iorga, Valeriu Lupu, Mircea Mamalaucă, Dorin Mihăilescu, Adrian Porumboiu, Dan Ravaru, Larenţiu Şoitu, Ben Todică, Constantin Toma , Nicolae Viziteu, , Ion Gh. Pricop, Teodor Pracsiu, Valentina Teclici, Mihai Apostu etc
Sunt onorată  să mă aflu şi eu în această carte alături de personalităţi de calibre şi din domenii atât de diferite. Continui, poate subiectiva mea enumerare, menţionându-i pe: Petruș Andrei,  Serghei Coloșenco, Ana Balan, Gelu Voicu Bichineț, Simion Bogdănescu, Vasilica Grigoraș, Val Andreescu, Laurenţiu Chiriac, Cristian Lapa, Ion Brişcaru, Ioan Toderaşcu sau Ana Urma.
Fără doar şi poate,  Dicționarul „101…” este un fel de mozaic, nu în planuri multidimensionale ci cât se poate de reale, cu opiniile și valorile cele mai diverse, fără a putea fi vreodată complete, ci, în funcție de accesul nostru la informație”.  
  Concluzionez această succintă semnalare aprecind acest demers ca fiind mult mai mult decât un simplu cumul de aprecieri sau portrete, el fiind  un intrument-mărturie de factură culturală.      Dealtfel, simpla enunţare  a numelor câtorva personalităţi care apar în acest volum şi diversitatea domeniile pe care ele  le reprezintă, ne indreptăţeşte să afirmăm acest lucru.

(Dumitru V Marin,  101 VASLUIENI DE ANI” /VALORI IDENTITARE VASLUIENE: SEMNAL SPIRITUAL LA CENTENAR”,  Editura PIM, Iaşi, 2019-Mihaela BĂBUŞANU)

Niciun comentariu: