Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

duminică, 12 iunie 2016

Istoria fără manual îşi continuă frumosul drum

La Școala Gimnazială  nr 1. din Răuceşti, județul Neamţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț  prin prof Anton Traian  coordonatorul acestei ediţii, a  avut loc SÂMBĂTĂ, 11 iunie  cea de a III-a ediţie a proiectului cultural artistic interdisciplinar regional “ ISTORIA FĂRĂ MANUAL”.
   Pornind de la convingerea că valorea şi  pasiunea ar trebui să stea la baza alegerilor pe care le facem în viaţă, un grup de profesori inimoşi şi-au propus să inoculeze această idee şi elevilor lor inclusiv prin intermediul unui proiect denumit „Istoria fără manual”. Într-o perioadă în care frământările sociale de orice gen şi goana după senzaţional ne domină existenţa, proiectul nostru şi-a continuat nestingerit traiectul, ajungând iată cu succes, la ediţia a III-a.
    Ehipajele si toti cei implicati in proiect s-au intrunit înintr-o sală de festivităţi a comunei, o locaţie agreabilă, frumos amenajată de către organizatori şi de această dată participantii fiind primiţi cu o caldură deosebită. După salutul de bun venit adresat de către coordonatorul acestei ediţii, directorul instituţiei de învăţământ, profesorul  Traian Anton, activitatea a debutat, aşa cum era şi  firesc fiind vorba despre un concurs de istorie, cu intonarea imnului national al României, de către fanfara elevilor şcolii Rauceşti alcătuită din 15 elevi, coordonator  prof.Smău Gheorghe  , urmată ulterior de un frumos moment artistic susţinut de aceaiaşi fanfară şi un altul susţinut de către eleva Carmen Moraru de la Colegiul Grigore Antipa Bacău, clasa a IX-a G, care a interpretat două melodii (Cântă cucul în Bucovina şi Eminescu),  simultan cu derularea unor prezentari power point ale  ediţiilor anterioare.
A urmat apoi concursul propriu zis care a constat în teste de cultură generală  din domeniul istorieim un se t de către 5 intrebări pentru fiecare echipaj,  proba  « Civilizatii si obiceiuri din trecut si prezent » si un concurs de puzzle tot pe teme istorice care a fost punctat în funcţie de timpul de realizare dar si respectarea fidelă a imaginii date.
Concurentii au fost elevi de gimnaziu si liceu, de la clasele a VI a pana la a IX-a. S-a putut remarca cu usurinta faptul ca, toti copiii implicati au fost extrem interesati si degajati nefiind presati de iminenta vreunei note.
Echipajul de pe locul intii şi castigatorul trofeului a fost desemnat echipajul Scolii Gimnaziale nr 1 din Răuceşti, jud Neamţ, care fost cel mai concentrat detasandu-se prin punctajul total acumulat, fiind urmat de  echipajele Colegiul Tehnic Rădăuţi, jud Suceava (locul al II-lea) şi de cel al Liceului  Pedagogic Nicolae Iorga Botoşani, jud. Botoşani (locul III).
Locurile I, II, III au fost premiate cu trofee si medalii iar echipajele clasate pe următoarele locuri au fost premiaţi pentru implicare şi participare cu medalii.
Totodată, toţi participanţi activ în acest proiect (elevi, profesori şi juriu) au primit câte un pix şi o insignă inscripţionate cu numele proiectului “Istoria fără manual”, ediţia şi locaţia în care a avut loc.
Reamintim şi câştigătorii ediţiilor anterioare:
Ediţia I: Şcoala Gimnazială Sfântul Andrei Tăcuta, jud. Vaslui, prof. Lucian Iftene şi Constantin Crăescu
Ediţia a II-a: Colegiul Grigore Antipa Bacău, jud. Bacău, prof Florentin Botezatu
  COORDONATORII PROIECTULUI:
 Prof. Traian ANTON
Prof. dr. Sergiu-Constantin ENEA
 Prof. Florentin BOTEZATU
 Prof. Radu-Bogdan TANASĂ
Prof. Lucian-Ovidiu  IFTENE
Prof. Constantin CRĂESCU
 Prof. Petrea PAVEL
 Prof. Neculai ŞCHIOPOAIA
Prof. dr. Adrian PUIU
 Prof Ciprian BĂETU
Prof. Dragoş BALASAN
 Expert patrimoniu Mihaela BĂBUŞANU
 Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din:
Expert patrimoniu Mihaela Băbuşanu, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău
Dr. Vasile Diaconu, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Târgu Neamţ
Prof. Tiberiu Cristian Gavril, Liceul Teoretic ,, Anastasie Basota'' Pomirla, Botoşani
Şi prof Chiriac Oreste,  Colegiul Grigore  Antipa, Bacău
 INSTITUŢII PARTICIPANTE EFECTIV  ÎN ACEASTĂ EDIŢIE:
Şcoala Gimnazială nr. 1 Răuceşti Răuceşti, jud. Neamţ, prof Anton Traian, va participa în proiect cu un număr de 4 elevi,
 Liceul Teoretic Ion Neculce Târgu Frumos, jud. Iaşi prin prof.dr. Sergiu Constantin Enea cu un număr de 4 elevi,
Colegiul Grigore Antipa Bacău, jud. Bacău, prof Florentin Botezatu cu 4 elevi
  Şcoala Gimnazială Preuteşti Preuteşti, jud. Suceava, prof Neculai Şchiopoaia cu 4 elevi
 Şcoala Gimnazială Sfântul Andrei Tăcuta, jud. Vaslui, prof. Lucian Iftene şi Constantin Crăescu cu 4 elevi
 Școala Gimnazială Nr.1 Săveni Săveni, jud. Botoşani, prof Ciprian Băetu cu 3 elevi
Școala Gimnazială Trifești Trifești, jud. Neamț, prof Petrea Pavel cu 4 elevi
Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoşani, jud. Botoşani, prof Balasan Dragoş cu 3 elevi
Colegiul Tehnic Rădăuţi, jud Suceava, prof. Adrian Puiu cu 4 elevi,
şi din cauza faptului că echipajul Școlii Gimnaziale din  Orășeni Deal, jud. Botoșani, prof Radu Bogdan Tănasă au comunicat în ultimul moment că nu vor mai ajunge la eveniment din cauza unor chestiuni obiective, gazdele au fost nevoite să înscrie în concurs un al doilea echipaj, alcătuit din 3 elevi şi desemnat chiar în dimineaţa concursului, pe care l-au denumit Răuceşti 2
respectiv
Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”,  Bacău şi   Societas Pro Patrimonium, Târgu Frumos
La final s-a trecut la înmânarea frumoaselor trofee inscriptionate cu numele proiectului „Istoria fara manual, a diplomelor pentru elevii si profesorii participanti, poze de grup si inevitabila socializare, planuri de viitor si schimburi de idei.
Ca un element inedit reamintim faptul ca toti cei implicati în proiect au ceva în comun:sunt absolventii aceleasi institutii de învatamânt superior: Facultatea de Istorie a Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava.
Proiectul reprezintă o încercare de învăţare a istoriei într-un alt mod decât cel din manuale. Într-un altfel de cadru, nonformal, elevii se simt mai degajaţi şi participă intens şi cu plăcere la activităţi. Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din viziunea şi misiunea şcolii conform căreia nevoile şi înclinaţiile fiecărui copil vor fi dezvoltate, astfel încât fiecare să-şi recunoască valoarea şi să aibă încredere în potenţialul propriu. În acest caz, vorbim despre o fericită îmbinare între tradiţie şi neconvenţional în demersul didactic, cunoştinţele de istorie împărtăşite şi dobândite în această formă fiind extrem de uşor asimilate.
Vorbind despre proiectul “Istoria fara manual”, vorbim de o fericita îmbinare între traditie si neconventional în demersul didactic, cunostintele de istorie împartasite în aceasta forma fiind extrem de usor asimilate.
Concluzionând, „Istoria fără manual” se dovedeşte un proiect inedit şi viabil, dedicat elevilor  care vor să se dezvolte şi să îşi descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înşişi. Mai mult, acest proiect instigă la autenticitate, ajutând elevii să îşi descopere valorile, oferindu-le îndrumare şi susţinere în procesul de autocunoaştere iar ca bonus: prieteni noi, locuri noi de văzut, socializare şi chiar puţină distracţie.

 Mihaela Băbuşanu,

Expert patrimoniu/conservator bunuri culturale,

colaborator proiect







Niciun comentariu: