Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 16 martie 2017

Duo pictural de excepţie la Galeriile Karo

          Sunt destul de rare expoziţiile în care doi pictori îşi expun tablourile pe aceeaşi simeză, preferate fiind etalările de unic autor sau de grup ori cu alăturarea unor opere de artă diferite.
Însă, la Geleriile Karo, doi creatori de excepţie, doi coloşi ai artei contemporane, expun pe aceiaşi simeză: MIHAI SÂRBULESCU şi ILIE BOCA.
În faţa ochilor ni se dezvăluie un univers vizual complex cu picturi diferite dar care nu se contrazic ci sunt  complementare în acelaşi timp.
Într-un interviu pentru „Historia”, Mihai Sârbulescu spunea:"Eu sunt în zodia Peştilor şi Peştii sunt dubli (...) Pot să lucrez un clopot închis, negru, simetric, abstract şi după aceea să fac o grădină cu flori. Pentru mine e acelaşi lucru. Mie îmi plac foarte mult deosebirile în pictură, deosebirile leagă. Dacă iei, să zicem, de la Balcic pe Tonitza şi pe Ressu, vezi că sunt oameni foarte diferiţi. Ce îi leagă pe ei? Pictura. Ce îi deosebeşte? Tot pictura".
Pentru iubitorul de frumos dar neavizat, asemănările vizibile şi facil de formulat ar fi că şi domnul Ilie Boca (la fel ca Mihai Sârbulescu), este tot în zodia Peşti, că cei doi sunt coloşi ai artei plastice contemporane şi că anul acesta aniversează vârste rotunde : 80 respectiv 60 de ani, aşadar o expoziţie aniversară. Dealtfel Ilie Boca spunea că "Eu imi numar anii cu penelul!"; ce cuantificare mai frumoasă de atât poate exista?
De pictura lui Ilie Boca nu te poţi bucura decât dacă eşti atras de ceea ce se petrece dincolo de ordinea imediată a realităţii.Pictura lui reflectă o stare, un cumul misterios de simboluri, este miracolul adus în faţa noastră, purtând cu ea sinceritatea şi bucuria expresiei” spunea Maria Magdalena Crişan iar cei prezenţi la acest vernisaj sau care  cunosc deja majoritatea creaţiilor  maestrului Ilie Boca, cred că îi dau dreptate.
În altă ordine de idei, Costin Nicolescu, făcând referire la picturile lui Mihai Sârbulescu, spunea că „starea de pictură  poate aduce și clipe de supremă bucurie în viață”,  lucru reconfirmat pe deplin prin lucrările prezente în expoziţie.
 La rândul său, criticul de artă  Iulian Bucur a comparat alăturarea creaţiilor celor doi artişti cu cea a celor două mari genii creatoare ale Renaşterii,  florentinii Michelangelo Buonarotti şi Leonardo da Vinci.Cu deosebirea, am spune noi,  că rivalitatea dintre cei doi a fost împinsă mult dincolo de sfera creatoare,  pe când cei artişti ai noştri sunt şi prieteni.
  Creaţia celor doi face parte din patrimoniul culturii noastre, reuşind să aducă, fiecare în parte, unele dintre cele mai interesante viziuni din zona limbajului plastic.
  Aşadar o alăturare fericită, gândită şi pusă în scenă de Carmen şi Costel Ţinteanu, cei doi amfitrioni ai evenimentului şi proprietari ai galeriilor  care au căutat să „prezinte lucrari din toate etapele de creaţie ale celor 2 artişti, oferind o imagine cât mai completă  asupra operei lor”.
   Şi pentru că „Sufletul nu are vârstă, nu cunoaşte timp şi spaţiu” aşa cum spunea Mihai Sârbulescu, vă formulăm invitaţia ca indiferent de vârstă sau zi şi indiferent de unde locul unde vă aflaţi, să vizitaţi Galeriile Karo din Bacău, str Oituz nr 45.
Spre încântarea ochilor, inimii şi spiritului, Galeriile „Karo” vor păstra pe simeze această expoziţie de referinţă, până în luna august.
Mihaela Băbuşanu,

16 martie 2017




Niciun comentariu: