Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 10 iulie 2017

Pentru câteva ore, cu toţii ne-am simţit complet sănătoşi şi fericiţi la sărbătoarea plantelor medicinale şi aromatice

Ferice de cei (mulţi din fericire), care au fost joi, 6 iulie 2017, la Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ. Un cadru absolut minunat, oameni frumoși și multă emoție!
Acestea au fost ingredientele unei zile de neuitat la Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ unde a avut loc “Sărbătoarea plantelor medicinale şi aromatice” şi a fost lansată cartea “Sănătos şi Fericit”, autor dr.ing.Iuliana Barbu.
După salutul de bun venit din partea gazdelor, prin vocea delicată dar puternică a doamnei dr.ing. Elena Trotuş, s-a vorbit despre “Importanţa cunoaşterii şi cultivării plantelor medicinale”(dr. biolog CSI Elvira Gille), despre “Evoluţia regimului termic şi pluviometric înregistrat la SCDA Secuinei” (dr ing. CSII Cornelia Lupu), “Despre rezultate obţinute în cadrul proiectului ADER2.4.1 în perioada 2015-2018” (dr. ing. CSIII Margareta Naie) şi dr. ing. Iulia Barbu despre “SC Farmacia Naturii, obiective, preocupări, posibilităţi de implementare a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului ADER 2.4.1”. O intervenţie au avut şi cei de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava, colaboratori apropiaţi ai Centrului de Dezvoltare Agricolă Secuieni, Neamţ care au vorbit despre colecţia instituţiei de plante medicinale şi aromatice.
În partea a II-a a fost lansată cartea “Sănătos şi fericit. Leacuri din potirul nesecat al naturii”
Cartea de față însumează în paginile ei povestea regăsirii de sine O poveste despre putere, despre redescoperire, determinare, despre tot ceea ce ne compune pe fiecare dintre noi, dacă știm și avem puterea de a ne înțelege și de a ne depăși toate angoasele.Iulia aduce celor aflați în impas o soluție pentru zbaterea lor aparent lipsită de șanse. Și, citindu i rândurile, ne ajută să înțelem că nu suntem singuri în lupta noastră cu viaţa şi că întotdeauna există speranţă acolo unde nu este loc de renunţare- Fericirea nu ar trebui să fie un sentiment greu de atins, dar pare că ne scapă mereu printre degete.Pe de altă parte, se ştie că esenţa fericirii este sănătatea. Atunci, cei care sunt sănătoşi, sau într-un procent satisfăcător sănătoşi, de ce nu reuşesc să fie fericiţi?oare nu ţine totul doar de ei, de fiecare dintre noi?
Pentru cartea lansată astăzi cât şi pentru întreaga activitate, Iuliei Barbu i-a fost decernat premiul de excelenţă din partea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ
În partea a III-a s-au putut vizita câmpurile experimentale de plante medicinale şi aromatice ale staţiunii, unde, pe lângă plante cunoscute ca: gălbenele, echinaceea, sovârv, isop, cimbrişor şi multe altele, am reţinut unele pe care eu personal nu le cunoşteam până atunci: alior,târtanul, şerlaiul, parpian, hreniţă, camelina sau mătăciune.
Şerlaiul mi-a atras atenţia în mod deosebit, datorită fluorescenţei spectaculoase, seducătoare. Chiar dacă a fost folosită în Antichitate şi Evul Mediu pentru proprietăţile sale curative, o vreme a intrat în uitare, ca să revină apoi în atenţia medicilor la sfârşitul secolului XIX. Am aflat că planta a fost considerată antispasmodică, carminativă, balsamică, tonică, aromatică, aperitivă, astringentă şi pectorală şi folosită în special în afecţiuni ale aparatului digestiv, şi, de asemenea, în afecţiuni ale rinichilor.După Culpepper, pentru tumori şi edeme se foloseau seminţele al căror mucilagiu era aplicat pe zonele afectate. El recomanda pulberea din rădăcini uscate pentru dureri de cap, iar infuzia ca foarte utilă în problemele şi afecţiunile femeilor.
Fii acolo unde se întâmplă lucruri positive, în compania oamenilor care te inspiră şi care emană energie pozitivă.Un astfel de om este şi Iulia Barbu, căruia am privilegiul de a-i fi prietenă şi alături de care m-am aflat încă o dată , pentru câteva ore fascinante. Astfel, toate problemele au dispărut ca prin minune şi m-am transformat imaginar în fetiţa aceea zglobie care cutreiera câmpurile, dealurile sau pădurile copilăriei. Pentru câteva clipe am păşit pe acele câmpuri de mână cu mama şi tata, adulmecând flora spontană a copilăriei mele atât de fericite.
Amintesc doar câţiva dintre cei prezenţi la eveniment, pe care am avut ocazia să îi remarc printre participanţi: Dr. H.c. Constantin Vasilică de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, dr. Valerica Blaj, dr. Adriana Streja, Ioan Enache de la Biblioteca Judeţeană Bacău, ing. Cezar Rădescu, Ionel Rusei de la Tipografia Docuprint acolo unde Iulia şi-a tipărit cartea, Sensei Doru Botez şi mulţi, mulţi alţi prieteni ai Iuliei sau ai doamnei Elena Trotuş şi ai Centrului de Dezvoltare Agricolă Secuieni, Neamţ.
Mulţumim pentru cadrul minunat pe care ni l-au oferit Divinitatea şi angajaţii Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Secuieni-Neamţ în frunte cu doamna ing. Elena Trotuş şi încă o dată mulţumiri Iuliei pentru invitaţie şi pentru apariția acestei cărți de suflet; pentru sufletul ei dar şi pentru al nostru al tuturor.
                                                                                                                   (Mihaela Băbuşanu)





















Niciun comentariu: