Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 29 februarie 2016

ADORABILUL GHIOCEL/ FLOAREA ÎNGERILOR
Într-o zi, un înger zbura în văzduhul limpede legănându-se printre stelele strălucitoare. La fiecare stea se oprea şi culegea o floare la întâmplare. Şi după ce adunase câte una din fiecare lume a universului, făcând astfel în braţe un buchet ceresc, s-a pogorât pe Pământ şi a cules şi de aici o floare la întâmplare.
Apoi, urcă din nou la cer şi dispăru sub bolta de azur. Florile de pe Pământ, care îl zăriseră pe îngerul strălucitor, fără a vedea însă şi floarea ce o luase, se întrebau geloase care dintre ele era fericita surioară pe care o alesese îngerul şi o luase cu sine.
– Este un trandafir, spuneau trandafirii.
– Este un crin alb ca şi el, spuneau superbii crini.
– Nu, este o floare de portocal cu parfum divin,încercau
să convingă portocalii.
– Vă spun eu, suratelor, că nu poate fi decât o lalea,strigă
fălindu-se o lalea splendidă.
Chiar şi violeta, atât de modestă de obicei, aspira la cinstea de a avea o soră în Rai şi susţinea cu blândeţe că îngerul luase cu el o violetă.
Singur, ghiocelul stătea deoparte, în tăcere. Celelalte flori
uitaseră de el.
Deodată, din înaltul cerului o lacrimă ca o perlă căzu şi prinse a străluci pe ghiocelul cu tulpiniţa frântă.
Îngerul nu mai apăru; însă o voce divină străbătu văzduhul înmiresmat, ca o rugă blândă şi necontenită.
– Biată floare, zise , floare cu adevărat modestă;
pentru că te-am vătămat, cere-mi o răsplată; spune-mi, ce doreşti?
– Mai nimic, răspunse ghiocelul.
– Vrei parfumul trandafirului?
– Nu.
– Strălucirea lalelei?
– Nu.
– Albastrul brebenelului?
– Nu.
– Frunza parfumată a lămâiului?
– Nu.
– Atunci, ce doreşti?
– Pentru că îţi face plăcere să-mi oferi un
dar,Stăpâne, dă-mi voie să mă nasc şi să înfloresc iarna, sub zăpadă şi promoroacă şi fă ca la mireasma mea îmbătătoare, la apariţia mea binecuvântată, oamenii înăspriţi şi înfriguraţi de vânt şi de ger să se simtă încălziţi şi întăriţi de speranţa apropiatei primăveri, a soarelui de foc cu raze divine.
Din ziua aceea, ghiocelul este totdeauna prima floare care ne zâmbeşte după urâcioasa iarnă, alb ca şi cum ar mai purta încă urma lacrimii sfinte. (Ingerul si ghiocelul, de Iulia Hasdeu)
Pentru ochiul nespecialistilor, toti ghioceii arata la fel, avand bulbi, frunze liniare si tulpini erecte, cu o singura floare in varf, sub forma de clopot. Totusi, exista peste 100 de specii si de varietati pe care le deosebesc textura si culoarea. Dintre cele care infloresc din februarie pana in luna martie mentionam: G. Magnet, G. nivalis Scharlockii, G. nivalis pagoda, G. plicatus, G. nivalis Virescens si G. Caucasicus.
Varietati care infloresc din ianuarie pana in februarie:
Galanthus nivalis - este ghiocelul obisnuit, care infloreste din ianuarie si care, in conditii favorabile, continua sa infloreasca pana in martie.
G. nivalis 'Flore Pleno' - este o varietate cu flori duble care se inmulteste foarte usor.
Varietati care infloresc din februarie pana in martie:
G. 'Magnet' - este o varietate viguroasa care face flori fosrte mari si formeaza destul de repede grupuri mari de plante.
grupul G. nivalis Scharlockii - frunzele sunt gri-verde, iar florile atarna greu si nu se deschid de tot.
G. nivalis 'Pagoda' - petalele se rasucesc in afara usor.
G. plicatus - originar din Rusia, aceasta specie are frunze crete.
G. nivalis 'Virescens' - deosebite la aceasta varietate sunt marcajele verzi de pe petale, care apar atat la cele din interior, cat si la cele din exterior.
G. caucasicus - frunzele sunt late, gri, iar florile mari; este printre ultimii ghiocei care infloresc.
Varietati neobisnuite
G. 'S. Arnott' - florile au un parfum subtil si sunt aproape de doua ori mai mari decat florile ghioceilor obisnuiti, tulpinile ajungand pana la 25 cm inaltime.
G. elwesii - florile sunt foarte mari pe tulpini de 25 de cm si cu parfum dulceag; specia e originara din Turcia.
G. ikariae - florile sunt mari, in forma de lanterna iar frunzele late, de culoare verde deschis; si aceasta varietate provine din Turcia si de aceea este mai potrivita pentru zonele usor uscate.
G. nivalis 'Sandersii' - se caracterizeaza prin margini galbene in loc de verde, ca la majoritatea ghioceilor; este mai greu de cultivat decat varietatile cu margini verzi si de aceea sunt destul de rare.
G. reginae-olgae - originar din zona mediteraneana si infloreste toamna; florile se deshid foarte mult, are putine frunze si trebuie plantat intr-un loc uscat, cu partial umbra.
In 1983, Duvoisin a sugerat ca planta misterioasa care apare in Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. Substanta activa numita galantamina din ghiocel ar fi putut actiona ca antidot contra otravurilor zeitei mitologice Circe.
Specialistii au descoperit ca extractul de ghiocei are efect benefic in afectiuni precum Alzheimer. Infuzia trateaza intern crampele musculare si varicele si se prepara turnand o cana de apa fiarta, 200 de ml, peste o lingura de planta. Se acopera vasul, se lasa la infuzat zece minute, se filtreaza si se bea cald, cu inghitituri mici si rare.
În imagine, de la stânga la dreapta, rândul de sus: ‘Wendy’s Gold’, ‘Blewbury Tart’, ‘Hippolyta’, ‘Flore Pleno’.
Rândul din mijloc: ‘Jaquenetta’, ‘Merlin’, ‘Lady Elphinstone’, ‘Augustus’.
 Ultimul rând: ‘Ophelia’, G. plicatus subsp. byzantinus, ‘Lady Beatrix Stanley’.


Niciun comentariu: