Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 4 aprilie 2025

In memoriam prof. dr. Ioan Mitrea

Prof. dr. Ioan Mitrea, născut pe 4 aprilie 1937, a lăsat o amprentă importantă asupra domeniului istoriei și arheologiei din România, dar și asupra noastră, a celor care l-am cunoscut. A fost profesor, cercetător și muzeograf, dedicându-și întreaga viață studierii istoriei. Printre realizările sale remarcabile se numără descoperirea unor tezaure istorice valoroase și publicarea unor lucrări importante pentru înțelegerea trecutului nostru.
Distins cu numeroase premii și titluri, inclusiv Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler și titluri de Cetățean de Onoare al comunei Girov/Neamț și al municipiului Bacău, prof. Mitrea a fost, de asemenea, un om deosebit prin respectul și recunoștința față de cei care l-au învățat și față de înaintașii noștri.
Intransigent şi energic, "domnul profesor avea o mare calitate: cultul comemorărilor şi al respectului faţă de cei care l-au învăţat, al oamenilor care au făcut ceva pentru această urbe, aducându-le întotdeauna un pios omagiu. Am speranţa, că noi, cei ce am stat în preajma sa, să continuăm acest cult şi să nu uităm să-i respectăm pe înaintaşii noştri şi să-i comemorăm, ori de câte ori vom avea prilejul!
Ubi sunt qui ante nos/ In mundo fuere?/Vadite ad superos/Transite in inferos/Hos si vis videre." (Livia Sibişteanu)
A fost şi unul dintre directorii instituției noastre, iar memoria sa va trăi prin cercetările, cărțile și lecțiile lăsate moștenire.
„Ubi sunt qui ante nos in mundo fuere?” – o întrebare care ne îndeamnă să păstrăm vie amintirea celor care ne-au marcat drumul.
Odihnească-se în pace!
Fotografii din arhiva personală




O amintire de neuitat: „Omul cucutenian” – 10 ani de la o conferință memorabilă

Astăzi se împlinesc 10 ani de la una dintre cele mai frumoase conferințe pe care am avut onoarea să o organizez și să o trăiesc cu emoție: „Omul cucutenian”, susținută de Conf. univ. dr. habil. Dumitru Boghian , pe 3 aprilie 2015, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.
Ca de fiecare dată, dl. Boghian a reușit să captiveze auditoriul, purtându-l într-o călătorie fascinantă prin timp, în universul misterioasei civilizații Cucuteni. Acea zi memorabilă a prins contur și datorită sprijinului unor oameni deosebiți, cărora le mulțumesc și acum, la 10 ani distanță: dlui prof. dr. Sergiu Constantin Enea – pentru sprijinul și implicarea sa necondiționată, colegului meu, prof. dr. Anton Cosa, actorului Matei Bogdan – pentru momentul inedit, fotografului Brosu Constantin – pentru imaginile ce păstrează vie amintirea acelei zile, doamnei Radu Mărioara – pentru bunătăți, și nu în ultimul rând, colegului Mihnea Baran.
Privind în urmă, îmi dau seama cât de specială a fost această conferință și cât de norocoși am fost să avem alături un mentor de excepție precum Dumitru Boghian. Recunoștință și admirație, acum și întotdeauna!
https://mihaela-babusanu-amalanci.blogspot.com/2015/04/imagini-de-la-conferinta-din-3-aprilie.html



































marți, 1 aprilie 2025

La mulți ani, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu"!

La mulți ani, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău!
Astăzi, se împlinesc 68 de ani de la înființarea acestei instituții, care, încă din 1 aprilie 1957, a jucat un rol esențial în păstrarea și promovarea moștenirii noastre culturale.
Felicitări tuturor celor care, cu dedicare, continuă să ducă mai departe povestea strămoșilor noștri!
Muzeele (încă) contează, iar Complexul Muzeal Iulian Antonescu este un exemplu viu al acestui adevăr.