Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 27 martie 2014

Sportul Băcăuan nr 31-editorialul

În luna martie sportul  are genul feminin

   Nu există un eveniment sportiv fără ca atenţia cameramanului să nu se oprească asupra unei femei atrăgătoare din tribune. Asta înseamnă că femeile  fac sportul mai frumos şi cu siguranţă sunt unul dintre motivele cele mai solide datorită cărora barbaţii din sport se întrec sau duelează.
Potenţialul crescând al femeilor în sport sau chiar în comerţul adiacent este unul uriaş atât în arenă unde regăsim sportive care câştigă foarte bine dar şi vând ca şi imagine dar şi în tribune ca şi entuziaste participante la evenimentele sportive.
 În ţara noastră, în sport, am putea spune că FEMEIA este la putere.
 În anul 2012, prezent la Congresul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) cu tema “Femeia şi sportul”, organizat la Los Angeles, în Statele Unite ale Americii, Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR),  a surprins asistenţa atunci când a spus că în ţara noastră femeile aduc mai multe medalii decât bărbaţii.
Din cei aproximativ 700 de participanţi la eveniment, conducători ai comitetelor naţionale din toată lumea, dar şi membri ai CIO, majoritatea s-au declarat deranjaţi de faptul că, în foarte multe ţări, femeilor le este mai dificil să practice sport de performanţă, dar şi să ocupe mai târziu, în viaţa privată, funcţii de conducere în mişcarea sportivă.
Cu toţi au fost surprinşi să afle că la noi lucrurile stau exact invers, în sensul că numărul  medaliilor obţinute de sportive este mult mai mare decât cel de  la masculin. Situaţia este aceeaşi şi în cazul titlurilor adjudecate la competiţiile internaţionale. Şeful COSR a informat asistenţa că funcţii importante de conducere în instituţii care coordonează activitatea sportivă de la noi sunt detinute de femei. Exemplele sunt destul de numeroase. În fruntea Autorităţii  Naţionale pentru Sport şi Tineret se află campioana olimpică la altletism Doina Melinte, iar unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai COSR este Ana Pascu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă. De asemenea, cinci din cele şase departamente ale forului olimpic sunt conduse de femei. Printre federaţiile care sunt conduse de femei figurează cele de baschet (Carmen Tocală), canotaj (Elisabeta Lipă) şi tenis (Ruxandra Dragomir).
La ultima ediţie a   Jocurilor Olimpice, în reprezentativa României am ântâlnit deja celebrele reprezentante ale sexului frumos :  Ana Maria Brânză şi colegele ei de la spadă, Sandra Izbaşa şi echipa de gimnastică, Nicoleta Grasu la disc, Eliza Samara, Daniela Dodean la tenis de masă, echipajul de 8+1 de la canotaj, Alina Dumitru la judo.
All-time, primele două locuri în topul celor mai medaliaţi sportivi români la Jocurile Olimpice de vară sunt ocupate de Nadia Comăneci (9 medalii) şi Elisabeta Lipă (8). Iar în primele 11 locuri figurează doar un bărbat, Ivan Patzaichin (locul 3, cu 7 medalii).
Şi Muncipiul şi Judeţul Bacău se poate mândri că a avut şi are în continuare sportive  care îmbunătăţesc considerabil patrimoniul ; să nu uităm de oneşteanca Nadia Comăneci de Gabriela Szabo de Narcisa Lecuşanu  etc etc iar  în zilele noastre echipa feminină de volei Ştiinţa, gimnasta Monica Roşu, Bianca Perie, Mihaela Melinte etc
Pe de altă parte ştim cu toţii că sportul contribuie la o stare mai bună a sănătăţii, fiind una dintre cele mai potrivite soluţii atunci când dorim să devenim mai energici, să slăbim sau să ne menţinem în formă. Pentru a atinge toate aceste obiective, este necesar să ne anetrenăm potrivit, regulat, potrivit tipului nostru constituţional şi nivelului de fitness. Exact la această etapă, mulţi tind să uite că organismul femeilor funcţionează diferit de cel al bărbaţilor, fiind necesare unele ajustări în ceea ce priveşte efortul fizic. De exemplu, s-a concluzionat deja că metabolismul bărbaţilor este mai rapid, ei reuşind să slăbească mai repede, fiind mult mai rezistenţi la antrenamentele fizice intense. Femeile, pe de altă parte, au o constituţie mai firavă şi pot avea aşteptări suplimentare de la un regim sportiv riguros.
  Site-ul Yahoo Sports a realizat chiar şi un top al celor mai potrivite sporturi pentru femei, pe primele locuri clasându-se alpinismul, mersul pe bicicletă şi înotul. Alpinismul, un sport rezervat mult timp doar bărbaţilor, este mai nou accesibil şi femeilor. Acest tip de mişcare te scapă de stres, îţi îmbunătăţeşte flexibilitatea, postura şi echilibrul. Mersul pe bicicletă este, cu siguranţă, unul dintre cele mai recreative şi distractive sporturi. Nu necesită mulţi bani sau timp, ci doar dorinţa de a pedala în fiecare zi câteva minute. Mersul pe bicicletă este încadrat în categoria exerciţiilor cardio moderate, fiind recomandat şi femeilor însărcinate sau celor cu diverse probleme de sănătate. Înotul reprezintă, poate, unul dintre cele mai complete sporturi, şi asta pentru că antrenează toate grupele de muşchi, îmbunătăţeşte activitatea inimii, a plămânilor şi nu prezintă  contraindicaţii în ceea ce priveşte vârsta sau condiţia fizică a femeilor.
   Fieca că fac sport de performanţă sau doar sport de întreţinere, fie că participă la evenimente sportive, transmit sau scriu despre diferite competiţii, femeile aduc cu ele graţia şi frumuseţea în sport.
     Din partea consiliului director şi  întregului colectiv redacţional “Sportul Băcăuan” urăm tuturor sportivelor, tuturor femeilor din sport, ziaristelor din presa sportivă, preşedinte de club sau femeilor care iubesc sportul  LA MULŢI ANI în luna lor, martie.
                    
                   Mihaela Băbuşanu Amalanci

Niciun comentariu: