Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

miercuri, 8 noiembrie 2017

Decizia de a avea sau nu copil

“Tu când faci un copil?”  sau “Tu de ce nu ai un copil?” sunt poate două  dintre cele mai delicate intrebari care iţi pot fi adresate, pentru că decizia de a avea un copil ţine doar  de intimitatea fiecăreia dintre noi.
Indiferent că au trecut deja ani buni de la căsătorie, de la debutul unei relaţii serioase sau pur şi simplu doar au trecut anii peste noi, nu ar trebui sa ne simţim nicicum presate când vine vorba de a plănui naşterea unui copil. Eşti gata să ai un copil doar atunci când îl doresti PENTRU TINE  şi nu îl faci doar de dragul convenienţelor, pentru alţii.
Este dreptul fiecareia  dintre noi să ne alegem momentul în care să devenim MAME, bineînţeles  cu spijinul nemijlocit al MAMEI NATURĂ care să ne furnizeze ceva sănătate, fertilitate toate într-un context cât de cât favorabil.
De multe ori suntem constrânse de unele motive întemeiate (şi pe care nu le putem dezvălui aşa oricum şi oricui doar pentru că lumea se întreabă ), pe care este musai să încercăm mai întâi să le rezolvăm. Sunt şi unele care, este posibil sa nu putem niciodata să le rezolvăm: să avem casa de vis, partenerul din vis  sau un job  care să ne îmbogăţească (în cazul meu spre exemplu, acest din urmă lucru cred ar fi chiar imposibil:) )
 Deci,  a fi rezonabilă, este o condiţie  elementară atunci când te gândeşti care sunt limitele şi contrângerile care te împiedică să încerci a concepe un copil.
Cand treci de o anumită vârstă, şansele de a concepe un copil scad,  însă ACUM, este poate  momentul cel mai bun să te întrebi dacă eşti gata să trăieşti o viaţă fără copii şi de ce ai nevoie pentru a te decide să concepi unul.
Oricum, înainte de-a ne  interesa confortul material şi financiar pe care trebuie să i-l oferim unui copil, nu trebuie să neglijăm confortul emoţional pe care  suntem datoare să i-l putem oferi. Copilul ar trebui să apară într-un cuplu, unde viitorii părinţi au o relaţie bună,  pentru că el nu vine să o consolideze  dacă ea  nu funcţionează.
Din păcate, de multe ori,copilul a fost si este încă folosit  drept “unealtă” de santaj în cazul în care partenerul nu doreşte căsătoria, mai ales daca cei doi se află într-o "căsătorie de probă" care nu este tocmai solidă sau, dacă el nu se implica suficient în viaţa de cuplu.Unele femei consideră că printr-un copil pot obţine ceea ce-şi doresc, având diferite pretenţii de la partener sau manipulându-l emoţional  însă, spre marea lor dezamăgire,  bărbaţii rămân adesea consecventi convingerilor lor . Copilul nu vine ca o garanţie că voi veţi rămâne împreună, voi sunteţi împreună pentru că aţi avut sau aveţi  o relaţie armonioasă, că aşa aţi decis la un moment dat  şi ca atare puteţi primi cu căldură un copil în mijlocul vostru  oferindu-i un mediu cât mai  sănătos să se dezvolte.Dacă-ţi asumi responsabilitatea de-al creşte singură, ai toată libertatea din lume să-l concepi.Dacă nu, reevaluează încă o dată variantele pe care le ai la îndemână şi opreşte-te din a avea doar aşteptări.
Apoi, intreaba-te din nou… Esti pregatita sa ai un copil? Dar esti pregătită să nu ai niciodată un copil?
Eu una nu şiu nici acum dacă sunt sau nu suficient de pregătită să am un copil; ştiu doar că sigur nu sunt pregătită să nu am niciodată un copil. Privind astfel, decizia pare mult mai simplă.J



Niciun comentariu: