Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 27 februarie 2018

În prezent


Nu-mi mai fac planuri de viitor,
adeseori nu-mi mai amintesc de trecut
şi nu mă mai satur de prezent;
şi nu înţeleg de ce toţi mă întreabă:
când ai de gând să faci copil?
prezentul s-a metamorfozat atât de mult
încât să semene a viitor?


duminică, 25 februarie 2018

Fătă TATA

În ziua aceea de martie
iubite tată ai plecat
lăsând în urmă
o inimă frântă de durere,
multe îmbrăţişări fără răspuns
şi vorbe de alint nerostite
pe care mă rog să le mai aud
măcar în vis.

Să ştii dragă tăticule
că în inima mea mezină
acum pădurea noastră
 e doar plină de uscături,
stejarul de la poartă
nu mai este la fel de verde şi umbros 
şi după fiecare ploaie
niciodată nu mai răsare soarele.



Sursa imaginii: Gabriel Pachero

Bunicii mei



Bunicii mei
azi doar ecouri închise
în limba unui clopot.

Ei nu mai sunt;
veghează doar asupra mea
din clopotniţa din deal
de lemn de stejar
bântuindu-mi de pilde viaţa.

Ei nu mai sunt,
dar amintirea lor
(fum de lumânare abia stinsă)
dăinuie în inima mea
la loc de cinste.




marți, 20 februarie 2018

Mulţumesc, Florentina Stanciu pentru prezentare! Mulţumesc, "Plumb"!

   "În cartea,, Cu Mercur în exil,, ,,caldă  precum marea,, ,și  care aduce ușor  acea ,, liniște senină de dinaintea plecării,,  autoarea  Mihaela Băbuşanu  își  dezvăluie trecutul sieşi  dar şi unui public cunoscător al stărilor , trecut răsfoit  ca pe nişte pagini de jurnal contemporan . Volumul  conţine mici picturi (,, Dorinţă,, ,,Doi,, ,, Spre final,,  ,, Dorință rurală,,  ), poeme de autoanaliză precum ,, Proprietăreasă,,  unde este prezentată  viziunea sa asupra creaţiei lirice, care corespunde stilului ei  de a scrie  ,, Salon pentru taifasuri- şi vorbe bune spuse la timp,, . Parcă autoarea ne mărturisește că i s-ar potrivi mai bine rolul de ,, client,, decât de ,, proprietar ,, al acestei mici afaceri aducatoare de mai mult sau mai puțină glorie  numită simplu poezie.( ,, Oare cine îmi va citi poeziile?,,)
                Cadrul literar unde Mihaela Băbuțanu își primește iubitorii de poezie  este cald, relaxant, real și precum o ceașcă  de ceai din ,,fragi,, , ,, scorțișoară,, , ,, brad,,  ea povestind pe un ton amical despre viața sa celor care au ratat momente dragi. Femeie  modernă, ea  este o femeie matură cu suflet de copil  care pune viața în mișcare cu un surâs, poate acel surâs criogenat anterior, ( ,,Relație,, ,, Aniversare,,). Autoarea vorbește despre dragoste, o constantă a poemelor sale, revelată sub toate aspectele ,, dragoste la prima vedere,, , iubire arzătoare, iubire fericire, iubire pierdută( Fantoma,,), dragostea la tinerețe sau la o vârstă înaintată(,, Bâtrânețea în doi/ e doar o vară continuă,,) astfel că volumul de față devine un jurământ de credință față de sentimentul suprem.. Sunt descoperite astfel rădăcinile iubirii  care învață să crească de acasă, din bunici și părinți pentru început, continuându-se cu copilul ce se aruncă în lume  cu ,, un nod în stomac,, .
             ,, Fata aceea misterioasă și timidă,,  se simte uneori ,, eșuată /La  margine de lume,,  trece ,,peste trei mări / Și peste trei țări,,  descifrând coduri secrete, știe  ,,că  dragostea nu e un blestem,,(,, Sirenă,,  ,, Străinul,, ,,Speranță,,) și lasă emoțiile să se hrănească cu ea  până  când se transformă în poveste (,, coarda sensibilă, prea întinsă/ cedează prima,,)
        În acest volum nu doar iubirea evoluează ci și autoarea  care sub acoperământul ei trece de la speranță la ,,ochi  de culoare incertă ,, devenind o îmblânzitoare de vise , pregătită pentru orice în numele iubirii , în stare să fure,, steaua /pentru că mi-e dor de viață,, . Dar acest proces ajunge să se simplifice , presat de timp și experiență concentrat simplu în conjugarea verbului ,, a fi,, ( ,, Tu erai,/ eu eram,/noi eram, / e nevoie să explic mai pe șleau?,,)
            Avănd parte de experiențe de tot felul  autoarea admite importanța experiențelor spirituale ; ,,hainele de dumincă, diploma și abilitățile,, nu mai înseamnă nimic  în absența sentimentului de apartenență -iubirea- sub orice formă a  ei, aceasta conferind adevărata valoare  vieții omului ca o biecuvântare.,, Doar dragoste noastră mână în mână /Iese pe horn sub formă de fum/ risipindu-se complet/în cele patru zări,, )".
       (Mihaela Băbușanu- ,, Cu Mercur în exil,,-   Florentina Stanciu- poet, membru USR, filiala Bacău)

luni, 19 februarie 2018

HOROSCOP EUROPEAN PE ZI DE NASTERE

12 Martie

Pesti - Ziua marelui salt

Persoanele nascute in aceasta zi sunt curajoase, hotarate si destul de dure pentru a ramane in picioare in fata esecurilor si deazmagirilor vietii. Lupta nu le este straina celor nascuti pe 12 martie si se vor folosi de experienta lor variata pentru a depasi eventualele probleme.

Ei par sa prospere si sa evolueze in urma depasirii obstacolelor de orice tip. Intr-o oarecare masura, ei sunt capabili sa preia oricare dintre abilitatile naturale cu care au fost inzestrati si sa le duca la limita. Uneori se intampla sa aiba un punct de vedere sau un concept ferm in legatura cu ce fel de persoana doresc sa devina.
Oricum, este important ca nativii zilei de 12 martie sa se mentina pe o directie deoarece au tendinta sa-si iroseasca energia in mai multe directii datorita multiplelor talente cu care sunt inzestrati. Cei care se lasa dusi de val, ar trebui sa se limiteze la cateva domenii inrudite.Majoritatea personelor nascute pe data de 12 martie sunt neinfricate si se aventureaza in situatii riscante pe care majoritatea oamenilor le-ar evita cu orice pret. Probabil, ei considera ca cele mai mari recompense se acorda celor care au destinul de a pune toate lucrurile in ordine.

Oricum, nu se poate nega faptul ca pericolul in sine ii atrage, la fel ca si controversa. In secret, le place sa se stie subiect de conversatie, desi aparent neaga acest lucru. Adesea, nativii zilei de 12 martie dau impresia ca nu vor nimic altceva decat sa fie lasati in pace in lumea lor misterioasa, privata.

Aceasta se intampla pana in momentul in care nativii se dezvaluie brusc, uneori fiind chiar uşor încrezuţi. 
De obicei, persoanele nascute pe data de 12 martie cred in ceea ce se afla dincolo de aici si acum – cu alte cuvinte, in alte planuri ale existentei, in alte realitati.

Totusi, imaginea pe care o ofera este destul de inflexibila si de prozaica. Ei au un mod de a combina fizicul cu metafizicul, dezvaluindu-l pe primul, dar fiind destul de inteligenti pentru a-l pune pe acesta in slujba celuilalt.

Ei stiu ca totul in aceasta viata este trecator. Fie ca sunt persoane religioase sau au cunostinte spirituale consistente, fie ca nu, ei recunosc ca exista principii si forme eterne care se afla in spatele acestui spectacol trecator. Totusi, având un nivel intelectual mai ridicat dau dovada de o remarcabila capacitate de gandire la un nivel abstract.
Nativii care sunt foarte entuziasti trebuie sa aiba grija sa nu se lase purtati de credinta lor in intamplari suprarealiste. Pana cand nu isi dezvolta o intelegere profunda a principiilor metafizicului si ezotericului, vor avea tendinta de a-si submina stabilitatea emotionala daca vor exagera cu permiterea acestui fel de ganduri.

O dezvoltare simultana a scopurilor lumesti si spirituale li se potriveste in general mai bine, intensificandu-le viata de zi cu zi si promovand stabilitatea necesara pentru meditatii metafizice. Echilibrul este cheia pentru reducerea pericolelor asociate cu astfel de salturi ale gandirii si actiunii.
SFATURI: Stabileste un echilibru intre latura ta fizica si cea metafizica. Invata sa ai mai multa incredere si sa impartasesti. Lasa trecutul in urma si fereste-te de senzational. Invata sa iti exprimi partea cea mai buna din tine, dar nu-ti nega slabiciunile. Accepta totul asa cum este.

Mare dilemă


marți, 13 februarie 2018

Mulţumesc, Vasile Avorniciţei!

Pentru Mihaela
(povestea poetului)


Povestea am aflat-o-n poezie
Ca fructele pe creanga unui pom
Cu fiecare pagină citită
Descopeream poetul ca şi om.


Şi gânduri din silabe răsărite
Precum răsăre grâul pe ogor
Şi serile doar singure şi ele 
Cu nopţile curprinse-n visul lor.

Sunt lacrimi în cerneala care scrie
Tristeţe este-n fiecare vers
Şi dorul de părinţi mai arde încă
Iar mâine pare azi de-nţeles.



Dar vine după iarnă primăvara
Cum după orice noapte este zi
Cei de uitat va trece în uitare
Şi fericit poetul va zâmbi.


luni, 12 februarie 2018

Angelina Jordan - I'll Be There (by Michael Jackson) on Swedish TV4 [Dec...

'Cause you already know:
whatever you need me i’ ll be there
with an unselfish love that respects you; 
if you should ever find someone new,
i know she better be good to you
'cause if she doesn't,
then I'll be there
just look over your shoulder,
just call my name. 


'

duminică, 11 februarie 2018

Universul din mine

"...Şi am tot timpul certitudinea că sunt în mine: părinţii, amintiri, Dumnezeu. Toţi sunt înghesuiţi în mine. Ce minune! Mi-e dor deci de minunea din mine, pe care câteodată o uit, o pierd... În mine e mare înghesuială! Tot universul e înghesuit în mine!"
(Oana Pellea)


miercuri, 7 februarie 2018

Doar tata, mama şi bunicul

Bruma înmiresmată hoinăreşte
prin grădina noastră din Dealu Boleacu.
Din coliba încropită de Mihăiţă
aud clar zborul îngerilor
spre ţările calde.
Sub desfrunzirea nucului din vie
se ţes noi amintiri
sub semnul mirării,
iar tata, mama şi bunicul,
singurii mei tovarăşi constanţi
mă veghează din cimitirul străbun.



luni, 5 februarie 2018

"SPAŢII CULTURALE", nr 56, pag 23-24-FEBRUARIE 2018

Mulţumesc, "Spaţii culturale"! Mulţumesc Cristina Georgescu, pentru frumoasa prezentare!
"O prezenţă fizică mignonă, o adiere cu ochi albaştri în care cerul se priveşte ca într-o oglindă; şi tot ca cerul, nebănuitele dimensiuni ale acestuia se oglindesc în sufletul Mihaelei.
Printr-o reacţie al(chimică), analizând realitatea imediată, sufletul ei o sintetizează în preţioşi stropi fulguranţi de poezie absolută: haiku.
Dar, însoţită de Mercur („cu Mercur în exil”- titlul volumului de poezii publicat în 2015), frumosul sol al zeilor, a lăsat exoticul haiku pentru versuri care exprimă, mai pe larg, exilul din lumea satului, a copilăriei şi a iubirii.
Se învăluie în singurătate, împrumutând de la zeu încălţămintea cu aripi, coiful şi toiagul, călătoreşte pănă la durere pendulând între lumea arhaică a satului Băbuşa şi cotidianul urban cu accente neprietenoase.
Exilată şi înstrăinată, se repliază şi se adună pentru a porni totul de la capăt.(„ nouă şi gata de un nou start” (Jurnal).
Mihaela, ca poetă, are încă foarte multe meditaţii strecurate prin versuri- vise- „seminţe ale gândului” (Toamna) cu care ne va delecta:„sub tălpile goale nu aveam pământ ci neuitare” (Vis de dimineaţă).
Noi nu avem decât să aşteptăm un nou volum de poezie- meditaţie, plin de sensuri înrădăcinate în grădinile Băbuşei natale".
(Cristina Georgescu,artist plastic restaurator//Institutul de Arheologie "Vasile Parvan", Bucureşti-Mihaela Băbuşanu, „cu Mercur în exil”)
"SPAŢII CULTURALE", nr 56, pag 23-24


sâmbătă, 3 februarie 2018

Uşor de spus...

"A te stresa este similar cu a te legăna într-un balansoar. Ai ceva de făcut, dar nu ajungi nicăieri." (dr. Gloria Gutman)


vineri, 2 februarie 2018

Spre final

Se sfârşeşte şi săptămâna asta
Şi dorinţele mele se amână din nou.
Nu te încântă ideea mea
De a face o mică ieşire la Slănic
De mers pe Ceahlău nici nu poate fi vorba,
Spectacolul de la teatru nu e pe gustul tău
Şi nici ultima oferta de bere şi mici.
Doar dragostea noastră mână în mână
Iese pe horn sub formă de fum
Risipindu-se complet
În cele patru zări
Pe care paşii noştri le-au străbătut
Pentru scurt timp fericiţi.