Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 28 octombrie 2021

Apă şi pădure


La mulţi ani, IOAN PRĂJIŞTEANU!

N. 28 octombrie 1951, în satul Schineni, comuna Săucești, județul Bacău.
"Poet, publicist, editor, redactor. Este fiul familiei Iulia (n. Cezar) și Dumitru Prăjișteanu, agricultori. A copilărit în satul natal, începându-și studiile la Școala Schineni (1958-1966), cu învățătoarea Marcelica Ardeleanu, și continuându-le, în ciclul gimnazial, sub oblăduirea profesorului Ștefan Iancu, dirigintele care i-a inoculat dragostea pentru lectură. De acest minunat dascăl îl leagă cele mai frumoase momente din viața de elev, începând cu primele lecturi din Pinochio, Amintiri din copilărie și sfârșind cu sfaturile necesare vieții.
Prin intermediul fratelui mai mare, Mitică, a descoperit Iliada și Odiseea, iar prin cel al colegului Costel Rusu, a fost la fel de fascinat de Mizerabilii, romanul pe care l-a citit în câteva nopți, la lumina felinarului.
Dacă după absolvire nu a ajuns nici la seminar, cum își doreau mama și preotul Ion Adămuț, nici la Liceul „Vasile Alecsandri“, recomandat de diriginte, ci la Școala Profesională de Poligrafie din cadrul Liceul „Dimitrie Cantemir“ din București (1966-1969), se datorează tot cărților, în speță a celor tipărite la Întreprinderea Poligrafică din Bacău, care l-a și angajat, începând cu 27 iunie 1966.
În perioada uceniciei bucureștene a debutat cu poezie în revista Litera (1968), colaborând apoi la ziarul Steagul roșu și, mai ales după 1990, la revistele Ateneu, Bucovina literară, Caiete de cenaclu, Citadela, Fântâna Blanduziei, Glasul națiunii (Chișinău), Glasul Bucovinei (Cernăuți), 13 Plus, Zburătorul ș.a. Preocupat de formarea sa profesională, în 1980 a absolvit secția reală a Liceului „Lucrețiu Pătrașcanu“ (actualul Colegiu Național „Gheorghe Vrănceanu“) și, după o primă tentativă de admitere la Facultatea de Subingineri din Bacău, urmează Școala Tehnică de Maiștri Poligrafi „Dimitrie Marinescu“ din București (1980-1982). Revine, de data aceasta ca maistru tipograf, tot la Poligrafia băcăuană, implicându-se în procesul tehnologic de tipărire și în activitățile culturale ale urbei lui Bacovia, ca membru activ al Cenaclului Artelor de la Casa de Cultură a Sindicatelor „Vasile Alecsandri“.
Imediat după evenimentele din decembrie 1989 a fondat și redactat publicația de divertisment Magazin T, una dintre primele inițiative private din spațiul băcăuan, reușind, în absența fondurilor, să scoată de sub tipar 12 numere (1990-1991).
Valorificând experiența câștigată, în 1992 a intrat pe piața cărții, punând bazele Editurii Plumb, pe care a condus-o, în calitate de redactor șef, până în anul 2004.
Având, de data aceasta, suportul financiar al Imprimeriei „Bacovia“, a editat peste 500 de titluri, lansând zeci de autori băcăuani și mai multe colecții, între care și „Pagini alese“, în cadrul căreia au apărut antologiile poetice semnate de Viorel Savin, Ion Tudor Iovian (contribuția sa constând și în selecția aprecierilor critice) și Octavian Voicu.
Fără a privi cu jind la confrați, a debutat editorial la aproape trei decenii după ce îi apăruse prima poezie, încredințând cititorilor volumul Tăierea limbii (Editura Junimea, Iași, 1995, cu referințe critice pe coperta a IV-a de Constantin Dram). A publicat apoi, la intervale ce sfidează graba veleitarilor, alte trei volume de poeme: Impozit pe cuvinte (Editura Plumb, Bacău, 2001, prefață de Ion Tudor Iovian), Umbră făr’ de contur (Editura ProPlumb, Bacău, 2007) și Prizonierul cercului (Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2011, prefață de Elena Pârlog). În calitate de editor sau de degustător de poezie și proză a prefațat volumele Culorile copilăriei de Gheorghe Roman, Căpcăunul de Vasile Hristea și Sub soarele Ninivei de Ion Dinvale, dar a scris zeci de alte note și însemnări pe marginea aparițiilor editoriale, inserate îndeosebi în paginile revistei Plumb, pe care a fondat-o în martie 2006 și o conduce de atunci în calitate de director".
(sursa: Cornel Galben)

joi, 21 octombrie 2021

Muzeul

"Muzeul e cea mai înaltă şi totodată cea mai simplă dintre şcoli. Pentru cel ce-i ghiceşte rostul, muzeul devine şcoala cea mai vie din care poate trage multe şi neînchipuite învăţăminte."
(Al. Tzigara-Samurcaş, 1872-1952, filozof, istoric de artă, muzeograf, autor de publicaţii în domeniul artei, etnologiei, muzeologiei)


joi, 14 octombrie 2021

Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, miluiește-ne pe noi!

„O, maica noastră, Sfântă Parascheva, primește puțina noastră cinstire și nu te scârbi de slăbiciunea credinței pe care o avem, dăruindu-ne fiecăruia, după a sa nevoie, cele trebuitoare, că ne ai pe toți la inima ta, ca să cântăm și noi: Aliluia!”.
„Așa de mult te-ai nevoit în viața călugărească, dar iubind fără margini pe Dumnezeu, prin toate ai trecut, ca o căprioară în fugă”.
„Ca o floare printre spinii pământului ai răsărit, și ai crescut spre lumina de Sus cu mireasma minunată a cântării de: Aliluia!”.
(Din Acatistul Sfintei Cuvioase Maici Parascheva de la Iași, alcătuire de părintele Ghelasie Gheorghe și părintele Valerian. Pâslaru)
„Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim numele Tău în veci, Amin”


sâmbătă, 9 octombrie 2021

vineri, 8 octombrie 2021

În volumul colectiv de haiku "Florilegiu de primăvară", 2021

Având ca temă centrală primăvara, anotimpul meu preferat, este un volum la care am colaborat cu mare drag însă, din păcate, nu deţin nici măcar un exemplar!!! 🙁
Poşta Română a rătăcit cumva (şi de data aceasta ca şi în alte vreo două dăţi) exemplarul pe care l-am plătit şi pe care doamna Doina Maria Tudor, coordonatoarea acestui volum, mi l-a trimis cred, cam acum o lună.
Sursa foto: Mona Gheorghe






joi, 7 octombrie 2021

Feedback activitate PROVOCARTE

"Echipa proiectului educațional „Provocarte” își exprimă recunoștința fața de implicarea impecabilă pe care ați demonstrat-o în desfășurarea acțiunii principale a proiectului! Cărțile vii desemnate prin contract să discute cu elevii au manifestat o atitudine pozitivă, creativă, care a condus la creșterea încrederii elevilor în lectura individuală, în importanța educației de calitate, dar și în instituția dumneavoastră. Mulțumim Mihaela Băbușanu și Iulian Bucur pentru profesionalism, dragoste față de copii și responsabilitate! Admirație! Respect! Recunoștință!"
Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău
Mirela Spiță

profesor pentru învățământ primar


📌Simpozionul Național "Vasile Pârvan", 7-8 octombrie 2021, ediţie online



miercuri, 6 octombrie 2021

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe colegul nostru, VASILACHE DAN!

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe colegul nostru, VASILACHE DAN!
Nouă colegilor ne rămâne amintirea unui om care în orice context a rămas bun, modest, extrem de respectuos, calm, vesel şi care iată ne părăseşte mult prea repede!
Serviciul pază, instituţia pentru care a lucrat cu maximă fidelitate atâţia ani, sunt acum mai sărace prin plecarea lui.
Condoleanțe familiei!



duminică, 3 octombrie 2021

Astăzi, o ...CARTE VIE!

Onorată de invitaţia de a participa la acest eveniment, de a fi una dintre "cărţile vii"!
Un eveniment educațional extraordinar, cu și despre carte, la care au participat aproximativ 2o de învățători băcăuani alături de peste 400 de copii care NE-AU ÎMPRUMUTAT ŞI NE-AU CITIT.
Felicitări Mirela Spiţă şi tuturor celor implicaţi, felicitări şi celorlalte "CĂRŢI VII" alături de care am avut bucuria de mă desfăşura şi tuturor copiilor! Ne-am simţit minunat!







Dor de.....OVIDIU!