Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

duminică, 12 martie 2023

"Mihaela Băbușanu scrie versuri cu lumină naturală"

Petru Done despre evenimentul din 9 martie 2023
"Mihaela Băbușanu scrie versuri cu lumină naturală
Un impresionant și fermecător buchet de versuri măiestru aranjate în „poeme scrise cu lumină naturală” - cum minunat le-a perceput scriitoarea Valeria Manta-Tăicuțu -, ne este dăruit în această primăvară de o delicată (și la propriu și la figurat) poetă de la noi, Mihaela Băbușanu. Poemele au apărut în cea mai recentă lucrare a sa, sub titlul incitant „Semne și însemne”, în variantă trilingvă (română, franceză și engleză), revizuită și adăugită, la Editura Magic Print, din Onești.
Cartea, cu o prefață semnată de Valeria Manta-Tăicuțu, cu variantele în limbile engleză și franceză ale poemelor traduse de Laura-Elena Dobrin și de Florentina Stanciu, a fost lansată, la jumătatea săptămânii trecute, la Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacău. Iar Sala 13 a Complexului Muzeal a fost ocupată până la refuz de cei care au venit la eveniment.
Moderatoarea reuniunii a fost scriitoarea Cristina Ștefan, iar despre noua carte a Mihaelei Băbușanu au vorbit criticul literar și scriitorul Petre Isachi și scriitorul Cornel Galben. Seara, cu adevărat primăvăratecă, organizată cu acest prilej a fost presărată cu încântătoare momente de lirism ale cantautorilor Mihaela și Marcel Bălan și de poeziile recitate de actorul Radu-Bogdan Ghelu și chiar de autoarea cărții. O altă surpriză a fost miniexpoziția de elegante și impresionante gravuri executate de Mihnea Baran pe subiecte sugerate chiar de versurile din cartea „Semne și însemne” – lucrări prezentate de criticul de artă Iulian Bucur, directorul Complexului Muzeal.
În sală au fost prezenți numeroși scriitori băcăuani, președinții și o parte dintre membrii consiliilor de conducere ale Filialei Județene Cultul Eroilor și ai Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De asemenea, la eveniment au venit și numeroși prieteni, colegi și colaboratori din Târgu Frumos, Roman, Băbușa-Vaslui (localitatea de baștină a poetei), Piatra Neamț, Armășeni (Harghita), Slănic Moldova, Onești, Târgu Neamț, Vaslui și altele.
De unde și cum vine mirobolanta poetă Mihaela
Substratul inspirațional și al poemelor din noua sa carte a fost dezvăluit chiar de autoare, care a descris pentru aceasta colțul de rai al naturii din zona localității Băbușa în care a crescut și a învățat să iubească și elementele naturii, dar și viața. Aceasta poate explica și pasiunea sa pentru Haiku – genul de poezie japoneză cu doar 17 silabe în trei versuri, inspirată tot de realitatea din natură. Mihaela Băbușanu a și lansat la noi, de altfel, un veritabil festival de Haiku, din care s-au și derulat șase ediții.
Ce au găsit criticii în cartea cu poezii
Cornel Galben a vorbit, de la început, tocmai de întruchiparea și contorsionarea spiritului poetic al autoarei aflat mereu în prefaceri, dar totdeauna din același ochi de blând și elegant vulcan. „În noua carte de poezii a Mihaelei Băbușanu – și-a început Cornel Galben recenzia - suntem îmbiați să descoperim alte semne și însemne ce-i jalonează existența complicată și alambicată. Și, cum neuitarea suflă ca un crivăț peste ea, amintirile din oglindă stăruie, bulversând-o în suficientă măsură ca să înțeleagă că oricât ar încerca să se elibereze de rău a rămas la fel de captivă și că toate gândurile zboară în neștire până în zori de zi. Doar lacrima e clară și precisă”.
O interesantă și surprinzătoare corelație a găsit Petre Isachi între versurile Mihaelei Băbușanu și cele ale genialului Nichita Stănescu. La baza acesteia stă chiar titlul „Semne și însemne”, care trimite la volumul „Noduri și semne”, publicat de Nichita în 1982. „Nu e ușor – a opinat criticul Petre Isachi – să poetizezi și să exprimi lumea prin semne. Știm de la Platon: «Semnele se văd, dar nu se înțeleg». Ideile nu se văd, dar se înțeleg”.
Iar criticul a explicat și de ce volumul Mihaelei este agreabil din toate punctele de vedere: „are coerență, știe ce spune și e prefigurat de o prefață foarte limpede, cu un titlu revelator care traduce, dacă vreți, întreg volumul: «Poezie cu lumină naturală». Pentru că marea majoritate a poeților noștri denaturează, de fapt nu păstrează naturalețea. Iar lumina naturală înseamnă autenticitate, sinceritate cu tine și cu ceilalți, o corelație cu spiritul locului”.
Recenzorii au făcut multe observații, dar lăsăm cititorilor plăcerea de a percepe după sufletele lor savoarea versurilor Mihaelei Băbușanu."


Niciun comentariu: