Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

miercuri, 9 februarie 2022

9 februarie 2016 - In Memoriam academician ALEXANDRU VULPE

Despre academicianul Alexandru Vulpe se ştiu şi s-au scris multe. Despre OMUL Alexandru Vulpe mai puţin.
Am avut onoarea să îl cunosc și să îi fiu musafir în vreo două rânduri şi pot spune că atât dumnealui cât şi soţia, dna Magdalena Vulpe, au fost nişte gazde absolut minunate. Nu pot uita biblioteca impresionantă, faptul că biroul dumnealui şi al doamnei au fost pentru o perioadă spaţiul nostru de lucru sau relaxare, nu pot uita audiţiile, invitaţii aleşi, bucatele alese şi aranjarea mesei, locul pe îl ocupam lângă domnul profesor, plimbările domniei sale în parc după fiecare cină, salata orientală făcută de noi pe care a mâncat-o cu mare plăcere, fructele pe care ni le aducea şi ni le oferea ca unor copilaşi cuminţi sau despre discuţiile absolut relaxante purtate.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Textul biografic de mai jos si fotografia preluate de pe pagina de facebook a lui Daniel David
"Alexandru Vulpe s-a născut pe 16 iunie 1931 la Bucureşti, într-o familie deja recunoscută la acea dată pentru realizările în domeniul arheologiei şi istoriei vechi. Elevi apropiaţi ai lui Vasile Pârvan, Radu şi Ecaterina Dunăreanu-Vulpe au reuşit cu siguranţă să creeze un mediu în care tânărul Alexandru Vulpe să capete de timpuriu o cultură generală extrem de solidă şi o aplecare către istoria antică, mediu care practic i-a marcat întreaga carieră ştiinţifică viitoare. La aceasta se adaugă, desigur, şi participarea, copil fiind, pe şantierele arheologice conduse de părinţii săi. Astfel, în mod firesc, între 1950–1954 urmează cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, fără să fie însă atras în mod deosebit de arheologie, cât mai ales de istoriografia şi filosofia greacă. Însă participarea constantă alături de părinţii săi pe şantierele arheologice de la Poiana, Poieneşti şi Popeşti l-au pregătit pentru cariera de arheolog.
Timp de circa 10 ani, până în 1965, a fost colaborator al Institutului de Arheologie din Bucureşti. Este perioada când întreprinde numeroase săpături arheologice şi cercetări de teren. La începutul anilor ’60 lucrează pentru scurt timp (aproximativ un an) ca muzeograf la Muzeul Militar din Bucureşti, abia în 1965 fiind angajat cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie.
În 1968 obţine titlul de doctor în istorie al Universităţii Bucureşti cu lucrarea „Necropola hallstattiană de la Ferigile. Monografie arheologică”, sub conducerea lui Ion Nestor.
În 1976 devine Membru corespondent al Institutului Arheologic German şi Membru în Consiliul permanent al Uniunii internaţionale de ştiinţe pre- şi protoistorice (UISPP). Tot din 1976 este invitat să ţină prelegeri la universităţi prestigioase din Germania (Frankfurt, Marburg, Giessen, Berlin, Heidelberg, Münster, Saarbrücken, Bonn, Hochdorf), iar în 1982 este profesor invitat la Universitatea Saarbrücken.
De asemenea, a fost profesor asociat (din 1990) şi profesor titular (din 1994) la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, unde a predat cursuri şi seminarii speciale în domeniile pre—şi protoistorie. În 2012 a devenit profesor emerit al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. A fost membru corespondent (23 februarie 1996) şi membru titular (2009) al Academiei Române, președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul acesteia; membru în Comitetul Executiv al Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Pre—şi Protoistorie din cadrul UNESCO (1991, membru de onoare din 2001). A fost distins (în anul 2000) cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor. Nu trebuie ignorat rolul avut în viața lui Alexandru Vulpe de soția acestuia, regretata Magdalena Vulpe (14 aprilie 1936-13 septembrie 2003), eminent lingvist.
Activitatea profesorului Vulpe a avut ca rezultat un număr de peste 160 de lucrări cu caracter ştiinţific, foarte variate ca teme şi ca mod de abordare şi, desigur, inegale ca valoare şi impact, însă multe dintre ele reprezintă încă repere în cercetarea pre- şi protoistoriei spaţiului carpato-dunărean. Tot aici merită amintite şi cele 20 de teze de doctorat elaborate sub conducerea sa, multe fiind deja publicate. Pe profesorul Alexandru Vulpe l-am cunoscut în 1991, mi-a fost mentor, conducându-mi lucrările de licență, master și doctorat".



Niciun comentariu: