Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 29 februarie 2024

Mulțumiri pentru lectură şi comentarii, domnule Florin Grigoriu! Sub lupă, volumul “Stejarul cu flori de cireş/The Cherry Blossom oak tree”, Bacău 2014. De remarcat şi strădania deosebită a domnului Grigoriu, de a include cât mai mulţi autori în aceste prezentări.
"XIX. 106 – 113. O SPECIE POETICĂ ROMÂNEASCĂ, HAIKUUL (serial critic 2024 de Florin Grigoriu)
106 a. GEORGE BACOVIA
Poet singular în lirica universală, George Bacovia se apropie de spiritul haikuului, mai întâi prin discursul său liric, simplu în aparență și parabolic în esență, apoi, prin atmosfera intenționat maladivă, de a întuneca raporturile existențiale și de a estompa printr-un tragism nedesimulat adevăratul tragism al existății.”
106.c.: MIHAELA BĂBUȘANU:
cer înnegurat –
„Zilele Bacăului”
sub ploaie de plumb
Haiku profund, amintind de o localitate românească și de un scriitor clasic român. Nimic zen, ci doar peisaj și aluzii culturale. Un epitet binevenit, pentru că exprimă o întreagă atmosferă social-politică, inclusiv de actualitate…
Poemul este din cartea unei scriitoare din Bacău, n. 12 martie, Băbușa/ Băcești/ azi comuna Mareșal Prezan, județul Vaslui, licențiată în istorie și muzeologie, scriitoare: „Stejarul cu flori de cireș/ The Cherry Blossom oak Tree”, haiku, prefață Laura Văceanu, trad. Irene Stanciu Cojocaru, 2014, 90 de pagini. Remarcăm, tangential „școala de haiku Bacău”, organizatoare de activități de profil, inclusiv de fotohaiku, lansări de cărți de haiku ( autoarea, Mara Paraschiv, Dumitru Radu, Octavian Mareș, Calistrat Costin ș. a.)
Da. Există haijini români și , implicit, haiku românesc, al trăirii de aici, în sțilul - felul de trăire propriu, pe plaiul acesta, în această limbă străbună. Nu poeme zen, nici altfel numite, pentru că nici sonetul nu s-a numit altfel de când s-a născut pe aceste plaiuri, precum și alte specii lirice".
Florin Grigoriu, 29 februarie 2024

"frunză după frunză stejarul tatălui meu a ars şi s-a stins dragonul de altădată e un schelet acum"

Jules Cohn Botea


Despre Băbuşa şi băbuşeni

Prof. univ. dr. ing. Corneliu Vasile Mitoiu mi-a trimis manuscrisul unei cărţi în curs de apariţie.
M-au uns pe suflet pasajele în care îşi reamintea de Băbuşa şi băbuşeni. Prof. univ. dr. ing. Corneliu Mitoiu este fiul părintelui Dumitru Mitoiu, cel care mi-a fost duhovnic, sfătuitor ales şi un OM foarte important, drag şi apropiat sufletului meu. Părintele, la rândul său, dublu licenţiat în teologie şi drept, avea mare dragoste faţă de oameni era demn şi corect. A făcut 10 ani de puşcărie în închisorile comuniste. La Aiud a stat în celulă cu Radu Gyr şi Nichifor Crainic.
Redau doar un foarte scurt fragment.
"Nu pot să nu remarc oamenii din satul Băbuşa, sat bine aşezat într-o fundătură de vale, aş putea spune chiar asezat strategic, greu de cucerit, analizând relieful. În acest sat Băbuşa care aparţine de comuna Băceşti sălăşluiesc se pare urmaşi ai răzeşilor lui Ştefan cel Mare, împroprietăriţi în această zonă de însuşi Ştefan Vodă. Dacă-i cunoşti este imposibil să nu-ţi dai seama că este adevarat ce se spune, că se trag din razeşii lui Ştefan Vodă. Oamenii din Băbuşa se disting printr-o ţinută cu un înalt simţ al dreptăţii, oameni harnici, corecţi, cinstiţi şi extraordinar de primitori. Când l-au arestat comuniştii pe tatăl meu, băbuşenii erau pregătiţi să se răscoale, dar tata aflând mai înainte cu nişte zile că va fi arestat le-a timis vorbă să stea liniştiti. De altfel când l-au arestat pe popa Pigui de la Cuci oamenii din sat s-au rasculat şi mulţi dintre aceştia au înfundat puşcăria şi au pătimit rău de tot.
.........I-am iubit şi vor rămâne mereu în amintirea mea. Nu oricine poate fi urmaş al răzeşilor lui Ştefan Vodă cel Mare din Băbuşa."


luni, 19 februarie 2024

Noi 🐠🍀✨🌸🐠


"Copilul întreabă: mamă, care este diferența dintre mine și cer?
Diferența, dragul meu,
Este că atunci când tu râzi,
Eu uit de cer"

(adaptare Nizar Qabbani)

sâmbătă, 17 februarie 2024

16 februarie 2024- Cenaclul "George Bacovia"al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România

Protagoniştii serii, Bogdan-Alexandru Petcu şi Mihaela Băbuşanu, au recitat din creaţia proprie. O experienţă nouă, frumoasă, interactivă. Mulţumiri iniţiatorilor, doamnei CristinaŞtefan în mod special, colegilor, tuturor participanţilor şi celor care iubesc poezia. Ne era dor de astfel de întâlniri şi sper ca seara precedentă să fie doar un frumos început
Fotografii: Rodica Dascălu, Simion Ştefan şi M.B










miercuri, 14 februarie 2024

luni, 12 februarie 2024

O flacără ce arde ...

It's hard to even fathom which parts I should believe...

CENACLUL „GEORGE BACOVIA”

CENACLUL „GEORGE BACOVIA”
Prima şedinţă a Cenaclului „George Bacovia” al Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România va avea loc vineri, 16 februarie, la ora 16, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău ( Parcul Cancicov).
Vor lectura scriitoarea Mihaela Băbușanu și poetul Bogdan Petcu.
Logo și afiș artistul plastic Daniel Sascău.



joi, 8 februarie 2024

„FEMEILE ÎN CERCETARE: DESTINE, CONTRIBUȚII, PERSPECTIVE”, ediţia a IV-a

Conferința Științifică Internațională cu genericul „FEMEILE ÎN CERCETARE: DESTINE, CONTRIBUȚII, PERSPECTIVE”, ediţia a IV-a, 8-9 FEBRUARIE 2024, din cadrul conferinței internaționale „Patrimoniul de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”
Secţiunea a VIII-a, Design: istorie și modernitate, moderator, lect. univ. dr. Liliana PLATON, șef departament „Urbanism și Design Urban” (UDU)
Organizatori: Academia de Științe a Moldovei;
Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași, România); Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lviv, Ucraina);
Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România);
Universitatea Liberă din Berlin (Germania);
Școala Doctorală de Științe Umanistice și ale Educației a Universității de Stat din Moldova în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
Muzeul Național de Istorie a Moldovei;
Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași;
Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Cea de-a IX-a ediție a conferinței este dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, marcată anual la 11 februarie și are genericul „Femeile în cercetare: destine, contribuții, perspective” (Women in research: destinies, contributions, perspectives)






vineri, 2 februarie 2024

✍️ Mulţumesc, „Parnas XXI - versuri de ieri și de azi”!

https://parnas21.blogspot.com/2024/02/mihaela-babusanu-semne-si-insemne-signs.html?fbclid=IwAR0Nrx2bNWiyQFSTd-Wd1Fiu1Hn3sD4kVK3U-3GVQpGQicZ7l_H4Yvk-tdg