PERSONAL AND NON PERSONAL MATTERS -“LOVE ALL, TRUST A FEW, DO WRONG TO NONE" Evenimente culturale, poezie, memorialistică, personalităţi, istorie, memorii, emoții, povești, senryu, haiku, articole de presă, simpozioane, promovare culturală, muzee, semne şi însemne, zodiac, vernisaje, proiecte, reviste, gânduri, idei, muzică, stări, atitudini, impresii, parenting, amintiri, diverse - “PER ASPERA AD ASTRA"
vineri, 31 mai 2024
Mulți oameni aleargă după putere. Mirajul puterii îi ademenește pe mulți. Este normal să îţi doreşte puterea, să încerci să o obţii, să urci treaptă cu treaptă, nimic în neregulă până aici. Depinde însă cum urci acele trepte. De multe ori şi cei care urcă toate treptele correct ajung la fel ca ceilalţi, uită de gândul initial, uită ce au fost şi cum fost şi mai ales cu cine au fost până atunci, sunt plini de superioritate, li se pare că li se cuvine şi lista este lungă şi aproape similar în “n” cazuri. Omul e într-un sens produsul societății in care traieste. Daca vrei sa înțelegi "puterea" si "pozitia" in sensul clasic, ajungi sa crezi ca efectul schimbări e dat de pozitie sau de dinamica intre om si pozitie. Ambele variante sunt false.
Poziţiile în sine sunt produse de societate, si aceeasi societate cere anumiţi oameni pentru acele pozitii. Oamenii sunt "modelati" de către ceilalti, care nu au interesul de a ocupa acele pozitii. O metaforă cat se poate de dezolantă, dar reală, este cea care zice ca acei oameni sunt nişte marionete care furaţi de mirajul care se întrezăreşte în faţa lor nu conştientizează acest lucru. Puterea este ca un drog pentru egoism. Toate lucrurile din jurul tau devin sfori si pârgii pe care începi să le utilizezi după bunul plac şi să şi încercă să le arăţi celorlalţi clar, că poţi să faci asta. Cred că egoismul este cel mai rău lucru din lume (cu toate ca are evident, partea sa de beneficii şi este bine să avem fărâme din el, uneori). Desigur după UITARE. Ce fel de uitare? Să uiţi de ceilalţi, să uiţi de prietenie, de omenie, lista este lungă….Prietenii vechi nu mai potrivesc noului context şi au timp pentru toate, mai puţin pentru ei. Poate chiar aşa este? Oricum, “cine uită nu merită”, nu este o vorbă în vânt….
Mă gândeam că pentru oamenii obişnuiţi, care au trecut printr-un destin nu tocmai uşor până să ajungă aici, puterea va avea altă semnificaţie, o vor trata cu justă măsură, nu vor uita de cei care au fost alături de ei pe parcursul drumului când poate nu atrăgeau atât de mult atenţia şi nu atrăgeau ca un magnet oameni şi simpatiii strălucitoare care vor dispărea la prima rafală de vânt.
Cum este un astfel de om? Cuvântul lui începe brusc să conteze, la manifestări are loc rezervat, oamenii încep să se învârtă în jurul lui și chiar să-l lingușească. Și așa apare sentimentul de superioritate. El nu mai este dominat, ci el este acum cel care domină.
Dacă s-a schimbat acel om? Da,deja s-a schimbat.
Ce bine ar fi dacă am conştientiza …puterea nu durează pentru totdeauna, oamenii adevăraţi da!
joi, 30 mai 2024
Killing Me Softly - Jessie J - Live
O altă melodie pe care simt nevoia să mi-o dedic, după o altă zi....
Strumming my pain with his fingers
Actually, killing me softly with her voice...
miercuri, 29 mai 2024
luni, 27 mai 2024
În "THE ASAHI SHIMBUN"
Unul dintre haiku-urile mele, publicate în "THE ASAHI SHIMBUN", Japonia.
Glad to have one of my haiku in "The Asahi Shimbun"!
Many thanks to the editor!
duminică, 26 mai 2024
sâmbătă, 25 mai 2024
vineri, 24 mai 2024
Ironic
Asta mi-o dedic mie....
După o săptămână şi o zi....
"Life has a funny way of sneaking up on you
And life has a funny way of helping you out when
You think everything's gone wrong and everything blows up..."
"Alecsandriada”, ediţia a VIII-a
Evenimentul „Alecsandriada”, ediţia a VIII-a, s-a defăşurat pe parcursul a trei zile (16-18 mai), sub genericul, „Memoria locurilor – Onești, Borzești, Bogdana” şi a fost asociat cu celebrarea a 520 de ani de la înveșnicirea lui Ștefan cel Mare (1504).
Locul de desfăşurare Oneşti. Parteneri ai acestui eveniment au fost Primăria și Consiliul Local ale municipiului Onești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” și Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR).
Alături de membrii Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, la eveniment au participat ziarişti, muzeografi, bibliotecari, profesori, oameni de cultură, studenţi şi câţiva inivitaţi de marcă precum acad. Mihai Cimpoi, Doina Dabija – redactor șef „Literatura și arta” de la Chișinău, Ioan Nițu – vicepreședintele Asociației pentru Păstrarea Memoriei lui Vasile Alecsandri) sau Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, din Baia Mare.
Felicitări celor care au făcut posibilă desfăşurarea acestei ediţii, Ioan Dănilă şi Dumitru Brăneanu!
Printre colaboratorii evenimentului putem menţiona, Facultatea de Litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Muzeul de Istorie Onești, Protopopiatul Onești, Inspectoratul Școlar al județului Bacău, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, Asociația „Cașin – tezaur de frumusețe”, subfiliala Onești a Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria”, Așezământul de Cultură „Bacău”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Bacău , Despărțământul ASTRA „Vasile Alecsandri” Bacău iar dintre partenerii media cotidianul “Deşteptarea”, “AcumTV” şi "Amprenta de Oneşti".
joi, 23 mai 2024
De prin oracole adunate....
Partea cu durerea de măsele o pot confirma din plin, chiar în aceste momente...😢😷
"Două lucruri sunt pe lume
Deosebit de grele
Dragostea înflăcărată
Și durerea de măsele"
miercuri, 22 mai 2024
Câteodată, iubirea pentru aceiaşi persoană, indiferent dacă există context favorabil sau nu, poate dura toată viaţa. Şi durează!
Şi iubim acea persoană aşa cum este şi nu cum ne-am dori poate să fie. Este adevărat că "iubirea este singurul lucru care crește atunci când este împărțită" dar uneori nu se întâmplă asta şi totuşi ea creşte, şi tot creşte....Până la urmă, cred că "dragostea nu are nevoie de explicații, ci doar de demonstrații". Adică de FAPTE!
Despre Artă şi Cuvânt, în "AMPRENTA DE ONEŞTI"
https://amprentadeonesti.ro/2024/04/04/buna-vestire-a-artei-si-cuvantului/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR36PRPfTM7pQYvfd62-axVi5RNrxyJUqauBNjoJXHWGRqkmVtAbOq5uwqA_aem_AX5-Dh536IOZmqe3UWXBUMTuaT9rX2a-wTSyFYguIfvhbHl5pwWrPN_azbEoGdJjI2qNqpsD4xxLCeFk3x6luGyT
marți, 21 mai 2024
luni, 20 mai 2024
New in! Premiul al treilea la Secțiunea „Poezie” a Concursului Național „Eminescu, un vis în așteptare”
Mulţumesc, Deşteptarea&Petru Done!
duminică, 19 mai 2024
sâmbătă, 18 mai 2024
....ceea ce înțelegi, nu-ți trece niciodată ...cum ar fi unii oameni....
"Tot ce te doare îți trece. Numai ceea ce înțelegi, nu-ți trece niciodată" (Nichita Stănescu)
Cum ar fi unii oameni, aş zice eu...
La mulţi ani, dragi colegi!
Muzeele contează! Cine mi-a spus mie asta acum nişte ani? Ei bine oameni ca Dumitru Boghian, Nicolae Ursulescu, Radu Florescu, Ioan Opriş, Viorel Căpitanu, Mihai Lazăr sau Aurel Moldoveanu. Ei m-am direcţionat către muzeu şi m-au învăţat să îl iubesc. Aş avea multe de adăugat şi comentat dar astăzi am să mă limitez în a spune doar atât: La mulţi ani, dragi colegi! Merităm mai mult!
ICOM-ul a definit muzeul ca pe o instituție aflată în slujba societății și a dezvoltării acesteia, deschisă publicului, care achiziționează, conservă, comunică și expune, în scopul cercetării, educației și divertismentului, dovezi materiale ale oamenilor și ale mediului lor înconjurător. Rezumând, un muzeu are menirea de a prezenta publicului rădăcinile civilizației, viața în toată complexitatea ei. Iar noi, cei care lucrăm într-un muzeu, avem grijă ca mărturiile şi ideile de dinaintea noastră să supravieţuiască şi încercăm să le transmitem mai departe prin mai multe căi. Pentru că un om fără trecut este un om fără istorie, iar un individ fără istorie este unul fără identitate. "Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe înainte”.
Iată ce spunea Lazăr Mara-Ioana, 12 ani, elevă, în clasa a VI-a, la Școala „Dr. Al. Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău în articolul “Rolul unui muzeu” publicat în “Deşteptarea” din 6 decembrie 2020: “Eu, de exemplu, atunci când eram mai mică, eram uluită de toate lucrurile expuse în locurile unde mergeam cu părinții mei de Noaptea Muzeelor sau cu alte ocazii. Locul meu preferat era Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, fiindcă de fiecare dată când îl vizitam observam noi expoziții care îmi îmbogățeau universul interior. În concluzie, rolul principal al muzeelor în viața unei comunități și în dezvoltarea personalității unui om este acela că te încurajează să pui întrebări, să fii curios și te ajută să înveți lucruri noi printr-un fel plăcut. Și, uneori, fără măcar să-ți dai seama, poți ieși dintr-o astfel de clădire, dintr-un muzeu, pe care unii îl pot considera plictisitor, cu mult mai multe cunoștințe decât aveai cu câteva ore în urmă, poți ieși un alt om, mai bogat sufletește”.
Iată ce spunea Lazăr Mara-Ioana, 12 ani, elevă, în clasa a VI-a, la Școala „Dr. Al. Șafran” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău în articolul “Rolul unui muzeu” publicat în “Deşteptarea” din 6 decembrie 2020: “Eu, de exemplu, atunci când eram mai mică, eram uluită de toate lucrurile expuse în locurile unde mergeam cu părinții mei de Noaptea Muzeelor sau cu alte ocazii. Locul meu preferat era Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, fiindcă de fiecare dată când îl vizitam observam noi expoziții care îmi îmbogățeau universul interior. În concluzie, rolul principal al muzeelor în viața unei comunități și în dezvoltarea personalității unui om este acela că te încurajează să pui întrebări, să fii curios și te ajută să înveți lucruri noi printr-un fel plăcut. Și, uneori, fără măcar să-ți dai seama, poți ieși dintr-o astfel de clădire, dintr-un muzeu, pe care unii îl pot considera plictisitor, cu mult mai multe cunoștințe decât aveai cu câteva ore în urmă, poți ieși un alt om, mai bogat sufletește”.
vineri, 17 mai 2024
joi, 16 mai 2024
Felicitări şi mult succes în tot ceea ce faci, (nana) Monica! Te apreciem şi te iubim!
https://stirileprotv.ro/educatie/emotii-pentru-500-000-de-elevi-de-scoala-primara-probele-la-care-dau-evaluarea-nationala.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0OwjTEKL5XD-UOYMa6jUwSLqCtK2FYEtaKF5GuWzWJX6xAOacdINjncZI_aem_AXqpaG6wiwoU4HH-vR7sR_5vKBDRsXtktx37Af2iTtzvYls4MvjfnC1SnZ4jX55a-2SEOrKpRZFlAWuyg8S_tGLS
Mai presus de timp...
Iubirea...s-au dat milioane de difiniţii, s-au scris milioane de cărți pe baza ei, și tot n-au reușit nici măcar oamenii de știință s-o explice, nici marii scriitorii....
Şi totuşi, IUBIREA cred că este un sentiment profund și de durată, (eu aş spune că te însoteşte permanent, până la final şi aş mai spune chiar că nu poţi iubi decât o singură dată cu adevărat), singurul context când eşti tu cu adevărat, căreia îi eşti fidel fară să ţi se ceară sau să se aştepte asta de la tine, indiferent dacă ai norocul să fii împreună cu EL/EA sau valurile vieţii te vor purta (din diferite motive) pe un cu totul alt ţărm, alături de un alt om, şi nu de ACELA, care presupune o trăire necondiționată, care iartă orice, care nu este orgolioasă, care se bucură din orice şi pentru orice, care trăieşte bucuriile şi împlinirile celuilalt ca şi cum ar fi ale sale, care este mai presus de rațiune, mai presus de norme, chiar de propriile tale norme şi care este mai presus de timp.
miercuri, 15 mai 2024
marți, 14 mai 2024
Minunată mereu...
"E o întâmplare a fiinţei mele
şi atunci fericirea dinlăuntrul meu
e mai puternică decât mine, decât oasele mele,
pe care mi le scrâşneşti într-o îmbrăţişare
mereu dureroasă, minunată mereu".
şi atunci fericirea dinlăuntrul meu
e mai puternică decât mine, decât oasele mele,
pe care mi le scrâşneşti într-o îmbrăţişare
mereu dureroasă, minunată mereu".
❤ "ISTORIA FĂRĂ MANUAL"
Imagine surprinsă în cadrul uneia dintre cele 10 ediţii desfăşurate până acum, Târgu Neamţ, mai 2017
luni, 13 mai 2024
În antologia "Cântecul mierlei"
Prezentă în antologia de poezie niponă „Cântecul mierlei”, realizator Maria Oprea, Editura Izvorul Cuvântului, In Memoriam Ioana Bud. Sincere mulțumiri realizatorilor acestui volum, felicitări colegilor care se regăsesc cu poeme în această Antologie!
"Îmi dau voie să iubesc și să fiu iubită, îmi dau ocazia să-mi realizez viața, să o inovez, să o transform trăind în conștiință și acceptând toate aventurile, întâlnirile, necunoscutul, care mi se prezintă în libertatea mea de a fi.
Îmi dau voie să creez, în jurul și în mine, o nouă explozie de energii celeste care se revarsă divin asupra mea și a întregii omeniri, eliberez această intenție din adâncul sufletului meu.
Mă recunosc praf de stele, sclipitor pe pământ, filament luminos pe cer, unită universului de cel mai frumos sentiment înnăscut din mine, iubire eternă.
Așa să fie !Şi aşa este!"
duminică, 12 mai 2024
sâmbătă, 11 mai 2024
Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice, Ediţia a XIX-a, Bârlad
Multumim colegilor şi prietenilor de la Muzeul "Vasile Pârvan", din Bârlad pentru primire, organizarea simpozionului, publicarea volumelor prezentate în deschidere, pentru momentele deosebite puse în scenă cu acest prilej.
O altă ediţie reuşită, comunicări ştiinţifice interesante, noi informaţii, oportunităţi şi deschideri, reîntâlniri dragi.
Mulţumirile noastre se îndreaptă către dl director al instituţiei, dr. Mircea Mamalaucă şi colega noastră dragă, Alina Butnaru, însă ele se extind, evident, către întregul colectiv al instituţiei.
Să ne revedem cu bine, în acelaşi context, la anul!
miercuri, 8 mai 2024
Mulţumesc, Radio România Cultural!
https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/educatie/mihaela-babusanu-avem-momente-clipe-ganduri-energii-care-sunt-transmise-prin-intermediul-acestor-pagini-nu-doar-o-calatorie-in-timp-avand-ca-destinatie-locuri-si-oameni-id43521.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR36UI-DnQ-NfBoX1hOW2qMk_HJTb2e2AaNvOhiXik_othcB2CnurOYMYy8_aem_AULF--g_81nh_cz7VjTVKv9snZSCyTAJAQILTLxjAF4M7Pxf2xzneD76JISx4pIV_rRQfU-S71By5XPKM0jUTHdW
luni, 6 mai 2024
Dumnezeu iradiind parcă de aici, de la Băbuşa, în lume...
„Mi-aduc aminte: vedeam satul aşezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor. Această împrejurare, care numai târziu de tot mi s-a părut foarte semnificativă, ţinea oarecum isonul întregei vieţi, ce se desfăşura în preajma mea. Împrejurarea era ca un ton, mai adânc, ce împrumuta totului o nuanţă de necesar mister."
duminică, 5 mai 2024
❤️🌸🎈Sărbători pascale binecuvântate!
O frumoasă surpriză primită prin poștă, de la prietenii mei din grupul "Dincolo de retină", este vorba despre această felicitare pascală personalizată, cu un poem de al meu.
Mulțumesc Maria Oprea coordonator și autoarea conceptului de felicitare, mulțumesc Andreea Maftei și editorului Florin Căprar!
De aplaudat această iniţiativă care promovează poezia haiku a membrilor grupului, având ca tematică de această dată, ÎNVIEREA.
Hristos a Înviat!
Sărbători pascale binecuvântate, tuturor!
❤️🌸🎈
Mulțumesc Maria Oprea coordonator și autoarea conceptului de felicitare, mulțumesc Andreea Maftei și editorului Florin Căprar!
De aplaudat această iniţiativă care promovează poezia haiku a membrilor grupului, având ca tematică de această dată, ÎNVIEREA.
Hristos a Înviat!
Sărbători pascale binecuvântate, tuturor!
❤️🌸🎈
sâmbătă, 4 mai 2024
vineri, 3 mai 2024
joi, 2 mai 2024
Abonați-vă la:
Postări (Atom)