Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 6 noiembrie 2015

,,Bacău – Personalități ale locului" ediţia I-simpozion "Dimitrie Berea.Rememorare 40"-2 noiembrie 2015

Premieră culturală: ,,Bacău – Personalități ale locului: Dimitrie Berea. Rememorare 40”

Premieră culturală: ,,Bacău   Personalități ale locului: Dimitrie Berea. Rememorare 40”

Bacău, luni, 2 noiembrie 2015. Zi de toamnă, caldă, liniștită, nostalgică. Freamăt ușor de frunze, cu o cromatică rafinată în nuanțe diferite de gri și muștar, de galben-violet, ce transmit vibrații emoționale, corespondente armoniei și păcii. În fapt, un cadru propice pentru îndeletniciri artistice, pentru meditație și rememorări.
În ton cu această atmosferă tomnatică, bacoviană prin excelență, Muzeul de Artă din municipiul Bacău a găzduit o manifestare cultural-artistică desfășurată sub auspiciile unor valori care ne modelează identitatea, repere ferme ale continuității și destinului nostru istoric; tocmai de aceea, apărarea și promovarea constantă a valorilor culturale și spirituale românești trebuie să rămână o preocupare permanentă a societății autohtone, aflată, poate mai mult ca oricând, pe nisipuri mișcătoare, măturate de vânturi care bat din toate părțile.
Într-un atare context, inițierea și derularea unor proiecte care au ca scop repunerea în circuitul valorilor culturii naționale a unor personalități ale locului, este una salutară, benefică, ce merită susținută și sprijinită.
Ideea de a purcede la reconstituirea unor biografii uitate, mai puțin cunoscute sau promovate, mi-a încolțit în minte și s-a născut căutând comori păstrate cu sfințenie în lada de zestre a neamului românesc. Sprijinul a venit din partea unei mai vechi cunoștințe, Mihaela Băbușanu, muzeolog, expert bunuri cu valoare memorialistică/conservator bunuri culturale la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, care a subliniat necesitatea implementării unui proiect care să readucă în prim plan personalitățile marcante ale comunității băcăuane.
Și astfel, gândurile noastre au prins contur și s-au materializat în cadrul proiectului sugestiv intitulat ,,Bacău – personalități ale locului” (titlu modificat în urma unei propuneri binevenite și acceptate).
Iar prima ediție, o premieră în peisajul cultural băcăuan, a fost dedicată pictorului băcăuan Dimitrie Berea*, personalitate proeminentă a artelor plastice contemporane, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai post-impresionismului în pictură, ,,apostol al Școlii de la Paris”. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, iar ziua aleasă, adică cea de 2 noiembrie, a marcat și 107 ani de la nașterea pictorului.
În incinta Muzeului de Artă, renovat și repus în circuitul expozițional grație unui colectiv condus de muzeograful și artistul plastic Dionis Pușcuță, președintele Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, au fost prezenți scriitori, poeți, istorici, critici literari și de artă, muzeografi, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale.
În cuvântul de deschidere, dna Mihaela Băbușanu a mulțumit celor prezenți pentru participare și a vorbit despre motivarea proiectului, al cărui principal scop îl reprezintă aducerea în atenția publicului larg a unor personalități băcăuane marcante, care și-au pus pecetea asupra culturii românești și mondiale.
La rându-mi, în completarea celor spuese de colega mea de proiect, am ținut să precizez că promovarea valorilor comunității băcăuane prin derularea unor astfel de activități favorizează dezvoltarea turimului cultural, ,,pelerinajul cultural”, că orașul Bacău se încarcă astfel cu noi repere cultural-identitare pe harta traseelor culturale, fapt ce va determina o creștere a anvergurii de imagine a orașului Bacău, o deschidere de noi drumuri în dialogul intercultural, un proiect de imagine ce sa va răsfrânge pozitiv atât asupra românilor, care vor dobândi un capital de încredere mai mare în propriile valori, cât și asupra străinilor, care vor primi un mesaj pozitiv despre ceea ce este orașul Bacău, România.
A urmat apoi Dionis Pușcuță, cu un interesant expozeu despre pictorii moderniști și postmoderniști, cu referiri la lucrările aflate în colecția muzeului, cele mai multe dintre ele semnate de pictori băcăuani, printre acestea numărându-se și șase lucrări ale pictorului Dimitrie Berea, două dintre ele aparținând muzeului băcăuan, celelalte patru provenind din colecții particulare. De asemenea, dl Pușcuță a prezentat și câteva lucrări originale despre viața și opera lui Dimitrei Berea, precum și una dintre puținele sale scrieri, dar de o mare importanță pentru fenomenul artistic mondial, intitulată ,,Manifestul venețian”. Domnia sa a mai prezentat din colecția personală o fotografie a pictorului, donată de acesta Liceului ,,Ferdinand”, în 1967, cu o frumoasă dedicație, refuzată însă de conducerea instituției, deoarece liceul se numea pe atunci ,,Bacovia”, ca   și o altă lucrare de excepție, respectiv primul volum al albumului ,,Artiși plastici băcăuani în colecțiile Muzeului de Artă”, editat de Consiliul Județean Bacău – Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”, ce își propune ,,să restituie și să reactualizeze operele și personalitățile unor artiști reprezentativi și valoroși ai Bacăului”.
Creația, tumultoasa și scurta viață a lui Dimitrie Berea, cu tot ineditul ei, au făcut obiectul prezentării mele, completată cu imagini și citate din referirile critice ale unor personalități de seamă ale vieții culturale și artistice din întreaga lume.
În alocuțiunile rostite, invitații la eveniment au făcut referiri la proiectul lansat cu această ocazie și au făcut și o serie de propuneri demne de luat în seamă și de pus în aplicare. Astfel, dramaturgul Viorel Savin, care printre altele a amintit un aspect cu totul special, legat de importanța rolului pe care l-au jucat femeile în viața unor scriitori, poeți și artiști plastici băcăuani precum Nicu Enea, George Bacovia sau Dimitrie Berea, a recomandat ca proiectul să se numească Personalități ale locului (și nu locale cum apărea inițial), ,,fără alte argumente, că doar se înțelege”. Propunerea a fost susținută și de istoricul și publicistul Ioan Mitrea, care a lansat o provocare criticilor de artă, pe care i-a îndemnat să publice o monografie completă Dimitrie Berea, tradusă în principalele limbi de circulație internațională. Având în vedere caracterul comemorativ-omagial al manifestării, la inițiativa aceluiași Ioan Mitrea, publicul prezent a ținut un moment de reculegere în memoria pictorului băcăuan, dar și a victimelor catastrofei de la București.
Profesorul și publicistul Ioan Dănilă i-a felicitat pe inițiatorii acestui demers și a recomandat extinderea proiectului și spre alte domenii, ținând cont de criteriile de alegere a personalităților. O altă intervenție a venit din partea dlui Pușcuță, care a solicitat ca una dintre străzile Bacăului să poarte numele pictorului Dimitrie Berea (Războieni, de exemplu, acolo unde a locuit o perioadă pictorul băcăuan), iar consilierul local Ilie Bârzu a promis că va suține proiectul. Consilierul județean și poetul Dumitru Brăneanu, managerul de proiect al Festivalului ,,Toamna bacoviană”, a evidențiat importanța unui astfel de proiect, căruia îi va oferi tot sprijinul, și a îmbrățișat ideea ca fiecare manifestare cuprinsă în proiectul nou lansat să apară într-o broșură de popularizare și promovare a valorilor comunității băcăuane. Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea unui film în care s-au perindat prin fața ochiului, tablouri semnate de Dimitrie Berea, pe un fond muzical bine ales pentru un astfel de moment.
Și o mențiune cu mulțumiri din tot sufletul: programul artistic al manifestării a fost susținut cu măiestrie și inspirație în alegerea repertoriului de Cvartetul ,,Dolce” al Colegiului Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău, în următoarea alcătuire:
vioara l – Rotariu Daniel-Andrei  (cls. a Xl – a ), vioara a ll-a – Roșu George-Ștefan  (cls. a Xl – a ), violă – Ioja Melinda-Mihaela (cls. a Xll – a), violoncel -Dionisie Andreea-Alina (cls. a Xl – a ). Profesor: Codrin Stan. Programul muzical: Walzer nr. 2 – Dimitri Shostakovich, Por Una Cabeza – Carlos Gardel, Canon in Re – Johann Pachelbel.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bacău, Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” și Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău. Coordonatori de proiect: Romulus Dan Busnea și Mihaela Băbușanu.
Romulus Dan BUSNEA

Niciun comentariu: