Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

“România mare în vechile hotare” la Colegiul “Grigore Antipa” din Bacău

     Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu mult entuziasm de către elevii Colegiului ,,Grigore Antipa” din Bacău, miercuri 25 noiembrie, care, sub directa coordonare a profesorului de istorie Florentin Botezatu au organizat cu acest prilej un frumos program artistic.
Lor li s-au raliat, totodată, şi Generalul de flotilă Alexandru Leonov , preşedintele Filialei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război “General Eremia Grigorescu” Bacău,  corul veteranilor de război “Oituz” şi ofiţer în retragere Stelian Petru Cojocaru preşedintele Asociaţiei “Regimentul 3 Artilerie 1877”; rezultatul fiind o paralelă şi o asociere în acelaşi timp extrem de fericită  între trecut şi viitor.
Această  manifestare se înscrie  în rândul demersurilor fireşti de promovare şi cultivare a valorilor naţionale în rândul tinerei generaţii. Patriotismul, cunoaşterea istoriei locale şi naţionale sau dezvoltarea spiritului civic ar trebui să devină priorităţi ale sistemului românesc de educaţie.
Elevii, prezenţi în număr destul de mare în sala de sport a colegiului au ascultat lecţia de istorie “predată” de această dată de un general adevărat, Generalul de flotilă Alexandru Leonov care a trăit realmente acele vremuri, poezii patriotice recitate de elevi ai colegiului, au ascultat cu admiraţie o suită de cântece patriotice interpretate de corul veteranilor de război “Oituz” şi au urmărit parada uniformelor de dorobanţi şi artilerişti aduse în faţa celor prezenţi de către Stelian Petru Cojocaru, ofiţer în retragere, arma “geniu”,cel care a înfiinţat prima asociaţie din Moldova care îşi propune să salveze şi să promoveze tradiţiile militare: “Regimentul 3 Artilerie 1877”.
Zestrea “Regimentului” înseamnă, astăzi, cinci uniforme de dorobanţi şi cinci de artilerişti.
Armele sunt din lemn, replici ale celor de acum două secole, căci e complicat să achiziţionezi puşti şi săbii adevărate. Stelian Cojocaru vrea cu orice preţ să salveze de la dispariţie tradiţiile militare şi contează mult pe noua generaţie.
Nu a lipsit cuvântul de mulţumire al directorului instituţiei prof. Constantin Ciofu şi al profesorului coordonator al activităţii Florentin Botezatu.
  Totodată, cu acelaşi prilej, Mihaela Băbuşanu, participantă la manifestări din partea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, a prezentat trofeul “Istoria fără manual”, trofeu câştigat de o echipă a Colegiului Antipa. Este vorba despre un proiect cultural interjudeţean pe teme de istorie a cărei a doua ediţii s-a desfăşurat în 21 noiembrie la Colegiul “Ion Neculce” din Târgu Frumos şi la care au participat 10 echipaje din 6 judeţe din Moldova. 
    Activităţile organizate la Colegiul Antipa s-au bucurat de o mare popularitate în rândul elevilor, aceştia arătându-se foarte interesaţi de semnificaţia zilei de 1 decembrie cât şi de menţinerea, conservarea tradiţiilor şi a elementelor de specific naţional.







Niciun comentariu: