Cel mai iubit sport din toate
timpurile: turismul,
sau de ce să alegi ca destinaţie turistică Turcia
Pe mine m-au purtat paşii în Ankara, Bezpayari, Ayaş si împrejurimile lor în
cadrul unui program European pentru care am aplicat şi am fost admisă.
Această
parte a Turciei este o succesiune de munţi pietroşi, solare, foarte mulţi
maci şi blocuri maiestuoase apărute parcă peste noapte, unde te aştepţi mai
puţin.
Ankara
e un oraş fenomenal, mărginit de cartiere nou nouţe, de blocuri colorate cu
gust, de cartiere întregi cu vile identice, splendide, cu parcuri absolut
minunate, cu zeci de shopping centers şi clădiri de birouri luxoase, printre
care par rătăcite sutele de moschei cu minarete frumos colorate.
Am
plecat într-o dimineaţă din Ayaş İçmece Spa(locul unde am fost
cazaţi) către Ankara având bucuria de a putea admira pe toată durata
călătoriei un peisaj absolut senzaţional cu dealuri aride şi din loc în
loc blocuri înalte, sumedenie de maci, grupuri statuare şi munţi măcinaţi de
vremuri sau ploi cu forme bizare dar atât de interesante..
Prima
oprire în Ankara a fost la Mausoleul Atatürk, un loc incredibil, care
m-a impresionat foarte tare.. Nu am văzut până atunci un loc mai curat,
mai bine păzit iar pe de altă parte un om mai venerat şi mai iubit
decat Atatürk şi asta benevol.
Mausoleul
iţi dă senzaţia că ai nimerit în Grecia antică, şi că în faţa ta se
înalţă maiestuos Parthenon-ul abia construit.Întregul complex este
dedicat memoriei lui Atatürk şi reformelor pe care le-a
facut, cu săli întregi în care sunt reconstituite marile lui bătălii şi
reforme, cu expoziţii cuprinzând sutele de cadouri luxoase primite de la
preşedinţi, regi, padişahi, etc.Mi-a plăcut şi prezentarea în limba engleză făcută
de ghidul care ne-a preluat şi pe a cărui ecuson scria:Huseyin Durmuş.
În
fiecare casă există un tablou cu Ataturk, în fiecare salon de spital, în
magazine şi pe toate monedele lor; aeroporturi, bulevarde, parcuri, toate îi
poartă numele şi peste tot îi regăseşti portretul.Şi cred că pe bună dreptate
dacă ar fi să amintim doar că el, Ataturk, este cel care a introdus alfabetul
latin şi a acordat drepturi femeilor şi doar încercând să ne imaginam o Turcie
fără acele doua mari reforme putem înţelege de ce până şi turcii extrem de
moderni sau tineri îl numesc eroul lor.
Zeci de
autocare cu excursionişti si sute de copii erau în vizită la mausoleum; am
surprins dealtfel o multitudine de imagini pe care le iubesc, pe unele dintre
ele poate le-aţi văzut deja pe pagina mea de facebook.
O altă excursie care mi-a încântat privirea şi sufletul a fost aceea din
Beypazarı frumoasa moştenire a Ankarei de la Imperiul Otoman. Beypazari
merită văzut pentru frumuseţile, străzile din piatră cu miros de lemn, conacele
pentru cazare, poveştile interesante ce circulă pretutindeni şi merită
ascultate, preparatele lor speciale pe care trebuie musai să le guşti.
Beypazari este un peisaj de tablou situat la 95 km nord-vest de capitala
Ankara. La apropierea de Beypazari, ce se ascunde parcă dinadins în spatele
unei văi golaşe- din perspectiva cuiva crescut în mijlocul unei vegetaţii
abundente cum am fost eu- atrag privirile vizitatorilor frumuseţile speciale
ale zonei.
Beypazari,
de-a lungul istoriei, a găzduit fericit perioadele hitită, frigiană,
romană şi bizantină, mai apoi pe selgiuchizii anatolieni şi perioada otomană
având astfel un trecut istoric vechi; această acumulare istorică fiind frumos
reflectată în expoziţiile muzeelor din zonă.La o privire de ansamblu,
pare o veritabilă cetate naturală cu multitudinea caselor care se înalţă
între cele două părâie ale văii golaşe de care aminteam şi cu casele
frumos văruite în alb. Pe strazile înguste atrag privirile turiştilor
arămierii şi a lor ibrice frumos meşteşugite, argintarii, prăvăliile ce
vând acel produs specific zonei, kurusu sau produse cărora ne-am obişnuit
deja să le spunem organice, cultivate tot de populaţia zonei. La bazar se pot
găsi şi preparate specifice zonei ce contin morcovi şi diferite verdeţuri. În
terenurile nisipoase de la Beypazari am aflat că se realizează 60% din
producţia de morcovi a Turciei, aici aflîndu-se depozitul de morcovi al
ţării. Practic din morcovi se prepară orice: îngheţată suc, rahat,
ghiudem, keşkül şi chiar săpun.
În Turcia,
este ştiut, trebuie să te laşii pradă deliciilor culinare, rahat,
curmale, smochine, caise, migdale și tot sortimentul. Prăvăliile cu astfel
de bunătățuri sunt de găsit la orice colţ de stradă. Trebuie să încercați
humusul, ayran-ul, legumele, carnea sau/ mai ales prăjiturile şi dulciurile.Să
nu uităm înghețata lor pe care unii o compară sau chiar o consideră a fi mai
bună decât cea italiană.
Cazarea
am înţeles că este de toate felurile şi pentru orice buzunar; dealtfel
turcii se mândresc cu tradiţiile şi istoria lor şi se străduiesc să
îţi arate tot ce au mai frumos. Este interesant de punctat că, deşi îşi
construiesc ţara cu destul avânt, îşi păstrează în acelaşi timp
istoria, natura și frumuseţea specifică nealterate. Este o ţară foarte
prietenoasă (acum facem abstracţie de ultimele evenimente politice), care oferă
toate facilităţile moderne dar în acelaşi timp este suficient de
tradiţională pentru a satisface şi gustul sau curiozitatea celor
interesaţi de această latură. Conform statisticilor, ţara se află în primele 10
destinaţii turistice din lume iar bucătăria, prin diversitatea ei (şi mie mi-a
plăcut foarte mult) în primele 5 din lume; deci nu este de mirare că atrag în
fiecare an peste 23 milioane de turişti.
Acum am
să revin la Ayaş-acolo unde am fost cu toţii cazaţi-district cunoscut pentru
duzii(aguzii) şi roşiile extrem de gustoase precum şi pentru apele termale
benefice atât pentru consumul intern cât şi pentru baie şi/sau
proceduri. Aici ne-am petrecut zilele în cursuri , vizite şi
întrunuri la centrul cultural din oraş, am fost şi cu vaporasul pe lacul
Sariyar Baraji (Sariyar Dom) din oraşul Nallihan pe urmele civilizaţiilor apuse
din Çayirhan, călătorie oferită şi „sponsorizată”de primarul de acolo,
domnul Ömer
Bayarak, am
făcut fructoase schimburi de idei dar am fost şi la cumpărături (fiind
atâtea doamne din atât de multe ţări ne unea în mod clar un limbaj comun: cel
al shoping-ului).
Toţi cei pe care
i-am întâlnit au fost deosebit de deschişi, curioşi şi simpatici prietenoşi şi
amabili începând cu Directorul Adjunct al centrului cultural din Ayaş Mehmet Emin Bektaş, Managerul de proiecte
minunata Özge Koç Temuçin, Directorul
general Atila
Atalay ,
continuând cu guvernatorul regiunii kaimacamul Hasan Balci şi primarul oraşuluiAli Başkaraağaç care ţinteşte primăria
Ankarei la viitoarele alegeri şi, din câte am înţeles, ar avea şi şanse şi, nu
în ultimul rând Mustafa
Doğan,
responsabilul cu probleme culturale al regiunii(un fel de consilier
al Prefecturii).
Evident
că, nu puteam să nu ţin cont şi de profilul principal al revistei noastre şi nu
se putea să nu particip şi la o partidă de volei între două echipe mixte
(băieţi-fete),desfăşurată la sala sporturilor din Ayaş unde am putut să văd pe
viu firea temperamentală a turcilor deşi era vorba doar despre o partidă să-i
spunem “amicală”. Galerie formată din elevii profesorilor implicaţi în joc,
tobe, strigături, cântece, îndemnuri, texte special scrise, determinare,
veselie, viaţă; spre bucuria noastră a câştigat echipa directorului adjunct
Mehmet Bektaş, unul din coordonatorii programului în care ne aflam angrenaţi.
Şi pentru că sunt interesată şi de aspectul filologic, pe lângă cuvinte
similare despre care învăţasem deja la şcoală ca: sarma, baclava, salcâm,
ceai, alergie,poşetă, machiaj, zarzăre, vişine etc etc următoarele pe
care le-am învăţat foarte uşor, pentru că le auzeam frecvent, au
fost "çok seviyorum”şi”çok guzel”precum şi multe altele pe care nu avem spaţiu să le menţionăm aici.
Organizatorii au optat să ne facă cadou tricouri cu numele noastre şi ţara de
unde venim, aşa că într-o scurtă vizită în bazarul din Ankara, mi-am auzit
adeseori rostit numele şi ţara, asta după ce în prealabil le rosteau pe cele
ale lui Lucescu, Hagi şi Popescu; oare or fi ştiut că scriu pentru o revistă de
sport? ;).
Dacă ar fi să pot formula o concluzie, pot afirma că turcii, sunt din fire
persoane prietenoase si foarte sociabile, de aceea vă recomand să nu rataţi
ocazia de a le vizita ţara(asta în caz că nu aşi făcut-o deja); în mod sigur
veţi rămâne cu un sentiment plăcut pentru mult timp. Să vă vând un pont:
încercaţi să socializaţi cu ei, turcii iubesc dialogul si sunt curioşi din
fire, întrebările lor vor deschide calea dialogului si mici prietenii se
înfiripa uşor; în orice caz sunt cu bun simţ şi de bun simţ. Trebuie să
recunosc că şi anumite caracteristici fizice moştenite de la "străbunicul" Ştefan
cel Mare m-au ajutat un pic.
În orice caz, oriunde în Turcia găseşti un om, un monument sau un sentiment
care să îţi releve o lume specială. Eu am întâlnit şi astfel de locuri şi
astfel de persoane.
Deci
Turcia = cok guzel.
Notă:din respect pentru prietenii mei din Turcia, în acest număr, editorialul şi interviul vor apărea şi în varianta engleză
Note: as a form of
respect for my friends form Turkey, in this number, the
interview and my editorial will appear in English version too
The most beloved sport of all
times :tourism
Or why choose Turkey as a travel
destination
Seen through the
eyes of the common traveler , there are several kinds of Turkey: I may say
there is a traditional
Turkey, a touristic Turkey, ready to show you
what is the most beautiful,
the most special in this country, emphasising its traditions,
the cultural inheritance, and an European Turkey, full of people from abroad,
coming every year to fill out the beaches and the bars, a Turkey tailored to
please the majority of the Europeans.
My trip took me to Ankara, Bezpayari, Ayaş and the
surrounding areas, as part of an European program that I applied for and I got
accepted.
This
part of Turkey is a sequence of stony mountains, hothouses, lots of
poppies and impressive apartment buildings that appeared almost overnight , in
the most unexpected places.
Ankara
is a magnificent city, bordered by brand new neighbourhoods, with colourful
buildings, whole neighbourhoods of villas, all looking wonderfully alike,
amazing parks, tens of shopping centres and luxury office buildings, among
which the hundreds of mosques with their beautifully coloured minarets seem to
be lost .
I left Ayaş İçmece Spa (where we were staying) one morning for Ankara,
and I had the joy of being able to admire, throughout the whole trip, an
absolutely sensational landscape, with empty hills, tall buildings here and
there, lots of poppies, statues and weathered out mountains , with their
strange and interesting shapes.
The
first stop in Ankara was the Atatürk Mausoleum, an incredible place,
that impressed me a lot. I have never seen such a clean and well guarded place
before, and, at the same time, someone more worshipped and loved as Ataturk.
The
Mausoleum gives you the feeling that you are in the ancient Greece, looking at
a freshly built Parthenon.The whole complex is a tribute to Atatürk and
his reforms, with whole halls that recreate his great battles and reforms, with
exhibitions including the hundreds of luxury gifts received from presidents,
kings, padishahs etc. I also enjoyed our guide's the English introduction . His
badge told us that his name was Huseyin Durmuş.
There
is a portrait of Atatürk in every home, every hospital, in the
stores and on all coins; airports, boulevards, parks , all are named for him
and his portrait can be found everywhere.And for good reason if we are only to
mention that him, Atatürk , is the one who introduced the
Latin alphabet and granted rights to women and, by simply trying to imagine a
Turkey without these two great reforms, we can understand why even the most
modern or the youngest Turkish people call him their hero.
There
were tens of coaches full of tourists and hundreds of children come to visit
the mausoleum; I was able to capture lots if images that I love, some of which
could be seen on my Facebook page.
Another trip that delighted my eyes and my soul was the one to Baypazari, the
beautiful treasure of Ankara, inherited from the Ottoman Empire. Baypazari is
worth seeing for its beauty, the stone paved streets smelling of wood, the
mansions, the interesting stories everyone shares and are worth listening to,
their special food that have to be tried. Baypazari is a picturesque
place 95 km North west from the capital city of Ankara. Close to
Baypazari, which looks like is purposely hidden beyond a deserted valley - as
it seems to someone raised in a place with luxuriant vegetation like
me - the unique beauty of the area is catching anyone's eyes.Baypazari,
throughout its history, happily went through the Hittite, Phrygian and
Byzantine periods , was, later on, the host of the Anatolian selgiuchizes and
the ottomans, thus having a rich historical past; this trove of history being
beautifully reflected in the exhibitions hosted by the museums in the area.
As
a whole, it looks like a veritable natural fortress, with the
numerous houses raised between the two creeks through the deserted valley that
I mentioned before, with beautifully whitewashed houses. On the narrow streets,
a tourist's eye is caught by the coppersmiths and their beautifully crafted
kettles, silversmiths, the shops selling the local specialty of kurusu or
products that w e got used to call organic, locally grown. In the bazaar, one
can find local products including carrots and various vegetables. We learned
that the sandy areas around Baypazari produce 60% of Turkey's carrot
crops , this area being the country's carrots store place. Carrots are used to
prepare anything: ice cream, juice, locum, ,
keşkül and
even soap.
It is a
known thing: when in Turkey, one has to surrender to the local gourmet
temptations: locum, dates, figs, apricots, almonds and so much more. At
any street corner one can find shops selling these. It is worth trying the
hummus, ayran, vegetables, meat and, especially, the sweets. Let's not forget
their ice cream considered by many even better than the Italian gelato.
We were told that all sorts of accommodation are available , in all price
ranges; the Turkish people are taking pride in their traditions and history and
are trying their best to show the most beautiful thins. One interesting thing
to mention is that, although they are rebuilding their country enthusiastically
, they manage at the same time to preserve unaltered their history, the nature
and the traditional beauty. It is a very friendly country (if we are to leave
aside the latest political events) that offers all the modern life facilities
but is , at the same time, traditional enough to satisfy the taste and
curiosity of the tourists that take interest in this.According to the
statistics, the country is among the top 10 worldwide touristic destinations and
their cuisine, through its diversity (and I liked it a lot) among the top 5
worldwide; therefore it is not surprising that the country attracts over 23
million tourists every year.
Back to Ayaş - our lodging place- a
neighbourhood well known for its mulberry trees and the tasty tomatoes as
well as for the thermal springs which are beneficial both for internal use
as well as for hydrotherapy.Here, we spent our days attending courses and meetings at the
city's community centre, we also went on a boat trip on the Sariyar Lake
in the city of Nallihan, retracing the steps of the past Çayirhan
civilisations, trip offered and sponsored by the local mayor, Mr. Ömer Bayarak, we exchanged ideas but we
also went shopping (being so many ladies from so many countries, we found
a common language: shopping).
Everyone we met was open, interested and agreeable, friendly and kind, from the
deputy Manager of the Ayaş Cutural centre, Mehmet Emin Bektaş, the wonderful Özge Koç Temuçin, to the Atila Atalay, the Centre Manager, as well
as the regional governor, the kaimacam Hasan Balci and the city mayor, Ali Başkaraağaç, who is planning to run for
Ankara mayor in the next elections, and, from what I understood, has
chances, and, last but not least, Mustafa Doğan, the person in charge with the cultural
activities in the region (similar to a councilor).
Obviously,
I could not ignore our magazine's specialty and I had to participate in a volley
game between two mixed teams (boys and girls) that took place at the Ayaş
sports centre where I could see an example of how temperamental the Turkish
people can be although it was a frendly game. The gallery included the students
of the teachers playing, there were drums, cheers, songs, scandings, specially
written slogans, poise, cheerfullness, life; by our delight, the team that won
was the one of the deputy manager Mehmet Bektaş, one of the coordinators of the
program we were part of.
And because I am also interested in the philologic field , aside from sound
alike words we learned about in school, such as : sarma, baclava, salcâm, ceai,
alergie,poşetă, machiaj, zarzăre, vişine, the next ones we learned easliy,
becasue we were hearing them very often, were cok seviyorum" şi cok guzel
and many others whe will not menton here for lack of space. The organizers
chose to offer us T-shirts as gifts, printed wth our names and the name
of our country... so that, during a short trip to the Ankara bazaar I often
heard people saying my name and my country's name, only after, previously,
they mentioned the names of Lucescu, Hagi and Popescu (maybe they knew I
am writing for a sports magazine?).
If I were to draw a conclusion, I can say that the Turkish people are very
friendly and sociable people by nature therefore I recommend you to not miss
the opportunity to visit their country (if you did not do it already); you will
definitely be left with a longlasting pleasant feeling . Let me give you a tip:
try to socialize with them, the Turkish people love dialogue and they are
curious by natre, their questions will open the way to dialogue and friendships
are born easily; in any case they have lots of common sense. I have to admit
that some physycal features inherited from my ancestor, Stephen the Great,
helped a bit.
In any case, anywhere in Turkey you can find a person, a monument or a feeling
to reveal a special world; me, i met such places and people.
Therefore
Turcia = cok guzel.
Mihaela Băbuşanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu