Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

sâmbătă, 3 mai 2014

Editorialul din "Sportul Băcăuan" nr 32

Să aveţi un aprilis  frumos ca un amaryllis!
  
    Numele lunii aprilie (în latină: Aprilis) vine de la cuvântul latinesc aperio, ire = a deschide,şi semnifică  deschiderea mugurilor plantelor care are loc în această lună.
Grecii numeau luna aprilie Mounichion iar la noi, luna aprilie, popular, se numeşte Prier.
Aprilie începe (astrologic) cu soarele în semnul Berbecului şi sfârşeşte în semnul Taurului. Din punct de vedere astronomic, luna aprilie începe cu soarele în constelaţia Peştilor şi se sfârşeşte cu soarele în constelaţia Berbecului. În aprilie continuă semănăturile de primăvară, se spune că “se inchid” ţarinele pentru păşunatul devălmaş, se formează turmele, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară ţarcurile şi oboarele pentru vite, totul intră în primenire şi reînnoire
Şi ce anume sărbătorim în aprilie? păi începem cu 1 aprilie, ziua internaţională a farselor, continuăm cu Floriile, şi anul acesta sărbătorim şi Paştele tot în aprilie. Şi pentru cei care nu ştiau asta, aprilie începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi iulie în toţi anii şi ca ianuarie în anii bisecţi.
Şi pentru că trăim vremuri caragialeşti, să ne amintim ce spunea I.l Caragiale în “Calendar” despre luna aprilie. “Un orator în Cameră aduce un proiect de lege pentru stârpirea muştelor, care prevede un al optulea minister cu un buget de 15.576.315 lei noi pe an.”; vi se pare că s-au schimbat prea mult lucrurile?că ai noştri ar avea preocupări ceva mai ănalte, mai concrete, mai cu folos realizabile?
În vremurile noastre, aprilie 2014, suntem în pre-luna alegerilor parlamentare, proiectele de lege şi promisiunile electorale s-au înmulţiti mai ceva decât muştele iar cetăţenii români vor putea opta, începand cu data de întâi, pentru noile buletine biometrice, care vor conţine –parese- mai multe elemente particularizante. Să v-o mai spun şi pe aceea cu tichia de mărgăritar?
Wiliam Shakespeare în schimb, mai profound, compara bărbaţii şi femeile cu diverse luni din an………astfel, "Barbatii sunt precum aprilie atunci când curtează, şi decembrie atunci când se însoarăFemeile sunt ca luna mai atunci când sunt fecioare , dar cerul lor se întunecă după  ce devin neveste."
Revenind la ale noastre, luna aprilie este una cât de poate de bogată din punct de vedere competiţional. Pe de altă parte şi limbile celor implicaţi în sport parese a se fi dezlegat, împrimăvărat, dovadă şi multitudinea interviurilor (mini sau maxi) sau noilor contacte recent stabilite. Nu pot fi decât semnale positive, nu?
 Tot marele William Shakespeare, de data aceasta într-o manieră cât se poate de poetică spunea că "aprilie aşează spiritul tinereţii în  tot ce ne înconjoară." Eu una vă doresc tuturor tinereţe veşnică, vigoare, bărbaţilor să fie veşnic precum luna aprilie iar femeile precum luna mai.
Şi pentru că în această lună vom aniversa Sfintele sărbători ale Paştelui vă doresc tuturor ca ele  să vă aducă numai gânduri senine, lumină în suflete, cât mai multe bucurii şi momente speciale alături de cei dragi!
Cu alte cuvinte, să aveţi un aprilis, frumos ca un amaryllis! 
Mihaela Băbuşanu Amalanci

Niciun comentariu: