Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 26 ianuarie 2018

“Instant story” -LANSAREA

    Marţi, 23 ianuarie 2018, de la ora 12.00, la SIF Moldova a avut loc lansarea volumului „Instant story”, semnat de Mihai Buznea.
Dincolo de a fi o lansare de carte, a fost o întâlnire de suflet la care au participat scriitori, membri ai USR, Filiala Bacău, cât şi gazetari, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Filiala Bacău, recent înfiinţată.   Gazetar cu ani nenumăraţi în paginile ziarelor locale şi centrale, cunoscutul jurnalist şi publicist băcăuan Mihai Buznea şi-a aniversat zilele trecute, mai exact pe 19 ianuarie şi 79 de ani de viaţă şi putem reaminti în acest context că domnia sa a trecut de câţiva ani şi de un prag greu de atins de catre oricare gazetar din România, 50 de ani de presă.  
Debutul s-a petrecut în anul 1956, la ziarul „Flacara Moinestiului” la doar 17 ani cind va publica în gazeta moineşteană un microfoileton, iar la propunerea fratelui său, după terminarea şcolii se va angaja la aceeaşi publicaţie, debutul în presa scrisă înregistrându-se oficial în luna iunie 1957.Activitatea sa va continua la „Steagul Rosu”, „Deşteptarea”, „Ziarul de Bacău”.   De-a lungul anilor, a ocupat pe rând, funcţiile de corector, redactor, redactor-şef, director de publicaţii, corespondent teritorial la Televiziunea Română. De asemeni a fost (şi încă este), colaborator la numeroase publicaţii, printre care revistele de cultură locale „Ateneu” sau “Plumb”. 
  Tot Mihai Buznea, este fondator, împreună cu un grup de iniţiativă, al cotidianului „Deşteptarea”, pe 22 decembrie 1989, al cărui prim redactor-şef a fost. Pentru o perioadă, a fost şi profesor de jurnalism, având publicate până în prezent mai multe volume: „Anton Ciobanu-vocatie si credinţă”, „Mic tratat despre berbeci” „Efectele perverse”, „Regalul cu litere”, „Bolnav de undiţă” (povestiri şi întâmplări pescăreşti), „Coctail cu praf de puşcă” (povestiri vânătoreşti)- ambele ilustrate de caricaturistul Constantin Ciosu, „Întâlnire cu Tamina” (povestiri despre întâmplări neobişnuite) şi cartea recent lansată, “Instant story”.   Cartea lansată marţi este structurată pe două capitole, „Miere şi fiere”, „Viaţa ca o tragicomedie”, cele 24 de povestiri putând fi încadrate între gazetărie şi literatură, între schiţă şi poveste, inspirate din realitatea imediată şi transpuse cu ironie fină şi umor în paginile de faţă.     Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Ateneul Scriitorilor”, (director Ion Prăjişteanu) şi a fost prezentată publicului de jurnaliştii Cornel Cepariu şi Eugen Verman şi de criticul Marius Manta.Cornel Cepariu, preşedintele ales al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala Bacău, l-a numit pe autor „făcător de gazete” şi „făcător de ziarişti”.
 Gazetar cu state vechi, autorul ne încredinţează fast enough câteva texte undeva la graniţa dintre moment – schiță – poveste. Aflate între un comic sănătos și satiră virulentă, «împricinații» lui Mihai Buznea au câte ceva din Miticii lui Caragiale. “ (a spus la rându-i criticul Marius Manta care a avut dealtfel o prezentare aplicată, foarte frumos întocmită şi redată publicului).
Jurnalistul Eugen Verman a avut evident doar aprecieri la adresa colegului şi prietenului de care „mă leagă o prietenie de peste 50 de ani”.
Profesorul Grigore Codrescu, critic literar cunoscut pentru verva şi aplomb-ul prezentărilor şi discursului, a apreciat la rându-i maniera în care Mihai Buznea a surprins momente de viaţă, redându-le atât de bine în acest volum.
Dincolo de a fi ziarist, Mihai Buznea este şi un bun scriitor, un fin observatory al societăţii şi moravurilor sale al cărui talent îl putem identifica fără doar şi poate şi în acest din urmă volum.   Vizibil emoţionat, Mihai Buznea i-a invitat în final pe toţi cei prezenţi la o cupă de şampanie şi o sesiune de autografe.


Niciun comentariu: