Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 31 mai 2019

"FAPTE şi OAMENI"

"Fapte şi oameni"
crâmpeie de istorie locală

Sunt extrem de bucuroasă că astăzi că astăzi s-au purtat discuţii concrete şi s-au pus bazele unui alt proiect de suflet.Deşi imaginat de mine în urmă cu mulţi, mulţi ani, a fost pus efectiv pe hârtie abia la finele anului trecut, ideea de colaborare a fost înaintată la începutul acestui an şi se va concretiza se pare tot în cursul acestui an, într-o primă ediţie, graţie domnului director al Centrului Medico-Social din Băceşti jud Vaslui, Ion BRISCARU, OM AL FAPTEI, care şi-a arătat sprijinul concret şi disponibilitatea de a colabora în acest sens. Căci, orice idee ca să poată fi transpusă în fapte are nevoie de un minim suport material.
Astfel, alături de Marius Ursanu, din partea Centrului Medico-Social, nepot al Băbuşii, acum destoinic fiu al satului, intenţionăm să derulăm o serie de activităţi având drept scop identificarea personalităţilor locale, onorarea sau comemorarea lor.Proiectul l-am denumit aşa (cel puţin provizoriu) şi nu Oameni şi fapte, nu din cauza faptului că sub forma aceasta mai poate fi întâlnit ci pentru că FAPTELE VORBESC DESPRE OAMENI. "Omul este ceea ce înfăptuieşte" spunea André Malraux.
Fără îndoială, acum mai mult ca oricând avem nevoie de exemple pozitive, este necesar să readucem în atenţia contemporanilor bune exemple, modele, oameni care au influentat pozitiv dezvoltarea comunitatii comunei Băceşti.
Partea practică să spunem a proiectului, constă în organizarea de activităţi care au drept scop aducerea în prim plan a unor astfel de FAPTE si OAMENI ai locului , demersuri privind onorarea măcar post mortem al celor uitaţi pe nedrept, lansări (dl Marius Ursanu este pe cale să definitiveze o monografie, o lucrare importantă, binevenită), aniversări, elogieri, comemorări, eventual organizarea unor “colturi istorice” temporare, diferite alte activităţi culturale.
Prima ediţie îl va readuce în prim plan pe cel care a fost Radu Dăscălescu, învăţător, la rându-i fiu de învăţător, îndrumător neobosit al atâtor şi atâtor generaţii, fost director al Şcolii Primare Băbuşa, pe nedrept uitat.
Dureros este faptul că mormântul zace undeva în ononimat, fără cruce, fără înscripţie .Am considerat că este o datorie de onoare să încerc să fac ceva şi în acest sens. Însă, fără ajutorul CONCRET al domnului Brişcaru şi al lui Marius Ursanu, acest lucru nu ar fi fost posibil sau oricum, poate nu s-ar fi realizat la fel de repede şi frumos.
Vom reveni cu informaţii privind data desfăşurării primei ediţii, fapte, aspecte şi imagini concrete.
Aici o întâlnire de suflet cu dl prof. Ioan Neacşu, născut în Băceşti. Dumnealui ne-a povestit episoade din gloria de altădată a târgului Băceşti.

Coordonatori de proiect: Mihaela Băbușanu, Ion Brişcaru, Marius Ursanu

Niciun comentariu: