Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

duminică, 26 ianuarie 2020

Doar amintiri.....


Nici o lumină-
nu-mi mai scutur zăpada
pe vechea prispă.
Mihail, ţine minte:
aici ţi-au fost bunicii!


vineri, 24 ianuarie 2020

Orizonturi

Mă chinui să trag după mine
toate iluziile şi visele de copil
din „banca de onoare”
care-mi încetinesc mersul acum lejer
dar fără orizont precis.

Sunt prim solistă într-o piesă
scrisă de mine dar regizată de alţii;
aţi mai văzut peşte netalentat
sau unul răzvrătindu-se zgomotos?
Monotonia mă-nghite în apele sale
şi totuşi, pe mal, un pescar chipeş
aruncă undiţa.


marți, 21 ianuarie 2020

Neintegrare 1994


Neintegrare       
       
Agonică clipă mi-e datul
Anostă mi-e fiinţa şi tactul
Făţarnic îmi pare impactul
Cu semenii, timpul şi satul.
Inert sau molatec mi-e gândul,
Mişcarea-mi ce-atinge pământul
Şi ochii cetind printre rânduri
Mulţime, mulţime de gânduri.

Misfitness

I am doomed to an agony moment
And dull is my self and my tactfulness
The impact seems full of pretendness
With time, and hometown and my kinsmen
Inert or mellow my thought
My movement touching the ground
The eyes that read between the lines
So many, so many them thoughts.



sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Menire


M-am integrat firesc,          
La fel ca orişicare,
Într-un banal progres   
Cu zile prea sumare...
Şi lesne de-nţeles              
E c-am ratat debutul
Şi  mă întreb tacit:
Aceasta mi-e menirea?
şi rostul şi făcutul?
Sau e-un prelung preludiu
Al caznelor umane
Prin care Providenţa
Mă pune la-ncercare?
Sau poate-i costul zdravăn         
Ce-l am de achitat
În dauna trecutului
Anost,  tergiversat?
Îmi mai rămâne firesc,
Un semn de întrebare:
Când va-nceta subit
Şi ultima-ncercare
Şi-n viaţa-mi fără sens
Va răsări şi soare?


joi, 16 ianuarie 2020

Goana după fericire în ochii marelui DEM RĂDULESCU

"Vrei să fii fericit? Nu privi în sus, privește în jos. Dacă vei privi în sus, vei vedea oameni mai fericiți ca tine, și te va durea. Privește în jos, la cea mai mare nenorocire, la un orb. Privește un orb și te vei duce liniștit acasă. Să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru prezentul pe care-l trăiești. Prețuiește înainte de a pierde".




Mulţumesc, domnule Grigoriu Florin!

Mihaela Băbușanu, poetă din Bacău, muzeolog, tipărește a cincea carte în 2019 în ultimii 10 ani (Titlurile celorlalte cărți sunt ”Adevărata fericire”, Stejarul cu flori de cireș”, ”Femeia bonsai” și ”Cu Mercur în exil”). Preferă versul alb și versul concis, cromatic. Iată două poeme- emoție limpede, ”Sunt verde” și ”Cât te-am iubit...”:”Mi-e primăvară și mi-e verde,/ Sângele mi-e mai rubiniu ca oricând/ Și nici măcar nu mai sufăr de extremități reci,/ Sub masca aceasta din altă generație/ Eu clipesc nefiresc de vie,/ Încă port rochițe roz/ Și clămițe ca Minie Mouse,/ Sunt topită după Scooby –Doo/ Și citesc, cu nesaț, „Romanul adolecentului miop”/ Și rămân șocată când/ Într-o discuție, ca între tineri,/ Doar eu îmi amintesc de ”Mihaela”,/ Desenul acela animat”...Și al doilea poem-acuarelă de stare:”M-am îndrăgostit de ochii tăi/ Frumoși, stăruitori și aprinși/ Aidoma unui tăciune abia stins./ Când m-ai luat de mână/ Prima zăpadă de decembrie s-a topit./ Totul era atât de fierbinte și activ.../ Uitasem de iarnă și de mine.”

duminică, 12 ianuarie 2020

De iubire


Îmi plouă-n suflet cu-amintiri,
Cu îndoieli şi cu iubiri
Din anterioarele momente
Soldate cu amare precedente
Şi cu schimbări definitorii
A stării mele iluzorii,
Cu încleştări şi-apoi dispute,
Cu suferinţi şi lacrimi mute.
Îmi plouă torenţial, făr' de oprire
Cu amintiri din ultima iubire,
Cu nopţile-n-delungi şi pline
În care vieţuiam doar pentru tine,
Când îmi vorbeai convingător şi tandru,
Şi mă iubeai ca nimeni altul

miercuri, 8 ianuarie 2020

Virginia Popescu despre "Stejarul cu flori de cireş/The cherry blossom oak tree"


În final, aş dori să mă opresc asupra unui  poem tulburător de frumos care ne deschide perspectiva a numeroase simboluri :

Ziua-nvierii –
în livada cu vişini
cântă iar cucul

Cucul anunţă aici renaşterea naturii la viaţă, odată cu cea a Mântuitorului. Un haiku cu o mare încărcătura emoţională care ne îndeamnă la o profundă meditaţie asupra sensurilor majore ale vieţii, ale morţii dar şi  ale speranţei de a renaşte printr-o operă de artă, o creaţie literară.  Livada cu vişini, aluzie la celebra piesă a lui Cehov, cuprinde toate aceste sensuri. Ce lăsăm după noi ? Un pom sau o livadă, uncopil sau mai mulţi, o casă sau o creaţie artistică ?
Prima copertă ilustrează titlul volumului, cealaltă o infăţişează pe autoare, îmbrăcată în chimono care ne duce cu gândul  la un ritual al ceaiului."O figură meditativă, doi ochi albaştri verzui puţin melancolici. La ce se gândeşte ea oare ?"
(Virginia Popescu despre volumul de haiku "Stejarul cu flori de cireş / The Cherry Blossom Oak Tree", autor Mihaela Băbuşanu)


marți, 7 ianuarie 2020

Cele patru anotimpuri/Les quatre saisons/The four seasons

”Ajun de Crăciun -/ tata-mi alege bradul/ azi doară în vis”.
Din Bacău, poeta Mihaela Băbușanu se destăinuie cu o mare dragoste, față de un timp trecut. Este un altfel de vis față de anteriorul, unul plin de duioșie, de retrăire a clipelor de liniște, pace, armonie sub steaua mântuitoare. Existența iubirii este peste timp, tatăl trăind-retrăind momentul fericirii copilei, mereu aproape de aceasta și de familia sa.
O antologie internațională de haiku, dicționar de creatori, în trei limbi- română, franceză și engleză, ”Cele patru anotimpuri, Les quatre saisons, The four seasons”.
Volumul este trudit de Nicole Poitier- Franța și Laura Văceanu- România, trducerile în engleză fiind de Eugenia Ene, Vasile Moldovan și Alexandra Flora Munteanu, coperta având patru picturi de Nicoleta Gaiginski din Iași și cuprinde în 126 de pagini 33 de autori-autoare- texte și biografie și rezultatele unui concurs literar penru adulți și copii- al Societății de Haiku din Constanța în anul 2019, 362 texte de jurizat la adulți -184 autori 17 țări și 113 la copii din 4 țări. Premiile și argumentele juraților la ele sunt cuprinse în carte (noutate pentru concursurile românești, japonezii realizând așa ceva de multă vreme, la unele concursuri).
Vom comenta altfel 7 poeme a 7 autori: Letiţia Iubu, Andana Călinescu, Mihaela Băbuşanu, Anastasia Dumitru, Mihaela Cojocaru, Nicole Pottier, Paraschiv Mara
Am putea cita și comenta și alte poeme reprezentative ale celor din primul eșalon de autori ai cărții, celebrând cele patru știute anotimpuri (de fapt, în haiku sunt cinci, al cincilea fiind cel sacru, de sfârșit și de început de an): Cezar-Florin Ciobîcă, Șerban Codrin, Vasile Cojocaru, Olga Duțu, Victoria Fonari, Nicoleta Gaiginschi, Gabriela Gențiana Groza, Yusuke Miyake-Japonia (”Bulboana/ își înghite propria poziție/ și dispare”.), Vasile Moldovan, Victoria Fătu Nalațiu, Ecaterina Neagoe, Radu Patrichi (Vă rog comentați dumneavoastră/ temă pentru acasa cititorilor:” Ieșind din adăpost/ câinele se-oprește-/ prima ninsoare.”), Alexandru Pătrulescu, Ozar Pelin-Turcia, Virginia Popescu (Premiul I), Julia Ralia, Paula Romanescu, Gina Stanciu (A doua temă pentru comentariul cititorilor mei: ”Prima zi din an-/ călcate în picioare/ boabele de vâsc”.), Constantin Stroe (A treia temă pentru comentariu: ”Ovidiu adoarme/ în recitalul mării-/ valuri la mal”.), Maria Tirenescu, Daniela Varvara, Laura Văceanu, Gabriela Vlad, LucianaVladimir, Gianina Aurelia Zegreanu. În ce privește juriul pentru concurenții adulți, acesta a cuprins pe Nicole Pottier, Maria Grigoriu, Vasile Moldovan și Alexandru Pătrulescu- autori de haiku, iar pentru concurenții mai mici, din profesorii-autori:Vasile Conioși Mestreanu, Camelia Suciu,Gianina Zegreanu, Ramona Călin, sub președinția scriitoarei Daniela Varvara.
Tuturor haijinilor și îndrăgostiților de haiku: LA MULȚI ANI!
A scris Florin Grigoriu, haijin modest, dar, să se știe răspunsul la întrebarea ”Cine ești dumneata, să scrii despre mine?”, autorul volumului FILE DIN ISTORIA HAIKUULUI ROMÂNESC, 562 de pagini, 2017.
(Mulţumesc, dlui Grigoriu Florin pentru comentariu!
Felicitări autorilor: Nicole Pottier, Laura Vaceanu!

joi, 2 ianuarie 2020

Bine-ai venit, An Nou!

"Bine-ai venit, An nou!...
Bine-ai venit...
De când te-aştept aproape-am şi albit...
Dar fiindcă-mi intri-n casă-ntâia oară,
Te rog să nu-mi faci casa de ocară...
Nu te grăbi să-mi intri pe furiş,
C-abia sosişi...
Noroc că te-aşteptam deştept
Să te previu la timp, să fii atent,
Şi-n clipa marelui eveniment
Să-mi calci în casă cu piciorul drept..."

(Ion Minulescu - Rânduri pentru anul nou)

Cele bune să se-adune/cele rele să se spele...