Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 7 ianuarie 2020

Cele patru anotimpuri/Les quatre saisons/The four seasons

”Ajun de Crăciun -/ tata-mi alege bradul/ azi doară în vis”.
Din Bacău, poeta Mihaela Băbușanu se destăinuie cu o mare dragoste, față de un timp trecut. Este un altfel de vis față de anteriorul, unul plin de duioșie, de retrăire a clipelor de liniște, pace, armonie sub steaua mântuitoare. Existența iubirii este peste timp, tatăl trăind-retrăind momentul fericirii copilei, mereu aproape de aceasta și de familia sa.
O antologie internațională de haiku, dicționar de creatori, în trei limbi- română, franceză și engleză, ”Cele patru anotimpuri, Les quatre saisons, The four seasons”.
Volumul este trudit de Nicole Poitier- Franța și Laura Văceanu- România, trducerile în engleză fiind de Eugenia Ene, Vasile Moldovan și Alexandra Flora Munteanu, coperta având patru picturi de Nicoleta Gaiginski din Iași și cuprinde în 126 de pagini 33 de autori-autoare- texte și biografie și rezultatele unui concurs literar penru adulți și copii- al Societății de Haiku din Constanța în anul 2019, 362 texte de jurizat la adulți -184 autori 17 țări și 113 la copii din 4 țări. Premiile și argumentele juraților la ele sunt cuprinse în carte (noutate pentru concursurile românești, japonezii realizând așa ceva de multă vreme, la unele concursuri).
Vom comenta altfel 7 poeme a 7 autori: Letiţia Iubu, Andana Călinescu, Mihaela Băbuşanu, Anastasia Dumitru, Mihaela Cojocaru, Nicole Pottier, Paraschiv Mara
Am putea cita și comenta și alte poeme reprezentative ale celor din primul eșalon de autori ai cărții, celebrând cele patru știute anotimpuri (de fapt, în haiku sunt cinci, al cincilea fiind cel sacru, de sfârșit și de început de an): Cezar-Florin Ciobîcă, Șerban Codrin, Vasile Cojocaru, Olga Duțu, Victoria Fonari, Nicoleta Gaiginschi, Gabriela Gențiana Groza, Yusuke Miyake-Japonia (”Bulboana/ își înghite propria poziție/ și dispare”.), Vasile Moldovan, Victoria Fătu Nalațiu, Ecaterina Neagoe, Radu Patrichi (Vă rog comentați dumneavoastră/ temă pentru acasa cititorilor:” Ieșind din adăpost/ câinele se-oprește-/ prima ninsoare.”), Alexandru Pătrulescu, Ozar Pelin-Turcia, Virginia Popescu (Premiul I), Julia Ralia, Paula Romanescu, Gina Stanciu (A doua temă pentru comentariul cititorilor mei: ”Prima zi din an-/ călcate în picioare/ boabele de vâsc”.), Constantin Stroe (A treia temă pentru comentariu: ”Ovidiu adoarme/ în recitalul mării-/ valuri la mal”.), Maria Tirenescu, Daniela Varvara, Laura Văceanu, Gabriela Vlad, LucianaVladimir, Gianina Aurelia Zegreanu. În ce privește juriul pentru concurenții adulți, acesta a cuprins pe Nicole Pottier, Maria Grigoriu, Vasile Moldovan și Alexandru Pătrulescu- autori de haiku, iar pentru concurenții mai mici, din profesorii-autori:Vasile Conioși Mestreanu, Camelia Suciu,Gianina Zegreanu, Ramona Călin, sub președinția scriitoarei Daniela Varvara.
Tuturor haijinilor și îndrăgostiților de haiku: LA MULȚI ANI!
A scris Florin Grigoriu, haijin modest, dar, să se știe răspunsul la întrebarea ”Cine ești dumneata, să scrii despre mine?”, autorul volumului FILE DIN ISTORIA HAIKUULUI ROMÂNESC, 562 de pagini, 2017.
(Mulţumesc, dlui Grigoriu Florin pentru comentariu!
Felicitări autorilor: Nicole Pottier, Laura Vaceanu!

Niciun comentariu: