Se împlinesc 90 de ani de la naşterea lui IULIAN ANTONESCU, ctitor şi deschizător de drumuri în muzeografia şi arheologia băcăuană.
În data de 26 iulie 1932, se năştea la Piatra Neamţ, Iulian Antonescu, primul director al instituţiei noastre. *
Iulian Antonescu a impresionat în varii domenii, de la istoriografie, la arheologie sau muzeologie, a fost un apărător al monumentelor istorice şi unul dintre cei mai mari susţinători al înfiinţării „muzeelor urbanistice”. A făcut traduceri remarcabile din poezia medievală europeană şi orientală, a fost un orator de excepţie, unul din ctitorii învăţământului superior băcăuan, fondatorul revistei Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, intitulată sugestiv CARPICA şi a fost, aşa cum menţionam anterior, primul director al muzeului din Bacău
Deosebit de important, de reamintit acum si mereu, este faptul că, în postumitate, (aşa cum spunea prof.dr.Ioan Mitea), i s-a împlinit una dintre marile dorinţi şi anume contrucţia celor două clădiri pentru muzeele de istorie şi ştiinţele naturale. Clădirea din str. 9 Mai, nr. 7 este o clădire nouă, inaugurată în anul 1996, acest fapt datorându-se demersurilor și insistențelor repetate ale domnului Viorel Căpitanu, dealtfel unul dintre prietenii şi colaboratorii lui Iulian Antonescu.
Muzeologia băcăuană debutează în anul 1957 când se înfiinţează primul muzeu regional, director fiind numit Iulian Antonescu, absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, promoţia 1956.La 1 aprilie a.c, am sărbătorit 65 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie din Bacău (actualmente Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”).
Din anul 1959, muzeul a activat cu trei secţii: istorie, ştiinţele naturii şi artă. În anul 1960 i s-a atribuit o clădire monumentală în Parcul Libertăţii, azi Parcul Cancicov, care însă a fost demolată după 10 ani. În anul 1990, Complexul Muzeal Județean Bacău se împarte în trei entități jurifice: Muzeul Județean de Istorie, Muzeul Județean de Științele Naturii și Muzeul Judeţean de Artă și Etnografie – care, în anul 1996, se va împărți în două instituţii de sine stătătoare: Muzeul Judeţean de Artă şi Muzeul Judeţean de Etnografie. În anul 1999 aceste două instituţii se reunesc; din anul 2003 are loc unirea și cu Muzeul Județean de Istorie, rezultând astfel intituția Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău din strada 9 Mai, nr 7.Încă din 1991, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă îi poartă numele ( azi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău).
Un rol important, în perpetuarea memoriei lui Iulian Antonescu l-a avut Fundaţia Cultural-Ştiinţifică ce-i poartă numele, înfiinţată la 21 martie 2ooo. Preşedinte de onoare este dna Eugenia Antonescu şi preşedinte executiv Vilică Munteanu (primul preşedinte executiv fiind prof.dr. Ioan Mitrea). La iniţiativa fundaţiei menţionate, Consiliul Local al municipiului Bacău, în mai 2002, i-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Bacău. O alee din zona centrală a oraşului poartă numele de „Aleea Iulian Antonescu” iar la sediul Complexului Muzeal Bacău care-i poartă numele, există o expoziţie permanentă „Sala memorială Iulian Antonescu” cu obiecte si valori partimoniale donate de Eugenia Antonescu, sotia acestuia.
La 14 ianuarie 2011, conducerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ a organizat o activitate de comemorare a lui Iulian Antonescu, la 20 de ani de postumitate a fost lansat volumul „Nelinişti medievale”, cuprinzând traduceri aparţinând lui Iulian Antonescu din poezia medievală, cele mai multe dintre acestea văzând acum, pentru prima dată, lumina tiparului iar în 15 ianuarie, familia a organizat la mormântul lui Iulian Antonescu, din cimitirul „Eternitatea” („Borzoghean”) din Piatra Neamţ o slujbă de pomenire.
Mai apoi, în 22 ianuarie 2011, la Biserica Precista din Bacău în preajma căreia Iulian Antonescu prin cercetări arheologice sistematice, a descoperit ruinile Curţii Domneşti, Fundaţia Cultural-Ştiinţifică „Iulian Antonescu”, a organizat „Slujba parastasului prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la trecerea la cele veşnice a Profesorului Iulian Antonescu”.
Cel puţin de către noi, cei care ne-am pus în slujba zeiţei Clio şi lucrăm într-un muzeu, în Bacău, Iulian Antonescu nu este si nu va fi uitat. Cel puțin așa s-ar cuveni.
„El ramâne un brav înaintemergator, un model si îndemn pentru cei de azi si cei ce vor veni dupa noi. Datoria noastră este aceea de a nu-l uita, de a-i continua opera, legându-l astfel temeinic de actualitatea vie” (Ioan Mitrea).
Spre aducere aminte, tabloul lui Iulian Antonescu realizat de Dan Hatmanu, apare luna aceasta pe coperta revistei "Plumb" nr 184/iulie 2022.
Mulţumim dlui Ioan Prajisteanu pentru înţelegere şi colaborare!
PERSONAL AND NON PERSONAL MATTERS -“LOVE ALL, TRUST A FEW, DO WRONG TO NONE" Evenimente culturale, poezie, memorialistică, personalităţi, istorie, memorii, emoții, povești, senryu, haiku, articole de presă, simpozioane, promovare culturală, muzee, semne şi însemne, zodiac, vernisaje, proiecte, reviste, gânduri, idei, muzică, stări, atitudini, impresii, parenting, amintiri, diverse - “PER ASPERA AD ASTRA"
marți, 26 iulie 2022
90 de ani de la naşterea lui Iulian Antonescu, ctitor şi deschizător de drumuri în muzeografia şi arheologia băcăuană
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu