Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 21 iulie 2022

IN MEMORIAM -5 ani de la moartea profesorului IOAN MITREA

     Se împlinesc, astăzi, cinci ani de  moartea  istoricului si arheologului de mare prestigiu, prof.dr.IOAN MITREA.

   Ioan Mitrea (4 apr. 1937, Căciuleşti, com. Girov, jud. Neamţ – 21 iul. 2017, Bacău), fost director al Muzeului Judeţean de Istorie Bacău.

A urmat Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii “Al.I. Cuza” din Iaşi, secţia Istoria Românilor participând încă din studenţie la cercetările arheologice  de la Bâtca Doamnei.Pasiunea pentru arheologie l-a urmat dealfel toată viaţă.

Termină studiile universitare ca şef de promoţie şi este repartizat direct în învăţământul superior, la Facultatea de Istorie-Geografie, de la Institutul Pedagogic din Iaşi, facultate transferată, în 1964, la Institutul de 3 ani din Bacău.

Practic din acel moment  destinul său se leagă definitiv  de Bacău, desfăşurând aici  o bogată activitate universitară, îndeplinind şi funcţii de conducere, ca prodecan şi apoi decan al facultăţii, de  cercetare arheologică, împreună cu Iulian Antonescu.

Facultatea de Istorie-Geografie din Bacău este închisă brusc în anul 1975, astfel că după un an la catedră, la Liceul “Bacovia”, devine timp de un deceniu director al Muzeului de Istorie şi Artă.

În anul 1968  se înscrie la doctorat la Universitatea Bucureşti, sub îndrumarea prof.univ.dr.doc. Ion Nestor şi îşi susţine teza în anul 1979 după mai bine de 10 ani de muncă asiduă.

Devine colaborator la numeroase reviste şi publicaţii de specialitate, printre care şi la “Carpica”, revista editată de instituţia noastră şi  înfiinţată de Iulian Antonescu, în anul 1968, la care a fost redactor responsabil la mai multe numere. Din 1985 revine la catedra de la Liceul “Bacovia”, unde a funcţionat până în anul 2006.

 A fost preşedintele Filialei Bacău a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România mai bine de 40 de ani, iar din 2011 a fost preşedinte onorific, a fost preşedinte al Filialei Uniunii Vatra Românescă, membru al Diviziei de Istorie a Ştiinţei a Academiei Române, preşedinte executive  al Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice “Iulian Antonescu”,  Cetăţean de onoare al comunei Girov-Neamţ şi al municipiului Bacău, în acelaşi timp fiind recompensat cu numeroase distincţii , ordine şi premii: Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, Premiul “A.D. Xenopol”, “Eudoxiu Hurmuzaki, al Academiei Române, Premiul “Gh.I Brătianu” etc

   În anul 2022 a fondat revista  sa de suflet,  “Zargidava”, Editată de Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Bacău şi Fundaţia Cultural – Ştiinţifică “Iulian Antonescu”.

   Alături de alți mari OAMENI care au înnobilat instituţia noastră,  IOAN MITREA străluceşte şi el de dincolo.

Să nu-l uităm!



 

Niciun comentariu: