“Jucăriile copilăriei de altădată” expoziţia care a adus la muzeu foarte mulţi vizitatori de toate vârstele dar mai ales o extrem de bună receptivitate şi multă bucurie tuturor celor care ne-au trecut pragul.
Prin urmare şi mie, om de muzeu, absolvent şi de muzeologie şi organizator al acestei expoziţii alături de prietenii mei Cristian şi Mihaill Dumitru, mi-a adus confirmarea lucrului bine făcut şi receptat pe măsură. Asta înseamnă că ceea ce am învăţat de la extraordinarii profesori pe care i-am avut (Dumitru Boghian, Nicolae Ursulescu, Mihai Lazăr, Radu Florescu şi toţi ceilalţi) şi am şi pus în practică, a funcţionat. Este important ca muzeul să îşi cunoască publicul, să ştie ce nevoi, interese şi dorinţe are acesta şi să ţină seama de ele în proiectele sale, într-un cuvânt să îşi cunoască publicul. Iar când organizezi o expoziţie care este primită atât de bine înseamnă că ţi-ai atins pe deplin scopul.
Grigore Antipa spunea că muzeele trebuie să corespundă interesului publicului larg și capacităţii de înţelegere a acestuia. De asemenea, atrăgea atenţia şi asupra pieselor expuse, deoarece unele dintre colecţiile știinţifice nu pot fi înţelese de public, prin urmare expunerea lor și abordarea rigidă a expunerii este o “piedica serioasă” pentru vizitatori, pentru petrecere profitabilă a timpului în muzeu.Altfel spus, la amenajarea unui muzeu trebuie să se ţină cont de principii pedagogice.
În cadrul acestei expoziţii au fost expuse atunci, peste 500 de piese specific perioadei 1920-1990 din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor Bucureşti, unele dintre ele cu o valoare deosebită.
Chiar dacă unii dintre vizitatorii care ne-au trecut atunci pragul erau trecuţi de multă vreme de vârsta copilăriei, nu au rămas indiferenţi văzând jucăriile expuse care le-au bucurat ochii şi inimile şi cu ajutorul cărora au retrăit pentru un timp, clipele minunate ale copilăriei.
Nu l-am uitat nici pe colegul Ovidiu Boldur care m-a ajutat la modul cât se poate de concret în acest demers, în toate etapele sale.Şi acum, mulţumiri fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru fără de care această expoziţie nu ar fi putut avea loc.
Un proiect frumos care a dus şi la o prietenie frumoasă, de care sunt mândră.Mult succes în tot ceea ce faceţi, Cristian şi Mihail Dumitru!
Interesul, dragostea, respectul și bucuria vizitatorilor sunt reflectate și în zecile de mesaje pe care ni le-au lăsat în caietul de expoziţie. Unele dintre ele le le veţi regăsi aici. Sunt şi câteva imagini surprinse în timpul vernisajului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu