Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

miercuri, 26 iulie 2023

Să nu uităm!

91 de ani de la naşterea lui IULIAN ANTONESCU (n. la 26 iulie 1932 la Piatra Neamţ), ctitor al muzeului nostru, celui care îi datorăm cu toţii, neuitarea.
Recent, mai exact la sfârşitul săptămânii trecute, o slujbă de pomenire a lui Iulian Antonescu a avut loc la Biserica Kretzulescu din capitală, sub îngrijirea doamnei Eugenia Antonescu.
Muzeologia băcăuană debutează în anul 1957, când se înfiinţează primul muzeu regional, director fiind numit Iulian Antonescu, absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, promoţia 1956.
Cu toate greutăţile întâmpinate la început de drum, datorită tenacităţii sale extraordinare, a priceperii, a OMENIEI, a disponibilităţii şi puterii de convingere, a pus bazele unui patrimoniu (prin demararea unor ample campanii de cercetare), apoi a făcut rost de un spaţiu adecvat şi a adus personal de specialitate.
."Pentru Iulian Antonescu, importantă era şi partea ascunsă a muzeelor, oamenii şi obiectele adăpostite în depozitele pe care a încercat să le pună în valoare şi să le dea aura ce li se cuvine." (Domniţa Hordilă)
Un exemplu demn de urmat pentru cei de astăzi!!!
Rolul cel mai important în perpetuarea memoriei lui Iulian Antonescu l-a avut şi îl are Fundaţia Cultural-Ştiinţifică ce-i poartă numele, înfiinţată la 21 martie 2000. Preşedinte de onoare al acesteia este dna Eugenia Antonescu (soţia lui Iulian Antonescu) iar preşedinte executiv – Vilică Munteanu (primul preşedinte executiv fiind prof. dr. Ioan Mitrea). La iniţiativa fundaţiei menţionate, Consiliul Local al Municipiului Bacău, în mai 2002, i-a acordat post-mortem, titlul de "Cetăţean de onoare al oraşului Bacău". O alee din zona centrală a oraşului a fost numită „Aleea Iulian Antonescu”, iar la sediul Complexului Muzeal Bacău, care-i poartă numele, există o expoziţie permanentă – „Sala memorială Iulian Antonescu”, cu obiecte si valori patrimoniale, donate de Eugenia Antonescu, soţia acestuia. Cel puţin pentru noi, cei care ne-am pus în slujba zeiţei Clio şi lucrăm într-un muzeu, în Bacău, – şi asta datorită lui Iulian Antonescu – numele lui nu este si nu va fi uitat.
„El rămâne un brav înaintemergător, un model și îndemn pentru cei de azi și cei ce vor veni după noi. Datoria noastră este aceea de a nu-l uita, de a-i continua opera, legându-l astfel temeinic de actualitatea vie” (Ioan Mitrea).
"Iulian Antonescu.O viaţă dăruită istoriei şi muzeografiei."
https://www.youtube.com/watch?v=2IdUcyR-h0o


Niciun comentariu: