Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

duminică, 23 iulie 2023

SOS PATRIMONIU

Ce mi-ar fi spus domnul AUREL MOLDOVEANU astăzi?
Pentru un om de muzeu, muzeograf, restaurator, conservator, nimic nu poate şi NU TREBUIE să fie mai important decât PATRIMONIUL MUZEAL!!! DE LUAT AMINTE!
Aurel Moldoveanu a fost un permanent luptător în slujba salvării si protejării patrimoniului muzeal. Un "..fondator de sistem - cel al conservării patrimoniului cultural - bucurându-se de un imens prestigiu profesional. În peste o jumătate de veac, Aurel Moldoveanu a dobândit aura unui magistru, iniţiind şi consolidând o şcoală naţională de conservare-restaurare de la care se revendică specialiştii din ţara noastră."( Ioan Opriş).
Generații de conservatori, restauratori, investigatori, muzeografi, îşi amintesc cu siguranţă cursurile de specializare din Dorobanţi, de severitatea justificată, de dedicaţia şi munca neobosită a domniei sale în vederea protejării patrimoniului muzeal. Neobosit, regreta că nu putut face şi mai mult de atât şi asta nu din cauza domniei sale, ci tot din cauza factorului uman.
"Regret că s-a ales praful de încercările mele de a pune patrimoniul naţional la adăpost de furia mediului, natural, deopotrivă de cel uman, mult mai vinovat de degradarea care are loc în prezent. Insidioasă, nimeni nu o poate zări, dar foarte reală. Când se vor sezisa şi cei care nu văd nimic, va fi prea târziu. Ei, ce mai contează că rămânem fără mărturiile trecutului nostru? Mai are ceva valoare azi? This is the question!" (Aurel Moldoveanu)


Niciun comentariu: