PERSONAL AND NON PERSONAL MATTERS -“LOVE ALL, TRUST A FEW, DO WRONG TO NONE" Evenimente culturale, poezie, memorialistică, personalităţi, istorie, memorii, emoții, povești, senryu, haiku, articole de presă, simpozioane, promovare culturală, muzee, semne şi însemne, zodiac, vernisaje, proiecte, reviste, gânduri, idei, muzică, stări, atitudini, impresii, parenting, amintiri, diverse - “PER ASPERA AD ASTRA"
marți, 30 aprilie 2024
luni, 29 aprilie 2024
În revista "Banchetul", nr 97-98-99
Prezentă cu cinci poeme haiku în numerele 97-98-99 (ianuarie, februarie, martie), 2024 ale Revistei ,,Banchetul", la rubrica "Japonerii", editată la Petroșani, sub egida Uniunii Scriitorilor din România.
Mulțumiri pentru selecţie poetei Andreea Maftei şi editorului Dumitru Velea pentru găzduirea paginilor cu poeme de sorginte niponă
sâmbătă, 27 aprilie 2024
vineri, 26 aprilie 2024
joi, 25 aprilie 2024
ITINERAREA EXPOZIŢIE "100 DE ANI DE ISTORIE REFLECTATĂ ÎN ORACOLE ŞI CAIETE DE AMINTIRI"
ITINERARE EXPOZIŢIE
Ca urmare a parteneriatului dintre Complexul Muzeal „Iulian Antonescu" Bacău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti,
Expoziţia „100 DE ANI DE ISTORIE REFLECTATĂ ÎN ORACOLE ȘI CAIETE DE AMINTIRI", concepută şi vernisată pentru prima dată de către instituția noastră în data de 18 noiembrie 2021, a fost itinerată, poposind de această dată la Ploieşti.
Expoziţia a fost vernisată miercuri, 24 aprilie, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova Ploieşti din str Toma Caragiu nr 10 şi va putea fi vizitată până în luna iunie.
Mulţumirile noastre se îndreaptă către minunatele gazde, dl manager Mihai DUMITRACHE, dna Irina VOINESCU, dna Liliana PETREA şef serviciu Patrimoniu, dna director economic şi către întregul colectiv al instituţiei.
Mulţumiri colaboratorilor şi prietenilor mei Cristian şi Mihail DUMITRU, Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti, deţinătorii acestor obiecte (parte a unei colecţii particulare impresionante de peste 100 de mii de obiecte de toate felurile) fără de care această itinerare nu ar fi putut avea loc.
Şi nu în ultimul rînd, mulţumim presei din Ploieşti care a făcut cunoscut evenimentul nostru şi care a fost prezentă şi la vernisajul expoziţiei.
Expoziția cuprinde oracole , caiete de amintiri din intervalul 1880-1980 și obiecte școlare care fac parte din colecția particulară Cristian și Mihail Dumitru, Asociația Muzeul Jucăriilor București.
Vernisajul expoziţiei a fost unul de succes iar noi ne exprimăm speranța ca această expoziţie să reprezinte doar începutul unei fructuoase colaborări.
Prin aceste colaborări cu diferite instituţii sau organizaţii, privind derularea unor proiecte culturale (inclusiv sub forma unor expoziţii temporare), Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” ţinteşte către noi formule de parteneriat, continuând în același timp relațiile mai vechi ori prefigurând altele în viitor.
Curator al expoziţiei: Mihaela BĂBUŞANU, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău
Amosnews
Vernisajul expoziţiei temporare "100 de ani de istorie reflectată în oracole şi caiete de amintiri" -
Istoria din suflet. Oracole și caiete de amintiri vor fi expuse, de miercuri, la Ploiești
La Ploiești, expoziție de oracole și caiete de amintiri din perioada http://www.amosnews.ro/vernisajul-expozitiei-temporare.../
Vernisajul expoziţiei temporare "100 de ani de istorie reflectată în oracole şi caiete de amintiri" -
Oracolele altor timpuri vin sa-si spuna povestea la Ploiesti -
Miercuri, 24 Aprilie, ora 11
Un parteneriat între Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău şi Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti
În urma mai multor propuneri de itinerare a expoziţiei “100 DE ANI ISTORIE REFLECTATĂ ÎN ORACOLE ŞI CAIETE DE AMINTIRI” şi a colaborării strânse cu domnii Cristian şi Mihail DUMITRU, Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti, suntem în măsură să anunţăm concretizarea primei propuneri de itinerare la Ploieşti, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.
Vernisajul va avea loc miercuri, 24 APRILIE 2024, ora 11, la Ploieşti, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova din strada Toma Caragiu, nr.10.
Expoziția cuprinde oracole, caiete de amintiri din intervalul 1880-1980 şi alte obiecte școlare care fac parte din colecția particulară Cristian și Mihai Dumitru, Asociația Muzeul Jucăriilor București, şi a fost vernisată pentru prima dată la sediul central al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău, în data de 18 noiembrie 2021.
Mulțumesc pentru colaborare și prietenie, Cristian și Mihail Dumitru!
Mulțumiri pentru găzduire și colaborare gazdelor noastre, Muzeul de Istorie și Arheologie, domnului director Mihai Dumitrache, dnei Irina Voinescu și întregului.colectiv al instituției.
luni, 22 aprilie 2024
🌍💙 💚"EDUCAŢIA VERDE ŞI EDUCAŢIA ALBASTRĂ PENTRU O PLANETĂ PRIELNICĂ"
Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău, se alătură acţiunilor organizate la nivel local, naţional şi internaţional cu prilejul "Zilei Pămîntului".
În fiecare an, pe data de 22 aprilie, Planeta noastră este sărbătorită în cadrul Zilei Planetei Pământ. Evenimentul a fost iniţiat în anul 1970 în SUA dar începând cu anul1990, evenimentul a devenit unul global. Deși este numită în principal Ziua Pământului, Organizația Națiunilor Unite a numit evenimentul în 2009 Ziua Internațională a Mamei Pământ. Începând aşadar cu anul 2009, a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite, expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.
Tema pentru Ziua Pământului 2024 „Planeta vs Plastic” atrage atenţia asupra faptului că tone de plastic sufocă planeta, în timp ce procesul de reciclare este infim
O zi in care trebuie să sărbătorim natura, verdele plantelor şi albastrul apelor, al cerului, florile, păsările şi tot ceea ce ne înconjoară dar este şi o modalitate de a atrage atenția asupra riscurilor la care este supusă planeta și de a iniția campanii de conștientizare asupra importanței protejării mediului înconjurător.
Alături de copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 Bacău, structură a Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Bacău, cu prilejul Zilei Pământului, în cadrul în cadrul activităților dedicate Programului Național Săptămâna verde, am desfăşurat activitatea cu titlul "EDUCAŢIA VERDE ŞI EDUCAŢIA ALBASTRĂ PENTRU O PLANETĂ PRIELNICĂ" .
Am adus magia pădurii, a mărilor, a oceanelor, a castelelor de nisip şi a tuturor vieţuitoarelor terestre şi marine direct în Grupa Mare A, sub atenta îndrumare a doamnelor prof. înv. preşcolar Mariana Nicoleta TUDOR şi Otilia Any Mary NOVAC.
Curiozitatea şi încântarea ne dau speranţa că ei pot înțelege că anumite comportamente ale omului pot distruge ceea ce ne este mai drag – Pământul, casa noastră a tuturor.
Atelierul interactiv desfăşurat cu acest prilej, poezia, muzica, desenul, jocurile de mişcare, au avut rolul de a sădi în mintea și inima copiilor importanţa unei atitudini corecte faţă de natură, de mediu, de mare, de planetă.
Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către ONG Mare Nostrum Constanţa pentru instruire, materiale informative şi ajutor în implementarea activităţilor dar şi pentru diplomele oferite copiilor şi cadrelor didactice cu acest prilej.
„EDUCAŢIA VERDE ŞI EDUCAŢIA ALBASTRĂ PENTRU O PLANETĂ PRIELNICĂ", activitatea desfăşurată astăzi, a fost una deopotrivă creativă dar şi de conştientizare. Copiii au învățat cum pot proteja Planeta și care sunt factorii care influențează îmbolnăvirea Pământului. Acesta a fost totodată, modul prin care cei mici au ales să-i arate Pământului cât de important este pentru ei şi pentru noi toți şi cât de mult trebuie să îl iubim, protejăm și respectăm pentru a avea o viață sănătoasă.
A fost o sărbătoare frumoasă a Pământului, căruia îi dorim să fie sănătos şi îngăduitor cu noi.
Coordonator, Mihaela BĂBUŞANU
sâmbătă, 20 aprilie 2024
Prezentă în antologia "Dincolo de Retină-Haiku", martie 2024, Editura "Izvorul Cuvântului", Bucureşti
Nu prea am reuşit să ţin pasul cu lucrurile bune care s-au întâmplat şi mulţumirile pe care ar fi trebuit să le adresez unora sau altora, oameni care au contribuit într-un fel sau altul în concretizarea anumitor întâmplări, proiecte, planuri, aşa că încep să recuperez uşor -uşor, începând de astăzi.
Episodul 1
Sunt prezentă în antologia "Dincolo de Retină-Haiku", Editura Izvorul Cuvântului, Bucureşti, martie 2024. Mulţumiri Maria Oprea&Andreea Maftei pentru oportunitate şi tot efortul depus în realizarea acestui volum.
Episodul 1
Sunt prezentă în antologia "Dincolo de Retină-Haiku", Editura Izvorul Cuvântului, Bucureşti, martie 2024. Mulţumiri Maria Oprea&Andreea Maftei pentru oportunitate şi tot efortul depus în realizarea acestui volum.
vineri, 19 aprilie 2024
💙🌏💚În onoarea Zilei Pământului, din recunoștință și respect față de natură
Luni, 22 aprilie, cu prilejul Zilei Pământului, în cadrul "Săptămâna verde", se va desfășura activitatea „EDUCAȚIA VERDE ȘI EDUCAȚIA ALBASTRĂ , PENTRU O PLANETĂ PRIELNICĂ".
Activitatea va fi susținută în parteneriat cu Grupa mare A din cadrul Grădiniţei cu program prelungit nr. 23 Bacău, structură a Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Bacău și ONG Mare Nostrum Constanța.
Activitatea va fi susținută în parteneriat cu Grupa mare A din cadrul Grădiniţei cu program prelungit nr. 23 Bacău, structură a Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Bacău și ONG Mare Nostrum Constanța.
joi, 18 aprilie 2024
✨🍀✨ "Și mai vroiesc de s-ar putea/ și mai vroiesc/ cu cea mai îndepărtată de stea/ să vorbesc".
"Dragule, caută şi te însoţeşte ca să nu rămâi prea singur.
Vei vedea şi tu, atunci când vei iubi, cine îţi va fi soaţa,
aşa cum arborele cel mare, pe timpul soarelui în toi,
vede care îi este umbra.
Pe timp de durere, lasă-te singur ţie.
Şi cerul se acoperă cu nori când plouă.
Numai când ninge, ninsoarea e umbra de la stele.
Dar atunci, dragule, e foarte frig şi chiar ceea ce este
frumos vederii poate să ţină loc de cămaşă.
II
Dacă ţi-e foame, caută să nu te mănânci pe tine însuţi
în libera vedere a altora.
Pîndeşte şi tu sărbătorile.
Orice sărbătoare este masa pe care cel care a învins îl
mănâncă, în talgere de aur, pe cel învins.
Fii atent : tot ceea ce există are o sărbătoare a sa.
Iar tot ceea ce există aproape că nu are loc de ceea ce
există unde să se sărbătorească pe sine.
Fii cuviincios şi vei fi invitat şi tu la masă.
E bine să fii invitatul caprelor.
E şi mai bine să fii invitatul cailor.
Dacă-ţi este foarte foame, şi eşti în stare să vorbeşti
cu dreptate şi leneş; ai putea să fii invitatul pietrelor
la masa tăcerii de piatră.
Dar cel mai bine ar f i să poţi să f ii, mosafirul
Zeului.
III
Dragule, dacă te opreşte oricine altcineva din mersul
tău, sau din somnul tău, ca să te întrebe, cu sărut
sau cu urlet, cine eşti, tu nu-i răspunde pentru că nu
ştii cine eşti şi pentru că cel ce te întreabă îngrozitoarea întrebare "cine eşti ?" te întreabă cu gând
ascuns să te piardă.
Te întreabă cu gând de batjocură şi smintit că ai putea
să ştii cine eşti şi să-i răspunzi cine eşti ;
şi răspunzându-i cine eşti tu, dragule, să-l faci pe
el să se prăpădească de un venin râzând şi de o înălţime
străină.
Şi în hohote, - cine eşti, ştiindu-te, să nu mai poţi să fii.
Deci taci din gură când nu ai ce spune !
IV
Stând pe lângă foc, de vei simţi un oarecare lucru, un
fel de sorbitură că te mişcă şi te trage din loc ;
dacă te cade o încetinire de zile ;
şi dacă fierbinţeala mare ţi se arată ca şi cum te-ai
vedea pe însuţi tine de la o depărtare arsă ;
dacă o spaimă moale cu coarne de melc te călătoreşte
cu dureroasă atingere prin mădularele trupului că ai
putea după somn, aidoma zilei de ieri, să te trezeşti
şi mâine ;
dacă tăierea şi scoaterea maţelor mielului te doare
în pântecul tău numai gândind-o că se întâmplă ;
dacă ruperea stelei în două şi ruperea cifrei unu în şapte
îţi străbat creierul cu sfâşietoare lumină ;
dacă taina sfântă a trădării te cumpără pe un ochi triunghiular în frunte ;
dacă limbii tale i se face gust de Făt-Frumos
cu jugulara ruptă ;
dacă nu-ţi smulgi ochii tu însuţi înfiorat de vedere ;
dacă nu-ţi astupi urechile cu două stele ;
dacă refuzi jertfa de un miros plăcut,
dragule,
lasă-te prădat de melancolie
şi lasă-te
jefuit de tristeţe
Stai tu melancolic, dragule,
stai tu melancolic
Melancolia nu se petrece şi nu se mişcă,
melancolia se stă
Stai tu.
V
Ce n-am făcut eu, măcar tu să faci
Ce am trăit eu, - prea mult este
aşa că-ţi ajunge şi ţie
să ai de dat
în stânga şi în dreapta.
Nu mă întreba pentru că nu ştiu să-ţi spun
nimic despre stânga soarelui
şi nimic despre dreapta lunii
Dragule, aşează-te şi tu cum poţi mai bine
cu spinarea pe o oră mai fericită
Ce crezi tu că ti-e dreapta ?
Dacă eşti în stare să-i porunceşti
ea chiar îţi va fi dreapta
Stânga, pe dânsa, trebuie ţumai să o iubeşti,
Ea eşti chiar tu şi dacă o iubeşti
te va sluji ca o roabă.
VI
Despre fericire, dragule, nu pot să-ţi spun decât
foarte puţine cuvinte,
bunăoară :
cel mai miraculos fapt al existenţei
este faptul că este
De aceea,
dorinţa fierbinte de a fi fericit
este legitimă şi miraculoasă.
Ar fi absurd ca existenţa să fie absurdă.
Caută, dragule să fii fericit
cât timp eşti tu de faţă,
cât timp vei avea faţă ;
fereşte-te vreodată să porţi mască ;
nenorocul te recunoaşte
chiar înainte de a te naşte.
VII
Dormi cât mai puţin cu putinţă,
visează cât mai mult cu putinţă.
VIII
Ceea ce există, este.
Frumos luceşte masculul
din neputinţa de a naşte.
Dacă nu poţi luci, dragule, cântă.
Dacă nu poţi cânta, dragule,
varsă sânge.
De născut, dragule, naşte numai cosmosul.
Caută şi fă rost de scutece, dragule !
IX
Nu te grăbi să alergi.
Stai locului !
Chiar şi miezul fierului
curge leneş prin lăuntrul fierului.
Uită-te la fier şi aseamănă-te lui.
X
Şi acum, dragule, am să te învăţ
ce trebuie să faci
când n-ai să mai poti să fii
Spală-te şi curăţeşte-te ?
Păsării Phoenix nu-i plac
hoiturile şi murdăriile !
XI
Dragule, nu mă uita
ca să nu te uite,
la rândul tău, alţii.
Dragule, lasă măcar un cuvânt de-al tău
să-mi fi lespede.
Spune, când spui sunt,
cu gândul dus la mine.
Eu te-am născut pe tine, dragule.
Renaşte-mă tu."
(*învăţăturile cuiva către fiul său)
Vei vedea şi tu, atunci când vei iubi, cine îţi va fi soaţa,
aşa cum arborele cel mare, pe timpul soarelui în toi,
vede care îi este umbra.
Pe timp de durere, lasă-te singur ţie.
Şi cerul se acoperă cu nori când plouă.
Numai când ninge, ninsoarea e umbra de la stele.
Dar atunci, dragule, e foarte frig şi chiar ceea ce este
frumos vederii poate să ţină loc de cămaşă.
II
Dacă ţi-e foame, caută să nu te mănânci pe tine însuţi
în libera vedere a altora.
Pîndeşte şi tu sărbătorile.
Orice sărbătoare este masa pe care cel care a învins îl
mănâncă, în talgere de aur, pe cel învins.
Fii atent : tot ceea ce există are o sărbătoare a sa.
Iar tot ceea ce există aproape că nu are loc de ceea ce
există unde să se sărbătorească pe sine.
Fii cuviincios şi vei fi invitat şi tu la masă.
E bine să fii invitatul caprelor.
E şi mai bine să fii invitatul cailor.
Dacă-ţi este foarte foame, şi eşti în stare să vorbeşti
cu dreptate şi leneş; ai putea să fii invitatul pietrelor
la masa tăcerii de piatră.
Dar cel mai bine ar f i să poţi să f ii, mosafirul
Zeului.
III
Dragule, dacă te opreşte oricine altcineva din mersul
tău, sau din somnul tău, ca să te întrebe, cu sărut
sau cu urlet, cine eşti, tu nu-i răspunde pentru că nu
ştii cine eşti şi pentru că cel ce te întreabă îngrozitoarea întrebare "cine eşti ?" te întreabă cu gând
ascuns să te piardă.
Te întreabă cu gând de batjocură şi smintit că ai putea
să ştii cine eşti şi să-i răspunzi cine eşti ;
şi răspunzându-i cine eşti tu, dragule, să-l faci pe
el să se prăpădească de un venin râzând şi de o înălţime
străină.
Şi în hohote, - cine eşti, ştiindu-te, să nu mai poţi să fii.
Deci taci din gură când nu ai ce spune !
IV
Stând pe lângă foc, de vei simţi un oarecare lucru, un
fel de sorbitură că te mişcă şi te trage din loc ;
dacă te cade o încetinire de zile ;
şi dacă fierbinţeala mare ţi se arată ca şi cum te-ai
vedea pe însuţi tine de la o depărtare arsă ;
dacă o spaimă moale cu coarne de melc te călătoreşte
cu dureroasă atingere prin mădularele trupului că ai
putea după somn, aidoma zilei de ieri, să te trezeşti
şi mâine ;
dacă tăierea şi scoaterea maţelor mielului te doare
în pântecul tău numai gândind-o că se întâmplă ;
dacă ruperea stelei în două şi ruperea cifrei unu în şapte
îţi străbat creierul cu sfâşietoare lumină ;
dacă taina sfântă a trădării te cumpără pe un ochi triunghiular în frunte ;
dacă limbii tale i se face gust de Făt-Frumos
cu jugulara ruptă ;
dacă nu-ţi smulgi ochii tu însuţi înfiorat de vedere ;
dacă nu-ţi astupi urechile cu două stele ;
dacă refuzi jertfa de un miros plăcut,
dragule,
lasă-te prădat de melancolie
şi lasă-te
jefuit de tristeţe
Stai tu melancolic, dragule,
stai tu melancolic
Melancolia nu se petrece şi nu se mişcă,
melancolia se stă
Stai tu.
V
Ce n-am făcut eu, măcar tu să faci
Ce am trăit eu, - prea mult este
aşa că-ţi ajunge şi ţie
să ai de dat
în stânga şi în dreapta.
Nu mă întreba pentru că nu ştiu să-ţi spun
nimic despre stânga soarelui
şi nimic despre dreapta lunii
Dragule, aşează-te şi tu cum poţi mai bine
cu spinarea pe o oră mai fericită
Ce crezi tu că ti-e dreapta ?
Dacă eşti în stare să-i porunceşti
ea chiar îţi va fi dreapta
Stânga, pe dânsa, trebuie ţumai să o iubeşti,
Ea eşti chiar tu şi dacă o iubeşti
te va sluji ca o roabă.
VI
Despre fericire, dragule, nu pot să-ţi spun decât
foarte puţine cuvinte,
bunăoară :
cel mai miraculos fapt al existenţei
este faptul că este
De aceea,
dorinţa fierbinte de a fi fericit
este legitimă şi miraculoasă.
Ar fi absurd ca existenţa să fie absurdă.
Caută, dragule să fii fericit
cât timp eşti tu de faţă,
cât timp vei avea faţă ;
fereşte-te vreodată să porţi mască ;
nenorocul te recunoaşte
chiar înainte de a te naşte.
VII
Dormi cât mai puţin cu putinţă,
visează cât mai mult cu putinţă.
VIII
Ceea ce există, este.
Frumos luceşte masculul
din neputinţa de a naşte.
Dacă nu poţi luci, dragule, cântă.
Dacă nu poţi cânta, dragule,
varsă sânge.
De născut, dragule, naşte numai cosmosul.
Caută şi fă rost de scutece, dragule !
IX
Nu te grăbi să alergi.
Stai locului !
Chiar şi miezul fierului
curge leneş prin lăuntrul fierului.
Uită-te la fier şi aseamănă-te lui.
X
Şi acum, dragule, am să te învăţ
ce trebuie să faci
când n-ai să mai poti să fii
Spală-te şi curăţeşte-te ?
Păsării Phoenix nu-i plac
hoiturile şi murdăriile !
XI
Dragule, nu mă uita
ca să nu te uite,
la rândul tău, alţii.
Dragule, lasă măcar un cuvânt de-al tău
să-mi fi lespede.
Spune, când spui sunt,
cu gândul dus la mine.
Eu te-am născut pe tine, dragule.
Renaşte-mă tu."
(*învăţăturile cuiva către fiul său)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)