Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 4 aprilie 2024

🏛 9 ani de la conferinţa ştiinţifică "Omul cucutenian"

Se împlinesc 9 ani de la cea mai frumoasă, interesantă şi incitantă conferinţă ştiinţifică susţinută la instituţia noastră, de către
Conf. univ. dr. habil. Dumitru BOGHIAN şi anume, conferinţa ştiinţifică “OMUL CUCUTENIAN”.
Invitat de seamă, alături de domnul profesor a fost atunci şi prof. dr. Sergiu Constantin Enea.
Am avut privilegiul de a iniţia şi coordona acest eveniment cu mare emoţie, asta şi pentru că am avut onoarea de a fi studenta domnului profesor. Mi-au fost alături atunci prof.dr. Sergiu Constantin Enea, colegul meu dr. Anton Coşa, actorul Matei Bogdan care a prezentat un scurt moment artistic în onoarea domnului Boghian.
Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Liceul Teoretic "Ion Neculce" Târgu Frumos (prin prof. dr. Sergiu Constantin Enea) şi Asociaţia Societas Pro Patrimonium, Târgu Frumos.
Un eveniment cultural deosebit în lărgirea orizonturilor cunoaşterii.
Domnul Boghian a menţionat că "putem vorbi de «prezente vieţi de doamne si domniţe» si nu «trecute...!» Să ridicăm «un colţ al voalului» pentru a vedea dincolo de ... marele întuneric" şi s-a întrebat asemeni poetului Nichifor Crainic "unde sunt cei care nu mai sunt? Către ce margini de pământ?"

"Fiecare clipă a acestei conferinţe s-a scurs ca o curgere lină a unui râu limpede şi fiind în imposibilitatea de a surprinde "şuvoaiele" tresărind în drumul lor zglobiu, încercăm a lega măcar "un puzzle" al ideilor rostite de venerabilul Dumitru Boghian, ce a fost ascultat cu mare interes. (declara după încheierea conferinţei jurnalistul Ion Moraru)
Ca şi concluzie, OMUL CUCUTENIAN este pretutindeni, acolo unde se găsesc urmele sale... Marele întuneric continuă să acopere multe lucruri ce rămân încă de descoperit". (Dumitru Boghian)
Mulţumirile de atunci sunt valabile şi acum. Mulţumesc, Sergiu Enea, mulţumesc Anton Coşa, Mihnea Baran, Matei Bogdan, colegilor de la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" lui Curucli Marius pentru filmarea integrală a evenimentului şi doamnei Mărioara Radu pentru susţinere.

Foto: Broşu Constantin
Pentru aceia dintre dumneavoastră care mi-aţi spus sau scris că doriţi să revedeţi conferinţa, postez mai jos link-urile filmărilor: 


Niciun comentariu: