Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

luni, 8 mai 2017

Mara Paraschiv, poeta cu sufletul mereu tânăr.

Joi, 4 mai 2017 ora 17, la sediul USR Filiala Bacău, rolul de gazdă perfectă l-a deţinut scriitoarea Mara Paraschiv, care şi-a lansat volumul “În luntrea nopții”, editura ArtBook, 2017, un volum de haiku, tanka, tangera şi haibun.
Doamna Mara, o prezenţă extrem de elegantă, vivace şi pozitivă, din dragoste şi respect pentru colegi şi iubitorii de literatură prezenţi în număr destul mare la eveniment. Ai spune că lumea în care trăieşte doamna Mara Paraschiv este ca o carte de poezii pentru copii, o lume de poveste, plină de veselie, de frumos şi complet lipsită de griji.
Nu ştiu dacă faptul că Mara Paraschiv s-a remarcat iniţial prin literatura pentru copii şi-a pus cumva amprenta asupra vieţii scriitoarei sau a dat o notă generală trairilor, cert este că pe chipul doamnei Mara Paraschiv nu se văd problemele de sănătate avute până de curând (care au cauzat inclusiv amânarea editării şi lansării acestui volum), nu se văd marile pierderi pe care le-a avut (băiatul şi soţul plecaţi la cele veşnice mult prea devreme şi de prea mult timp), nu se vede lipsa Violetei plecată pe meleaguri îndepărtate. Ai spune că lumea doamnei Mara Paraschiv este ca o carte de poveşti, o lume în care binele învinge întotdeauna.
Revenim la seara lansării… în faţa invitaţilor s-au plasat discret Calistrat Costin (preşedintele USR Filiala Bacău) şi scriitoarele Tincuţa Horonceanu Bernevic şi Cristina Ştefan, cei care au avut de vorbit despre autoare şi volumul lansat.
Prima a vorbit Tincuța Horonceanu Bernevic, despre structura cărții, exemple stilistice şi avut şi consideraţii critice bine punctate. “În luntrea nopţii" este o carte elegantă scoasă la editura AttBook. Este cartea în care poeta Mara Praschiv îşi dăruieşte observaţia fină, tăcera interioară, matură decelare a emoţiei bine camuflate de tehnică, lumina care o înconjoară, universul cotidian care dă formă şi sens vieţii. E o formă de protest împotriva efemerităţii firii umane? Sau mai degrabă o acceptare a firescului ca bază a vieţii. Sunt mici bijuterii aceste haiku-uri, sunt clipe din viaţa poetei pe care le împarte generoasă, cu noi.”
A urmat scriitoarea Cristina Ştefan care, în afara cuvintelor de apreciere, a susţinut-o practic pe autoare la editarea acestui volum, din prezentarea căreia spicuim: “O apariție lirică, la Editura ArtBook, 2017, a Marei Paraschiv are un titlu nocturn, amintindu-ne de trecerea mitologică a Styxului, În luntrea nopții.Un parcurs de înțelepciune, într-o exprimare niponă fiind, un recurs la pasiunea autoarei pentru acest gen literar care în ultima vreme a câștigat teren editorial și în România…..(,…)Volumul Marei Paraschiv, În luntrea nopții, elegant scris, bilingv, cu traduceri în engleză, este dublu relevant artei nipone dar și poeticii românești adaptată rigorilor acestui gen, sunt exerciții de blândețe și de frumusețe a exprimării și a înțelepciunii. Estetica acestor minipoeme constă în acordul delicat dintre simplitatea expresiei și complexitatea sensurilor emanate, o caracteristică unitară a liricii autoarei. Un volum de bun gust, care sperăm să-și încânte cititorii."
Au mai avut aprecieri despre cartea lansată, Cecilia Moldovan, Calistrat Costin şi Sever Bodron.
Rezumând tot ce am aflat, am văzut şi s-a afirmat, putem spune că într-adevăr, volumul “În luntrea nopţii” este o carte elegantă, în ediţie bilingvă (engleză), structurată pe 4 capitole: haiku, tanka, tanrega si hainunuri, înfrumuseţată de câteva foto-haiku-uri (fotografii şi montaje) realizate de către binecunoscutul haijin, Virgina Popescu.
Iată şi două dintre haiku-urile care mi-au atras atenţia:
"Soarele asfinţind
după culmea dealului-
feciori hăulind"
sau 
"Noapte cu stele-
în ciutura fântânii
zbor de licurici".
Prefaţa este scrisă de Laura Văceanu, Preşedinta Societăţii de Haiku din Constanţa: “Autoarea este şi o talentată poetă, cunoscătoare a esteticii poetice nipone, a normelor de scriere haiku, tanka, tanrenga şi haibun. De aceea poemele sale haiku, tanka, tanrenga şi textile sale de haibun sunt demne de luat în seamă de oice critic literar al momentului. Tot Laura Văceanu mai scria în prefaţă, despre peomele tanrenga scrise de autoare în tandem cu dr. Dumitru Radu, cel care a adus practic acest “curent” de sorginte niponă în urbea bacoviană: “Aceste poeme tanrenga pot constitui un model pentru citittorii şi scriitorii interesaţi de lirica japoneză”.
Dăm şi noi un exemplu în acest sens:
“Pacea amiezii-
Din senin vântul
Izbeşte o poartă (Dumitru Radu)
caisul îşi descarcă
agoniseala verii (Mara Paraschiv)

Pe mine m-a impresionat motto-ul ales de scriitoare: 
“Să mori precum ciocârliile
Însetate de miraj
Sau ca prepeliţa trecând mare
Dar să nu trăieşti din tânguieli
Ca un sticlete orbit”
(autor Giuseppe Ungaretti), care consider că i se potriveşte perfect firii ei luptătoare şi pozitive, energice chiar.
După ani de viaţă şi experienţe, ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, mereu dispusă să discute, să asculte, să deprindă; uneori am impresia că doamna Mara nu oboseşte niciodată.
Pentru mine dar şi pentru toţi ceilalţi prezenţi, nu a fost doar o lansare de carte ci chiar o lecţie de viaţă. Căci nu e aşa, trebuie să acceptăm şi să realizăm că fiecare etapă a vietii are farmecul său, sufletul este cel ce nu trebuie să se schimbe vreodată, să rămână mereu tănăr, aşa, ca Mara Paraschiv.

                                                                                                                   Mihaela BĂBUŞANU








Niciun comentariu: