Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 11 octombrie 2022

Simpozinul Naţional "Vasile Pârvan", octombrie 2022

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele Naționale Bacău, a organizat în zilele de 6-7 octombrie 2022, Simpozionul Național „Vasile Pârvan" care a avut următoarea desfăşurare:
Cuvântul de deschidere
Prezentarea “In honorem – Viorel Căpitanu la 90 de ani - Docendo discitur. Viorel Căpitanu – o viață în slujba patrimoniului” (prezentată de dr. Cristinel Plantos)
• Lansări de carte:
- Carpica, vol. LI, 2022 (prezentată de dr. Vasile Diaconu)
- Acta Bacoviensia, nr. XVII, 2022 (prezentată de prof. Vilică Munteanu)
- Arheologie industrială cu ajutorul jetoanelor, 2022 (prezentată de Dorel Bălăiță)
• Vernisajul expoziției de arheologie „Patrimoniul băcăuan între vechi și nou” (prezentată de dr. Lăcrămioara-Elena Istina)
• Colonel Ioan Dogaru - centenarul nașterii (comunicare susținută de Ștefan Dina)
• Vernisajul expoziției foto-documentare din arhiva Muzeului de Etnografie „La început este demultul” (prezentată de Iulian Bucur)
De la ora 15.00 – Lucrări pe secţiuni:
•Secţiunea I: Arheologie
• Secţiunea a II-a: Istorie
• Secţiunea a III-a: Personalități, muzeografie, monumente, medalistică
• Secţiunea a IV-a: Istorie și arhivistică
Alături de noi, cu aceiaşi prezenţă discretă şi acelaşi zâmbet binevoitor, s-a aflat aniversatul zilei, Viorel Căpitanu, prilej de emoţie şi bucurie pentru noi toţi.
Pe lista invitaţilor speciali nu se poate să nu o menţionăm şi pe Eugenia Antonescu, soţia celui care a fost Iulian Antonescu, ctitorul muzeului nostru. De reamintit că dna Eugenia Antonescu a fost un muzeograf remarcabil, şef secţie, dar şi cea care a donat instituţiei noastre obiectele personale care i-au aparţinut lui Iulian Antonescu şi care alcătuiesc astăzi expoziţia permanentă, memorială, cu acelaşi nume.
Mulțumiri tuturor colegilor de la instituţiile similare din ţară precum şi tuturor celorlalţi participanţi, pentru susținerea și participarea la acest eveniment de referință pentru instituţia noastră!






Niciun comentariu: