Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

marți, 25 aprilie 2023

✍️ O mini cronică a evenimentului din 9 martie a.c, semnată Rodica Dascalu, în revista "Plumb" nr 193/aprilie 2023, pag 18.

✍️ O mini cronică a evenimentului din 9 martie a.c, semnată Rodica Dascalu, în  revista "Plumb"  nr 193/aprilie 2023, pag 18.
Vă mulțumesc frumos, dna Rodica! Vă mulțumim!

"Eveniment cultural: Lansare de carte: Mihaela Băbușanu, Semne și însemne/ Signs and marks/ Signes et insignes Expoziție de grafică, Mihnea Baran

 ~Motto: să vezi "cu ochii aceluia care caută și găsește calea de comunicare, Poet-Univers." (Mara Paraschiv)

~9 martie 2023, primăvară, o zi senină. În drum spre Complexul Muzeal "Iulian Antonescu", mă opresc mai întâi în Parcul Cancicov. Pentru câteva clipe percep forfota premergătoare începutului de anotimp. În vitrina Galeriilor de artă "Alfa", observ două afișe atractive care îmi vorbesc despre evenimentele culturale spre care mă îndrept. Lansarea de carte a poetei Mihaela Băbușanu, "Semne și însemne", ediție trilingvă (română, engleză, franceză), Editura MAGIC PRINT, Onești, 2023. 
Prefața volumului aparține scriitoarei Valeria Manta Tăicuțu. "Mihaela Băbușanu (...) preferă "dezvrăjirea", starea de "offline" și ancorarea în real. Apoi, grafica artistului Mihnea Baran, având ca punct de inspirație versuri din poemele Mihaelei.
Pe  parcursul desfășurării evenimentului mi-am dat seama că acest moment a coagulat și alte vibrații creative: muzica, actoria, critica literară... Totul într-un decor menit să te emoționeze, să-ți transmită o stare de reflecție, meditație.
Scriitorii Cristina Ștefan, Petre Isachi și Cornel Galben, o formulă literară autentică de care îmi era dor, au făcut o evaluare obiectivă asupra creației literare a Mihaelei Băbușanu, recent primită în Uniunea Scriitorilor din România. A fost subliniată calitatea sa de promotor cultural, prin organizarea unui festival "Japonia departe-aproape de Bacău" care a adunat câteva ediții având tematici diferite. 
Cartea lansată astăzi, al șaptelea volum de poezie, este inspirată din trăirile proprii, percepute prin strânsa relație a poetei cu micul său univers, familia, dar și cu întreg arborele genealogic, cu natura înconjurătoare.
 La eveniment au fost prezente rude, cadre didactice din satul natal, Băbușa, județul Vaslui, dar și personalități alături de care Mihaela inițiază proiecte deosebite. Și cărora le dă viață cu talent, rigoare, limpezime. Mesajul, mereu același, de bucurie, iubire și apropiere față de ceilalți: cititori, elevi sau vizitatori de fiecare zi ai muzeului de istorie. 
Criticul literar Petre Isachi reliefează ideea, cum orice traducător este el însuși un creator, astfel se poate spune că avem de-a face cu trei cărți de poezie. 
Mihaela Băbușanu în cuvântul ei s-a oprit asupra semnificației titlului, exprimându-și viziunea proprie asupra poeziei. Pe drumul vieții ni se trimit semne de pretutindeni. Să fim atenți, să le descifrăm sensul, să avem ochii interiori deschiși pentru a înțelege și vedea dincolo de aparențe.
Expoziția de grafică a artistului Mihnea Baran a fost interpretată, prin cuvântul său inspirat, de criticul de artă Iulian Bucur, managerul instituției. Care știe atâtea povești de viață, toate pline de culoare și adevăr, încât rămâi impresionat pentru totdeauna ascultându-l. Vorbind despre grafica lui Mihnea Baran, Iulian Bucur ne-a trimis într-o lume a păsărilor, a florilor, o lume în care fiecărui gest îi corespunde o partitură dintr-o melodie ce ne cheamă. Să ne oprim,să facem liniște în interiorul nostru, doar așa vom auzi atingerea, fiorul universului lăuntric.
Cartea Mihaelei Băbușanu ne așteaptă să o descoperim, iar expoziția lui Mihnea din holul instituției mai poate fi vizitată în următoarele două săptămâni.Mulțumesc doamnelor din Asociația Sofi Roz pentru bucuria revederii.Evenimentul mi-a dat ocazia reîntâlnirii cu scriitori și prieteni pe care i-am cunoscut la "Seri literare", Cenaclul literar "George Bacovia", lansări de carte .
În încheiere voi aminti un citat din cronica scriitoarei Mara Paraschiv despre volumul de poezie : "Semne și însemne":„Pentru Mihaela Băbușanu, remarcată și premiată la diverse concursuri naționale și internaționale de lirică japoneză și nu numai, apariția volumului ,,Semne și însemne” face spectacol atât prin însăși denumirea titlului cât și prin apropierea de poemul japonez, văzut cu ochii aceluia care caută și găsește calea de comunicare, Poet-Univers. " 
Mulțumesc pentru invitație!
Felicitări, Mihaela Băbuşanu!
 Felicitări, Mihnea Baran!
Felicitări pentru un eveniment cultural deosebit.
Traducerea volumului:Laura-Elena Dobrin (în engleză)
Florentina Stanciu (în franceză) 

Rodica Dascălu, 9 martie 2023"


Niciun comentariu: