Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

sâmbătă, 30 septembrie 2023

𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 „𝐀𝐜𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐚𝐯𝐢𝐚𝐞 𝐌𝐞𝐫𝐢𝐝𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬”, Ediţia a XLVI-a

Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, a găzduit în perioada 28-29 septembrie 2023, 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 „𝐀𝐜𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐚𝐯𝐢𝐚𝐞 𝐌𝐞𝐫𝐢𝐝𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐬”, Ediţia a XLVI-a.
Deschiderea oficială a fost făcută de către prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
În cadrul festivității de deschidere au fost susținute două comunicări în plen de către prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Filiala Iași a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, și col (r), prof. univ. dr. Petre Otu, de la Universitatea din București.
Cu acest prilej a fost lansat Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis” (nr. XLIII, 2022) și revista instituției, „File culturale vasluiene” (nr. 5 și 6)
Tot în cadrul festivităţii de deschidere, dr. Senica Ţurcanu, Șef secție, Muzeul de Istorie a Moldovei Iaşi, a prezentat volumul „Plastica antropomorfă descoperită în situl cucutenian de la Tăcuta – Dealul Miclea / Paic (2011-2019). Puterea marea lucrurilor mici”, semnată de Dumitru Boghian, Sergiu-Constantin Enea şi Ciprian Cătălin Lazanu. O lucrare valoroasă şi utilă specialiştilor şi nu numai. Este important de reamintit că patrimoniul arheologic descoperit la Tăcuta-Dealul Miclea/Paic, a îmbogățit patrimoniul cultural al muzeului vasluian.
Tot cu ocazia acestui eveniment, au fost vernisate două expoziții. Prima, realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța „Viciu și istorie la Kustenge. Pipe și lulele din colecția muzeului constănțean” şi a doua, „Expresivități plastice în arta momentului”. Expoziția de grafică, sculptură și pictură a fost realizată cu lucrările reprezentative din creația proprie a 10 plasticieni, care au și comunicări științifice în cadrul sesiunii.
𝐶𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑠̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑖𝑓𝑖𝑐𝑒 susţinute joi şi vineri s-au desfăşurat pe secţiunile: Arheologie, Istorie Veche și Medievală , Istorie Modernă și Contemporană, Personalități, Numismatică și Medalistică Etnografie și Artă populară, Secția Pedagogie Muzeală, Artă Modernă și Contemporană românească Conservare – Restaurare La acestea, se adaugă secția de dezbatere Management muzeal, la care au fost prezenți manageri ai muzeelor din țară.
Mulţumirile aşadar dnei director Ramona Mocanu, mulţumiri Palade Ramona, Paula Andreea Nitoi, Albert Gabriel Grecu, Antoniu Marian şi tuturor colegilor de la Vaslui, pe care am uitat să îi menţionez aici, dar care au muncit la concretizarea şi reuşita acestei sesiuni.












Niciun comentariu: