Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

miercuri, 17 iunie 2015

În 15 mai 2015, resortul orei a fost întors la Bacău


    În 15 mai 2015, de la orele 17, a avut loc la Bacău, la sediul central al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din str 9 mai nr7, ediţia a II-a a evenimentului „Japonia departe-aproape de Bacău” şi care a avut  următoarea desfăşurare:
* Expoziţie foto-haiku “Declic în silabe”, ediţia a II-a (fotografii Broşu Constantin, haiku-urile aparţin unui număr de 35 haijini din Bacău şi din ţară care au răspuns pozitiv invitaţiei iniţiatorilor de a crea special pentru acest eveniment)
* Lansare volum de haiku “Femeia bonsai” autor Mihaela Băbuşanu 
* Dans japonez pus
în scenă de o o echipă de dansatoare din cadrul asociaţiei româno-japoneze Himawari din Iaşi, colaboratori în proiectul “Japonia departe-aproape de Bacău”
* Prezentări power point
* Invitaţi speciali Laura Văceanu, preşedinta societăţii de haiku din Constanţa şi dr. Dumitru Radu, băcăuan, unul dintre cei mai apreciaţi haijini.
   Pentru o zi Bacăul a fost astfel centrul haiku-ului românesc, reuşind să aducă  laolaltă o sumă de energii Zen şi să capteze atenţia cunoscătorilor, a iubitorilor de frumos sau a curioşilor.
   În ceea ce priveşte expoziţia foto-haiku „Declic în silabe” aflată de asemeni la ediţia a II-a, ea reprezintă locul de întâlnire între două arte, cadrul în care poezia şi fotografia se completează, se suprapun, se contrazic şi se întrepătrund în acelaşi timp, născând noi sensuri cu fiecare descifrare a versurilor şi a imaginii, atât în ansamblu, cât şi privite, analizate, individual.
  Anul acesta s-au întrunit un număr impresionant de 868 de poeme din care au fost selectate 162, câte 3 pentru fiecare din cele 54 de fotografii. 
Jurizarea a fost făcută de doamna Laura Văceanu, preşedinta Societăţii de Haiku din Constanţa, împreună cu cei trei membri ai echipei de organizatori, Mihaela Băbușanu, Oana Gheorghe și Broșu Constantin. Pentru a fi îndeplinit criteriul de obiectivitate al selecţiei, membrii juriului, participanţi cu poeme în proiect, nu și-au votat propriile poeme, scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie fotohaiku, la un standard cât mai ridicat al acestei arte.A fost votat/selectat poemul (haiku /senryu) ţinând cont de regulile scrierii acestuia şi de „afinitatea„ lui la fotografie şi NU autorul.
Poemele selectate  au făcut parte din cele 54 de fotomontaje fotohaiku ce alcătuiesc expoziţia DECLIC ÎN SILABE – 2015 deschisă publicului până în jurul datei de 15 iunie 2015 în Galeria Hol a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău.
 Şi-au dat concursul haijinii: Ana Olimpia, Corneliu Traian Atanasiu, Mioara Băluță, Ioana Bud, Cezar Florin CIOBÎCĂ, Mihaela Cojocaru Mihaela, Vasile Conioşi-Mesteşanu, Magdalena Dale,Radu DUMITRU, Fratila Genovel-Florentin, Petru Ioan Garda, Tincuţa Horonceanu Bernevic Letitzia Iubu, Juverdeanu Ildiko, Octavian MAREŞ, Ioan Marinescu, Norea Dan, Ocneanu Lenuta Gabriela, Maria Oprea ,Paraschiv Mara, Virginia Popescu, Ade Popovici, Iulia Ralia, Speranta Rubin, Argentina Stanciu, Valeria Tamas, Eduard Tara, Violeta Urdă, Ana URMA, Daniela Varvara Sorin Radu Zaha, Daniela Zglibutiu, Laura Vaceanu, Oana Gheorghe şi Mihaela Băbuşanu.
   În cadrul evenimentului din 15 mai 2015 au vorbit pe rând asistenţei numeroase, prezente la cea de a doua ediţie a evenimentului, Mihaela Băbuşanu care a adresat salutul de bun venit şi a dat citire comunicatului din partea Amabsadei Japoniei, apoi autorul fotografiilor Broşu Constantin care a vorbit foarte pe scurt despre ce anume înseamna foto-haiku şi de unde a plecat ideea, Oana Gheorghe care spus povestea proiectului dar şi a echipei de proiect, cum a început totul, cum au evoluat lucrurile şi care nu face altceva decât să certifice motto-ul ales de Mihaela Băbuşanu şi reetirat şi în acest an “"Un vis pe care-l visezi singur, e doar un vis. Un vis pe care îl visăm împreuna e o realitate. (John Lennon) Cei trei au ales să îşi continue visul împreună iar rezultatul muncii lor se pare că a bucurat ochii şi inimile participanţilor.
   Au mai luat cuvântul dr. Dumitru Radu, cunoscut haijin care a îndemnat la perseverenţă şi continuitate şi doamna Laura Văceanu, preşedinta societăţii de haiku din Constanţa, redactorul şef al revistei “Albatross”.
   Despre volumul de haiku “Femeia bonsai”, autor Mihaela Băbuşanu, a vorbit prefaţatoarea sa doamna Laura Văceanu: “Pentru că haiku este o poezie a senzaţiilor, Mihaela Băbuşanu demo-nstrează că textele au ca izvor sensibilitatea şi capacitatea ei de a trăi profund emoţii şi stări, pricinuite de anumite momente cruciale din viaţă. Prin acest volum, Mihaela îşi croieşte calea spre spiritualitate, prin poezia de sorginte japoneză  care i se potrivește ca o mănușă”. Cartea a apărur la Bacău, la editura „Ateneul Scriitorilor”.
   Pe afişul expoziţiei, haiku-ul domnului Corneliu Traian Atanasiu , participant de asemeni în proiect,  se pare că a fost o alegere potrivită:
popas  în floare-
un  fluture întoarce
 resortul orei”.
   Afişului referiror la lansarea de carte a Mihaelei Băbuşanu, grafica Mihnea Baran şi care avea pe fundal un frumos kimono tradiţional cu flori de cireş, i se potrivea ca o mănuşă haiku-ul Danielei Varvara:  
stampă regală –
kimonoul fecioarei
şi o cicoare
   Dansurile tradiţionale japoneze puse în scenă de membre ai Asociaţiei româno-japoneze Himawari  din Iaşi, aflate la a doua colaborare în proiectul „Japonia departe-aproape de Bacău”- au adus un plus de rafinament unui eveniment  unanim categorisit drept reuşit.
   În afara unei asistenţe numeroase, în marea majoritate băcăuană, la eveniment au ales să participe, de departe-aproape, Laura Văceanu, Daniela Varvara şi Mihaela Cojocaru din Constanţa,Violeta Urdă din Bucureşti, Maria Oprea din Piatra Neamţ, Cezar Florin Ciobîcă din Botoşani, Virginia Popescu din Ploieşti, Iulia Ralia din Iaşi.
   Acţiunea s-a finalizat cu  un cokteil oferit de organizatori unde discuţiile s-au legat, au evoluat şi au continuat pănă când :
soarele-n flăcări-
cu mişcări de gheisă
se-adună noaptea
(din vol. „Femeia bonsai”, autor Mihaela Băbuşanu)
   Coordonatorii evenimentului: MIHAELA BĂBUŞANU – manager de proiect şi haijin, OANA GHEORGHE – haijin şi coordonator proiect şi BROŞU CONSTANTIN-DUMITRU – autorul fotografiilor, coordonator proiect, au tras concluziile celei de a doua ediţii astfel:
 paharul prea plin –
 curg lacrimi transparente
de bucurie
(haiku de Iulia Ralia).

Mihaela BĂBUŞANU

Niciun comentariu: