Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

joi, 18 iunie 2015

Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei” din Tăcuta, jud Vaslui, câştigătoarea primei ediţii a proiectului “Istoria fără manual ”

    Sâmbătă, 6 iunie 2015 de la orele 11, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Sănduleni, jud. Bacău, a avut loc prima ediţie a proiectului cultural artistic interdisciplinar regional “Istoria fără manual”.
   Activitatea a debutat cu un program artistic pus în scenă de Ansamblul „Siminocul” coordonat şi instruit de meşterul popular Marian Lungu.
  Echipajele şi toţi cei implicaţi în proiect s-au întrunit  apoi într-o sală de clasă unde au urmat prezentări power point ale fiecărui echipaj,  a zonei de provenienţă, a şcolii, a realizărilor fiecăruia, a fiecărui profesor şi coordonator de proiect.
A urmat apoi concursul propriu zis care a constat în teste de cultură generală din domeniul istorie, recunoaşteţi personalitatea şi un concurs de desene tot pe teme istorice.
Au particat elevi de gimnaziu şi liceu de la clasele a VI pâna la a IX-a, în total 6 echipaje.
Echipajul de la Tăcuta Vaslui a fost cel mai concentrat  detaşându-se prin punctajul total acumulat urmat de cel de la Răuceşti jud Neamţ coordonatori profesorii Lucian Iftene şi Constantin Crăescu pentru Tăcuta  şi Traian Anton pentru cel de la Răuceşti.
Însă toţi copii au fost implicaţi, interesaţi şi degajaţi nefiind presaţi de iminenţa vreunei note.
A urmat înmânarea diplomelor, poze de grup şi inevitabila socializare şi schimburi de idei.
Totul s-a incheiat cu o vizita la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău unde au putut vedea atât expoziţiile de baza ale instituţiei cât şi expoziţia de foto-haiku „Declic in silabe” care a fost vernisată în data de 15 mai în cadrul ediţiei a doua a proiectului „Japonia departe-aproape de Bacău”.
Juriul acestei prime ediţii desfăşurate la Sănduleni a fost alcătuit din Expert bunuri cu valoare memorialistică Mihaela Băbuşanu de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” si din  Prof Adrian Liviu Nechita de la Colegiul „Anghel Saligny”, ambii din Bacău.
  Reamintim că proiectul a fost iniţiat de către prof. dr Sergiu-Constantin Enea de la Liceul Teorretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, lui alăturindui-se iniţial prof Florentin Botezatu şi Mihaela Băbuşanu care a venit cu numele proiectului, ulterior el fiind îmbrătişat, adaptat şi completat  în functie de sugestiile şi posibilităţile fiecărui participant din proiect.
Ca un element inedit putem menţiona şi faptul că toţi cei implicaţi în proiect au ceva în comn, şi anume sunt absolvenţii aceleiaşi instituţii de învăţământ superior: Facultatea de Istorie şi sau Muzeologie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Responsabil al acestei prime ediţii a fost  prof. Florentin Botezatu.
Ca şi concluzie putem afirma ca a fost o primă ediţie reuşită, că proiectul îşi are justificarea perfectă şi că merită să continue şi să capete o amploare chiar şi mai mare.
  Proiectul se va desfăşura bianual, o dată pe semestru, într-o zi de sâmbătă, iar activităţile vor fi variate şi stabilite de fiecare partener care organizează manifestările. De asemeni, el are un caracter regional în el fiind implicate cadre didactice şi oameni de cultură din 6 judeţe şi aproximativ 35 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial.
  „Istoria fără manual”,  urmăreşte implicarea celor trei factori esenţiali familie – şcoală – comunitate, în asigurarea calităţii demersului didactic, în punerea în practică a noului curriculum şi formarea competenţelor necesare studierii istoriei altfel
Instituţiile implicate direct sunt:Liceul Teoretic Ion Neculce,Târgu Frumos, jud. Iaşi; Şcoala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, comuna Sănduleni, județul Bacău;Şcoala Gimnazială nr. 1 Răcuceşti, Comuna Răuceşti, jud. Neamţ; Şcoala Gimnazială  Preuteşti, com. Preuteşti, jud. Suceava; Şoala Gimnazială Sfântul Andrei, Tăcuta, com. Tăcuta, jud. Vaslui; Şcoala Gimnazială nr.1 Unţeni, Comuna Unţeni, jud. Botoşani; Şcoala Gimnazială Trifeşti , com.Trifeşti, jud.Neamţ             
Coordonatori proiectului sunt:Prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, Prof. Florentin Botezatu, Prof. Traian Anton, Prof. Radu-Bogdan Tanasă, Prof. Lucian-Ovidiu Iftene, Prof. Petrea Pavel, Prof. Neculai Şchiopoaia, muzeograf Mihaela Băbuşanu şi  Societas Pro Patrimonium din Târgu Frumos.
Proiectul reprezintă o încercare de învăţare a istoriei într-un alt mod decât cel din manuale. Într-un altfel de cadru, nonformal, elevii se simt mai degajaţi şi participă intens şi cu plăcere la activităţi. Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din viziunea şi misiunea şcolii conform căreia nevoile şi înclinaţiile fiecărui copil vor fi dezvoltate, astfel încât fiecare să-şi recunoască valoarea şi să aibă încredere în potenţialul propriu.


 Mihaela Băbuşanu








































































Niciun comentariu: