Mihaela Băbuşanu

Mihaela  Băbuşanu
"De unde sunt eu?sunt din copilăria mea ca dintr-o țară!"

vineri, 16 august 2019

Prima ediţie a concursului naţional de haiku “Dumitru Radu” şi-a desemnat câştigătorii

  Tocmai s-a tras cortina peste prima ediţie a concursului naţional de haiku “Dumitru Radu”. Ediţia inaugurală, iulie-august 2019, a avut loc la 1 an de la moartea celui care a fost Dumitru Radu şi 83 de ani de la naşterea sa şi a fost iniţiată şi susţinută de către binecunoscutul haijin Cezar-Florin Ciobîcă.
 Dumitru Radu, s-a născut la 30 iulie 1936 în Bacău, a fost doctor în ştiinţe medicale, specialitatea biochimie (1977). A lucrat în cercetare, la Iaşi, unde îşi făcuse studiile (1965-1970), apoi  ca medic primar de laborator, la Bacău, până la pensionare (2007).
Dumitru Radu, a fost aşadar om de ştiinţă  dar şi un mare meloman şi mai ales poet. A publicat mai multe volume de poeme într-un vers şi de haiku. Dar dr. Dumitru Radu a strălucit  mai ales în domeniul eseisticii. Timp de douăzeci şi cinci de ani a ţinut comunicări la colocviile şi congresele de haiku, a publicat articole în reviste, iar o parte dintre ele le-a strâns în volumul Foşnet de filă(cronici şi eseuri), Corgal Press, Bacău, 2005. Urma să le publice şi pe celelalte într-un volum ce s-ar fi numit Foşnet de filă 2. Despre Dumitru Radu, Corneliu Traian Atanasiu a scris în anul 2012 că este cel mai bun eseist al haikuului de la noi.
Tema concursului a fost PRISPA CU GREIERI şi s-a trimis câte un singur haiku pe această temă.
Juriul concursului de haiku Dumitru Radu, a fost alcătuit din Corneliu-Traian Atanasiu, Iulian Dămăcuș și Dan Doman; secretar: Cezar-Florin Ciobîcă).
S-au primit pentru concurs un număr de 58 de haiku-uri care au fost analizate pertinent, fără a se cunoaşte numele autorilor.S-au acordat două premii I (Mona Gheorghe şi Letiţia Iubu), două premii II (Mihaela BĂBUŞANU şi Ion CUZUIOC), două  premii III (Doina WURM şi Cristina APETREI).
De asemenea au fost acordate  patru  MENŢIUNI (Florin GOLBAN, Argentina  STANCIU, Mona IORDAN, Grigore CHITUL) precum şi două premii pentru senryu-uri: (Vasile  CONIOȘI MESTEŞANU şi Rodica P. CALOTA).
Felicitări iniţiatorului, partipanţilor, membrilor juriului dar și celor care au sponsorizat financiar concursul : Corneliu-Traian Atanasiu, Cristina Angelescu, Mirela Brăilean, Paul-Mircea Iordache, Valeria Merca, Luminița Petrea, Rodica Ștefan.
  Nu putem încheia această  succintă consemnare fără a adresa felicitări iniţiatorului acestui concurs şi a spune foarte pe scurt cine este el.
 Cezar-Florin Ciobîcă, iniţiatorul acestui concurs, este profesor de limba română din Botoşani şi un autor de haiku binecunoscut, având  în palmares  premii  extrem de importante. Cezar a primit dealtfel, de la Haiku Euro Top, autoritatea supremă în materie de haiku la nivel european, un certificat de recunoaştere prin care este inclus în cei mai în cei mai buni 100 creatori de haiku din Europa. Este considerat unul dintre cei mai talentaţi autori de haiku din România dar şi din Europa.
 

Niciun comentariu: